Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί αυτοθεραπειών

Το 42ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αυτοθεραπεία έγινε αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Αυτοθεραπεία σημαίνει ότι ο πολίτης αναγνωρίζοντας συμπτώματα ήπιων παθήσεων, μπορεί να επιλέξει να μην προσφύγει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αλλά στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να πάρει με δική του ευθύνη τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτά είναι τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και ο άρρωστος τα πληρώνει απ' την τσέπη του.

«Ετσι εξοικονομούνται χρόνος αλλά και πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και τη Νοσοκομειακή (εξωτερικά ιατρεία), ιδιαίτερα πολύτιμοι για να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών» υποστήριξαν οι οργανωτές του συνεδρίου. Μάλιστα, όπως υπολογίζουν με τη μετατροπή ενός 5% των αποζημιούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, τότε το «προκύπτον όφελος» θα είναι 141 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, τόσα θα γλιτώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, τόσο απ' τις πληρωμές για φάρμακα αλλά και απ' τη μη καταβολή μισθών σε γιατρούς που δε θα προσλαμβάνουν πια.

Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι κοντά στο 47% των συνολικών δαπανών Υγείας, ενώ η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι 22% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Σκεφτείτε να επεκταθούν οι αυτοθεραπείες... Τότε και οι δαπάνες θα απογειωθούν καθώς τα χαράτσια θα μεγαλώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ