Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία στην τέχνη και την επιστήμη της

Στην ανακαινισμένη αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με παρόντες πολλούς επώνυμους ανθρώπους των Γραμμάτων, του θεάτρου και της μουσικής, αλλά με απόντες τον δήμαρχο Αθηναίων («λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό») και τους προσκαλεσμένους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας («λόγω φόρτου εργασίας» η δικαιολογία), απονεμήθηκαν χτες, από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, τα βραβεία «Κάρολος Κουν» και Θεατρολογικού και μουσικολογικού συγγράμματος, καθώς και δισκογραφίας, για το έτος 1998. (Σημειώνουμε ότι η κρίση για τα βραβεία του 1998 έγινε εγκαίρως, αλλά η πραγματοποίηση της τελετής της απονομής καθυστέρησε, λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας του προέδρου της ΕΕΘΜ, Κώστα Χαραλαμπίδη, όπως ο ίδιος σημείωσε, ανοίγοντας τη χτεσινή τελετή). Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν:

Βραβεία «Κάρολος Κουν 1998»: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: στον Θανάση Παπαγεωργίου για την ποιότητα της σκηνικής διδασκαλίας του έργου «Λα κουμπαρσίτα» του Παναγιώτη Μεντή (το απένειμε η πρόεδρος του ΠΚΔ Αθήνας, Ελλη Ευαγγελίδου). Βραβείο Ερμηνείας σε ελληνικό έργο: στον ΓιώργοΤσιτσόπουλο για την ερμηνεία του στο ρόλο του Πάστορα Μάντερς στο έργο του Ι. Καμπανέλλη «Στη χώρα Ιψεν». (Σημειώνουμε ότι ο Γ. Τσιτσόπουλος υπήρξε μαθητής του Κ. Κουν, ένας από την πρώτη εξάδα μαθητών του Κουν, που ίδρυσαν της σχολή του «Θ.Τ.»). Η επιτροπή των θεατρικών βραβείων (Γ. Βαρβέρης, Α. Ελληνούδη, Δ. Kαγκελάρη, Ν. Μικελίδης, Γ. Χατζηδάκης) αποφάσισε να μη δοθεί βραβείο σε νεοελληνικό έργο, κρίνοντας ότι τα έργα που παρουσιάστηκαν την περίοδο '98 - '99, «δε συγκεντρώνουν αρετές άξιες βράβευσης».

  • Τα άλλα βραβεία είναι: Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος: στον Δημήτρη Σπάθη (ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ) για την «πολύτιμη μελέτη του "Φαναριώτικη Κοινωνία και Σάτιρα", που συνοδεύει τη σχολιασμένη έκδοση της άγνωστης μέχρι πρότινος κωμωδίας του Γεωργίου Σούτσου "Αλεξανδροβόδας ο ασυνείδητος"».
  • Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: στην Καίτη Ρωμανού για το σύγγραμμα «Εθνική Μουσική περιήγησις», με θέμα τα μουσικά περιοδικά της πρώτης δεκαετίας του αιώνα.
  • Τιμητική Διάκριση σε δίσκο Ελληνικής Μουσικής και Ελληνες εκτελεστές: στον Βύρωνα Φιδετζή, για τη μέχρι τώρα μουσικολογική εργασία του για τη διάσωση, αποκατάσταση και προβολή των οπερών του Παύλου Καρέρ «Κυρά Φροσύνη» και του Σπύρου Σαμάρα «Η Ξανθούλα», που κυκλοφόρησε από την εταιρία «Λύρα».(Την επιτροπή των μουσικών βραβείων αποτελούσαν οι Λ. Δράκου, Ν. Δοντάς, Κ. Λουκάκος, Γ. Σβώλος, Κ. Χαραλαμπίδης).

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα μεγάλα βραβεία της ΕΕΘΜ για την περίοδο Οκτώβρης 1999 - Σεπτέμβρης 2000, καθώς και τα βραβεία «Κ. Κουν» για το 1999, θα απονεμηθούν τον προσεχή Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ