Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση

To KKE θέτει ως κριτήριο στάσης των γυναικών στις εκλογές, τα προβλήματα που ζουν, τις σύγχρονες ανάγκες τους. Το κεφάλαιο κρίνει διαφορετικά τις ανάγκες και διαφορετικά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

- Οι ανάγκες των γυναικών καθορίζονται από τις κοινωνικά διαμορφωμένες ανάγκες αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης εμπεριέχοντας σ' αυτές τις ιδιαιτερότητες του φύλου και της ηλικίας. Η ικανοποίησή τους συνδέεται και με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο πρέπει και να τον απολαμβάνουν με τη μορφή των κοινωνικών αγαθών, δικαιωμάτων.

- Το κεφάλαιο επιδιώκει τα κέρδη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το κεφάλαιο, λόγω των αναγκών αναπαραγωγής του και σε συνδυασμό με την πάλη του κινήματος, τις κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλισμό, αναγκάστηκε να προβεί σε μια πολιτική εξαγοράς - «αναλαμβάνοντας» ένα περιορισμένο μέρος της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης μέσω ενός συστήματος κρατικών κοινωνικών παροχών, μέτρα που στόχευαν στην υποβοήθηση ένταξης της γυναίκας στην παραγωγή.

Οι σημερινές ανάγκες αναπαραγωγής του απαιτούν την αφαίρεση και αυτών των αναιμικών κοινωνικών μέτρων, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, τη διείσδυση του κεφαλαίου σε τομείς που πριν δρούσε το κράτος, τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Η αντιλαϊκή πολιτική αν και απευθύνεται και στο δύο φύλα, δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρησιμοποίηση των γυναικών, αξιοποιώντας τον καταμερισμό ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το κεφάλαιο, με πρόσχημα την «ισότητα», στοχεύει στη χρησιμοποίηση της γυναίκας ως του πιο φτηνού εργατικού δυναμικού, όπως και να «απασχολείται» κοντά στο σπίτι ή μέσα σ' αυτό για να «αναλαμβάνει» τη φροντίδα της οικογένειας.

Γι' αυτό χρησιμοποιούν πιο μαζικά τη γυναίκα στις «ελαστικές μορφές» απασχόλησης στο όνομα του «συγκερασμού των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», να απασχολείται σε ορισμένες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Να δουλεύει ανασφάλιστη, οδηγώντας την πλειοψηφία των γυναικών, σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλικιακών ορίων στα 67 και πάνω, στις συντάξεις Πρόνοιας.

Αυτή η πολιτική προωθείται ενιαία (πέρα από επιμέρους διαφορές) από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα από τους θεσμούς του αστικού κράτους. Αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν όλα τα χρόνια οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, οι σύμβουλοι που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΝ. Γι' αυτό πρέπει να κριθούν με βάση αυτά, που είναι το πραγματικό έργο τους και που το κρύβουν, μιλώντας για «αυτοδιοικητικά κριτήρια» στην ψήφο.

Την ίδια πολιτική προωθούν στο κίνημα π.χ. στη ΓΣΕΕ. Διαμορφώνουν έτσι από όλες τις πλευρές της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής δραστηριότητας έναν ασφυκτικό κύκλο αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων για τα λαϊκά συμφέροντα. Συνιστούν αντιλαϊκή δύναμη πίεσης.

1. Η τοπική διοίκηση ως συστατικό στοιχείο του αστικού κράτους είναι κρίκος υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία υλοποιούν από κοινού τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

- Πρωτοστατεί στην ανατροπή της σταθερής εργασίας με την ευκαιριακή, στην παροχή φτηνού γυναικείου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιεί τις γυναίκες κατά βάση στη μερική, «εθελοντική» και ανασφάλιστη απασχόληση, κύρια στον κοινωνικό τομέα και την «Κοινωνική Οικονομία», π.χ. για καθαρίστριες, φύλακες σχολείων και σχολικών διαβάσεων, φροντίδα ηλικιωμένων, παιδιών.

Παράδειγμα, στο Δήμο της Αθήνας η πλειοψηφία των 500 και άνω εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι γυναίκες. Στο «Διαδημοτικό Δίκτυο δομών υγείας ΟΤΑ» της Αττικής εργάζονται με «εθελοντική» εργασία στο πλαίσιο της εργασιακής εμπειρίας «STAGE».

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας αντί για διασφάλιση σταθερής δουλιάς και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, προωθεί τα αντιεκπαιδευτικά σεμινάρια «εξειδίκευσης» ή «προγράμματα 6μηνης απασχόλησης», την «επιχειρηματικότητα» στις άνεργες και τον αγροτοτουρισμό στις αγρότισσες που συνθλίβονται από την ΚΑΠ, οι οποίες λόγω του ανταγωνισμού οδηγούνται στην καταστροφή.

- Στηρίζει τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, σε γενικό αλλά και «τοπικό» επίπεδο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ δημιουργούν δημοτικά ιατρεία, τα οποία λειτουργούν σε εθελοντική βάση και για ορισμένες ειδικότητες, συνάπτοντας συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα για παροχή αποσπασματικών υπηρεσιών και εργαστηριακών εξετάσεων στο πλαίσιο των «συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όπως Τεστ Παπ, κ.ά.

- «Ανέλαβε» τη λειτουργία των πρώην κρατικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, «λειτουργεί» Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ηλικιωμένων, κ.ά. «παρέχοντας» υποβαθμισμένες παροχές και πανάκριβες υπηρεσίες που πληρώνονται από τον δημότη μέσα από τα «τροφεία» ή τη δημοτική φορολογία.

- Υλοποιεί τον ταξικό διαχωρισμό στην Παιδεία, με τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο και των «τοπικών» ή «εξειδικευμένων» επιχειρηματικών αναγκών. Ετοιμάζεται να πάρει στην αρμοδιότητά της τα ολοήμερα σχολεία - τα οποία ήδη λειτουργούν ως παιδοφυλακτήρια - και να τα πληρώνουν οι γονείς. Δημιουργεί ΚΕΚ και υλοποιεί τα αντιεκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, «εκπαιδεύοντας» τις γυναίκες στις «ανάγκες της τοπικής αγοράς» όπως κομμώτριες, κηπουρούς, χειρίστριες compouter, ενισχύοντας έτσι και το φυλετικό διαχωρισμό της εκπαίδευσης.

- Η παραγωγή και διανομή των αγαθών ως εμπορεύματα από το κεφάλαιο το οποίο διαμορφώνει και τις τιμές πώλησης, αυξάνει την ακρίβεια, τη φτώχεια, τα χρέη στις τράπεζες και την απόγνωση των γυναικών που «διαχειρίζονται» τα οικονομικά του σπιτιού. Οι «έλεγχοι» στη διακίνηση διατροφικών προϊόντων από την τοπική διοίκηση, τα «συσσίτια αγάπης», τη στιγμή που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, είναι το «φύλλο συκής» ότι μπορεί να υπάρξει «υγιής» αγορά, «ανθρώπινος» καπιταλισμός.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση γίνονται μοχλός υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και σε «τοπικό» επίπεδο. Συνέπραξαν από κοινού σε όλα τα όργανα της τοπικής διοίκησης για την επιδείνωση της θέσης της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων.

- ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, στηρίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη χρησιμοποίηση των γυναικών ως την πιο φτηνή και «ελαστική εργατική δύναμη».

Τάσσονται κατά της μείωσης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Οδηγούν τη συνταξιοδότηση πάνω από τα 67, (αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ πρόταση για 35ετία χωρίς όριο συνταξιοδότησης).

- Στηρίζουν τα αντεργατικά προγράμματα «αντιμετώπισης της ανεργίας των γυναικών». Αξιοποιώντας και την πλειοψηφία που έχουν στη ΓΣΕΕ, μετέτρεψαν την αρχική ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας σε «ειδική εισοδηματική ενίσχυση», επίδομα το οποίο θα κοπεί όταν η άνεργη δε δεχτεί να πάει σε οποιαδήποτε θέση εργασίας, σε οποιαδήποτε περιοχή, με οποιουσδήποτε όρους εργασίας.

- Προωθούν την «ανταποδοτικότητα» στη δημοτική φορολογία για έργα και υπηρεσίες. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), πρόσφατα αποφάσισε την επιβολή νέων φόρων στους δημότες.

- Προωθούν τη διάσπαση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Πρόνοιας, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

- Μέσω της ΚΕΔΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προσπάθησαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανεπιτυχώς να επεκτείνουν το νόμο του 1999 που θέσπιζε την πορνεία ως επάγγελμα, με στόχο την αποκόμιση εσόδων!

2. Η ικανοποίηση των αναγκών στη φροντίδα της οικογένειας απαιτεί πολύπλευρη στήριξη και εξειδίκευση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας μέσα από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, π.χ. στην παραγωγή, στους σχολικούς χώρους, στη συνοικία, στο χωριό, με αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων προς όφελος του εργαζόμενου. Η εμπορευματοποίησή τους χειροτερεύει τους όρους αναπαραγωγής της λαϊκής οικογένειας, την επιφορτίζει με επιπλέον βάρη και άμεσα τη γυναίκα.

- Δεν υπάρχει «τοπική ανάπτυξη», δηλαδή «τοπική πολιτική» αποσυνδεδεμένη από τους κλάδους, τις σχέσεις παραγωγής. Το κεφάλαιο επενδύει εκεί που κάθε φορά κερδίζει περισσότερο, αδιαφορεί για «επενδύσεις» σε ζημιογόνους τομείς - από την άποψη της κερδοφορίας. Ομως ο Βόλος π.χ., δε χρειάζεται μόνο ξενοδοχοϋπαλλήλισσες ή κομμώτριες. Χρειάζεται γιατρίνες, δημόσια και δωρεάν έργα υποδομής και παροχές στην Υγεία, κλωστοϋφαντουργίνες και εργοστάσια ιματισμού, χώρους άθλησης και εκπαιδευτές σ' αυτά για να αθλούνται, κ.ά.

Η «γυναικεία επιχειρηματικότητα», η μερική απασχόληση, τα «προγράμματα απασχόλησης» δεν είναι η απάντηση στην εξασφάλιση δουλιάς.

3. Η γυναίκα, κρίνοντας με βάση τις ανάγκες της, πρώτη από όλους να τιμωρήσει αυτήν την πολιτική και τα πολιτικά στηρίγματά της. Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Τι κέρδος θα έχει η γυναίκα με την αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ στις τοπικές εκλογές;

- Θα αποδυναμωθεί το αντιλαϊκό μπλοκ, θα συμβάλει στην ενίσχυση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, το λαϊκό μέτωπο, που στρέφονται ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, δίνοντας δύναμη στους λαϊκούς αγώνες, ανοίγοντας έτσι και την προοπτική της λύσης των προβλημάτων.

- Θα δυσκολέψει την αντιλαϊκή πολιτική, κερδίζοντας έτσι χρόνο υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Π.χ. δεν είναι τυχαίο ότι ο ιμπεριαλισμός υπολογίζει στους σχεδιασμούς του ότι στην Ελλάδα υπάρχει το ΚΚΕ, ταξικό εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ή η μεγαλύτερη καθυστέρηση της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, της μερικής απασχόλησης, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

- Θα είναι χτύπημα στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, θα διαμορφωθεί ένα άλλο κλίμα, πιο θετικό, ότι ο λαός πάει μπροστά.


Της
Αλέκας ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ*
*Η Αλέκα Γιαννούση είναι μέλος του Τμηματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ