Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη

Ερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε το ΚΚΕ

Από την πρόσφατη συγκέντρωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Από την πρόσφατη συγκέντρωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Το θέμα της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τις ευθύνες της κυβέρνησης φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με αφορμή την απόλυση του συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά από την εταιρία «Βάκενχουτ», ύστερα από την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος σημειώνουν ότι η απόλυση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλους του επιχειρησιακού σωματείου της «Βάκενχουτ» «βάλλει ευθέως κατά της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς».

Αφού αναφέρονται στα γεγονότα με τα οποία μεθοδεύτηκε η απόλυση του συνδικαλιστή, οι βουλευτές σημειώνουν στην Ερώτηση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενθαρρύνει και υποθάλπει τέτοιες πρακτικές, αφού μέχρι σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ανάκληση της απόλυσης, παρότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις 24/5 ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό. Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σιωπή του έμμεσα επιβραβεύει τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση (σ.σ. της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής), που ουσιαστικά έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, χωρίς στο κείμενο να έχει προσθέσει ή αφαιρέσει το παραμικρό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «η κυβέρνηση σιωπά και παραμένει άπραγη, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την κατάργηση στην πράξη ακόμα και αυτής της ελλιπέστατης προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, που παρέχει η σημερινή εργατική νομοθεσία. Απελευθερώνονται έτσι οι εργοδότες να κατασκευάζουν συκοφαντικές κατηγορίες και να απολύουν τους συνδικαλιστές που δεν μπορούν να χειραγωγήσουν». Και ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρουν για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του Π. Κεφαλά, τον έλεγχο της δικαστικής διαδικασίας που προηγήθηκε και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ενίσχυση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.

Εκδικητική η απόλυση

Ανάλογη Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η απόλυση από την εταιρία "Βάκενχουτ" του αγωνιστή συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά, γενικού γραμματέα του Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιειών και Γραφείων και μέλους της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, επειδή διαμαρτυρήθηκε στο γενικό διευθυντή της εταιρίας για την άδικη απόλυση συναδέλφου του, συνιστά εκδικητική ενέργεια και στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας. Η απόλυση αυτή μεθοδεύτηκε και επιχειρείται να "νομιμοποιηθεί" στα πλαίσια της "τριμερούς συνεργασίας εργοδοτών - κράτους -εργαζομένων" με τη "βούλα" του ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου εξαπολύουν απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των εργαζομένων. Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τις εκδικητικές αυτές απολύσεις συνδικαλιστών, τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας και την αποκατάσταση της συνδικαλιστικής προστασίας του Πέτρου Κεφαλά;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ