Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Aκυρη η απόφαση για τους εισακτέους

Ακυρωτέα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Παιδείας, που καθορίζει το ποσοστό εισαγομένων για το ακαδημαϊκό έτος 2000 - 2001. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 301 υποψήφιοι προηγούμενων ετών (δεσμών), ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμοι 2817/2000 και 2525/1997), η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το ποσοστό θέσεων για τους υποψηφίους των δεσμών, πρέπει να παίρνει υπόψη τα στατιστικά δεδομένα «συμμετοχής των αποφοίτων της τελευταίας πενταετίας στο σύστημα των γενικών εξετάσεων, σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων του αντίστοιχου έτους». Επίσης, πρέπει να προκύπτουν κατά τρόπο σαφή και «μη επιδεχόμενο αμφιβολίας, τα στοιχεία εκείνα τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης», όπως και «υπό ποίαν έννοια ελήφθησαν», ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από τα διοικητικά δικαστήρια αν εφαρμόστηκε ή όχι σωστά ο νόμος.

Ομως, από τη συγκεκριμένη απόφαση - επισημαίνει το ΣτΕ - δεν προκύπτει ότι «ελήφθησαν υπόψη τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας», ούτε «ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο καθορισμός του ποσοστού των θέσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ