Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Πλατιά απήχηση των αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων

Εδιωξαν τον διευθυντή της αστυνομίας στη Θεοδοσία, γιατί αρνήθηκε να χτυπήσει τις διαδηλώσεις

ΑντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές στην Κριμαία της Ουκρανίας

Associated Press

ΑντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές στην Κριμαία της Ουκρανίας
Πρωτοφανή απήχηση, για τα μέτρα της Ουκρανίας, αποκτά μέρα με τη μέρα το κύμα των αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων στη χώρα, με επίκεντρο την περιοχή της Κριμαίας, η οποία στην κυριολεξία «βράζει» την τελευταία βδομάδα, εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων κατά των στρατιωτικών γυμνασίων, που προγραμματίζει το ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας, στην περιοχή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εδώ και μια βδομάδα μπλόκαραν τις εισόδους στο λιμάνι της Θεοδοσίας, για να εμποδίσουν τη μεταφορά πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της χώρας. Οι διαδηλωτές, μέρα και νύχτα, «φρουρούν» το λιμάνι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων.

Στις κινητοποιήσεις αυτές, στις οποίες καταφθάνουν ενισχύσεις διαδηλωτών κι από άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είναι έντονη η παρουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, όπως και του «Κόμματος των Περιοχών» (του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς) και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το παράδειγμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεοδοσίας να ανακηρύξει την πόλη ως «Περιοχή ελεύθερη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ» είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, άλλες 15 πόλεις της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, στις 5/6, η «Ανώτατη Ράντα», το Κοινοβούλιο της Κριμαίας (της μόνης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ουκρανίας) τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ζητά από τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο να «παγώσει» την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει τη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων, έως τη συζήτηση του θέματος στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, την αποφασιστικότητα των αρχών του Κιέβου να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των γυμνασίων, δείχνει και το γεγονός πως από τη θέση του εκδιώχθηκε ο Ανατόλι Μιροσνιτσένκο, διευθυντής της αστυνομίας στην πόλη της Θεοδοσίας, γιατί αρνήθηκε να χτυπήσει τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός διευθυντής δεν υλοποίησε τη διαταγή που του δόθηκε να εκδιώξει με βίαιο τρόπο τους περίπου 50 διαδηλωτές, που βρίσκονταν το βράδυ της 4ης προς 5η Ιούνη έξω από παραθεριστικό ξενοδοχείο του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, όπου «φιλοξενούνται» οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που έχουν καταφτάσει στην πόλη.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στη Ρωσία, όπου η εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», που απηχεί τις απόψεις του Κρεμλίνου, έγραφε στις 5/6 πως ο Γιούστσενκο αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ΗΠΑ και πως «καταλαβαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανοίξει το δρόμο στην Ουκρανία και για την ΕΕ». Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το θέμα θα απασχολήσει και τη ρωσική Κρατική Δούμα, την προσεχή Τετάρτη, όπου έχει κληθεί να μιλήσει ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστολή αντιΝΑΤΟικών διαδηλωτών(2008-07-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση και οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις(2008-07-20 00:00:00.0)
Το 99% ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ(2006-12-20 00:00:00.0)
Οι λαοί μπορούν...(2006-06-14 00:00:00.0)
Η Κριμαία «ζώνη ελεύθερη από το ΝΑΤΟ»(2006-06-07 00:00:00.0)
Ενάντια στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις(1997-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ