Σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με συνδικαλιστή της επιχείρησης
Μόλις μία βδομάδα μετά το φονικό στην προβλήτα της ΤΙΤΑΝ, καταγγελίες συνδικαλιστών στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στην επιχείρηση. Σύμφωνα με καταγγελία στον «Ρ» του Μανώλη Περάκη, συνδικαλιστή των ΕΛΠΕ και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Χημικών, εδώ και τρεις μέρες, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα το πρωί, υπάρχει σημαντικό ρήγμα στον αγωγό καπναερίων στη βασική μονάδα παραγωγής βενζίνης και ντίζελ.
Από το συγκεκριμένο αγωγό διοχετεύονται τα αέρια - κατάλοιπα της καύσης του μαζούτ για να βγουν στη συνέχεια τα παράγωγά του. Παρά τη σοβαρότητα του ρήγματος, η διοίκηση των ιδιωτικοποιημένων πλέον ΕΛΠΕ αρνείται να κλείσει τη μονάδα για να επισκευάσει τη ζημιά και παίζει με τις αντοχές των μηχανημάτων βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και όλης της περιοχής του Θριασίου.
Οπως σημειώνει ο συνδικαλιστής, ανά πάσα στιγμή το ρήγμα στο σωλήνα μπορεί να ανοίξει όλο τον αγωγό και η μεγάλη πίεση και θερμοκρασία των αερίων, που είναι 200-600 βαθμούς Κελσίου, να κάψει κυριολεκτικά όσους βρίσκονται εκεί. Ο κίνδυνος για όλη την περιοχή είναι μεγαλύτερος, αν σκεφτεί κανείς ότι κοντά στον αγωγό υπάρχουν εγκαταστάσεις υδρογόνου.
Ο λόγος βέβαια που η επιχείρηση δε σταματάει τη μονάδα για να την επισκευάσει είναι προφανής: Δε θέλει να σταματήσει τη βασική μονάδα, η οποία, όπως σημειώνει ο Μ. Περάκης, λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο μάξιμουμ και παράγει τουλάχιστον 300 κυβικά προϊόντων την ώρα γιατί αυτό αυτόματα σημαίνει παύση της παραγωγής και των κερδών. Ολες αυτές τις μέρες δεν έχει μπορέσει κανείς να πλησιάσει το ρήγμα και κανείς δεν ξέρει την πραγματική του έκταση. Μετά και από αυτή την εξέλιξη η διοίκηση αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα σταματήσει τη μονάδα αλλά από ...βδομάδα!
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ακριβώς λόγος, δηλαδή η πίεση να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα μονάδα ανεβάζοντας θερμοκρασίες και πιέσεις σε υψηλούς βαθμούς, ήταν και ο λόγος της έκρηξης στα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, το 1992, με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα με το θάνατο 14 εργατών.