Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκηνικό «σύγκρουσης» στο Αιγαίο
  • Ελληνικό και τουρκικό «F-16» συγκρούστηκαν στον αέρα
  • Αγνοείται ο Ελληνας πιλότος, διασώθηκε ο Τούρκος
  • Μάχη» για την έρευνα και διάσωση στο φόντο της ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας

Πολεμικά «F-16» σε πτήση
Πολεμικά «F-16» σε πτήση
Το επικίνδυνο παιχνίδι, που εξελίσσεται σε παιχνίδι με τη φωτιά, της εναπόθεσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον «αυτόματο πιλότο» του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο κατά το χτεσινό επεισόδιο στο Αιγαίο, όπου δύο «F-16», ένα τουρκικό και ένα ελληνικό, συγκρούστηκαν, σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν, στον αέρα και συνετρίβησαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το βέβαιο θάνατο του Ελληνα πιλότου, ο οποίος τυπικά μέχρι χτες το βράδυ ήταν αγνοούμενος, καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Πρόκειται για το σοβαρότερο ελληνοτουρκικό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών, εξαιρουμένων βέβαια των ελληνοτουρκικών κρίσεων, που όμως δεν περιλάμβαναν τέτοια επεισόδια μεταξύ αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, όπου γίνεται λόγος για «αεροπορικό ατύχημα», η σύγκρουση έλαβε χώρα στις 12.45 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στα διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο, εντός όμως του FIR Αθηνών, στο χώρο δηλαδή όπου την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων την έχει η Ελλάδα, αρμοδιότητα που αμφισβητείται από την τουρκική πλευρά, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, όσον αφορά τις στρατιωτικές πτήσεις.

Στόχος οι «S-300»

Ο τουρκικός σχηματισμός, που αποτελούνταν από ένα αεροσκάφος «RF-4» (αεροφωτογραφικό «Φάντομ») και δύο μαχητικά «F-16», εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ICAO (διεθνής οργανισμός για την αεροπλοΐα) και κινήθηκε προς την περιοχή βόρεια της Κρήτης, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Είναι μια «τακτική» πτήση των τουρκικών μαχητικών που συνοδεύουν αναγνωριστικά αεροσκάφη τα οποία φωτογραφίζουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βόρεια και ανατολική Κρήτη και δικιμάζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «S-300».

Ταυτόχρονα, ελληνικός σχηματισμός αποτελούμενος από δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16», απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σούδας και κινήθηκε με σκοπό την αναγνώριση των «άγνωστων» ιχνών. «Κατά τους ελιγμούς της διαδικασίας αναγνωρίσεως, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, επήλθε σύγκρουση σε ύψος 27 χιλιάδων ποδών, του ενός ελληνικού και ενός τουρκικού "F-16", τα οποία κατέπεσαν στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ελληνικά επιτελεία, όταν το ελληνικό μαχητικό προσέγγισε για αναγνώριση τον τουρκικό σχηματισμό, το ένα τουρκικό «F-16» έκανε μια απότομη στροφή προς τα αριστερά, που οδήγησε στην αστραπιαία σύγκρουσή τους. Από την τουρκική πλευρά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα ελληνικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν και προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά το οποία πραγματοποιούσαν μια προγμαμματισμένη πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο, που την είχαν κοινοποιήσει και στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές ήταν εξοπλισμένα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορία που έδωσε ο πιλότος πολιτικού αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που πετούσε από Κάιρο για Βιέννη, υπήρξε έκρηξη και φωτιά στον αέρα που, όμως, αποδίδεται στη σύγκρουση.

Κλιμάκωση και εκτόνωση

Αυτόματα σήμανε συναγερμός στα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της παρουσίας αεροσκαφών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 40 ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια, ενώ από την τουρκική πλευρά τα αεροσκάφη συνέχισαν την αποστολή τους ενισχυόμενα και από άλλα μαχητικά.

Την ίδια ώρα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, υπήρξε επικοινωνία του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Π. Χηνοφώτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Οζκιόκ, με στόχο την αποκλιμάκωση. Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά προβάλλεται, ανεπίσημα, ο ισχυρισμός ότι υπήρξε αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική πλευρά.

Ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας Ντόρας Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν δε θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους».

Η «μάχη» για την έρευνα και διάσωση

Στη συνέχεια η κόντρα δόθηκε γύρω από την αρμοδιότητα της έρευνας και διάσωσης, ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, αφού από την τουρκική πλευρά γίνονται συγκεκριμένα βήματα εδραίωσης της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και στον τομέα αυτό. Ειδικότερα χτες στη θαλάσσια περιοχή που έγινε η συντριβή των δύο αεροσκαφών, εκτυλίχτηκε η δεύτερη φάση του επεισοδίου, όταν το παραπλέον εμπορικό πλοίο «Gas Century», με σημαία Παναμά και ιαπωνικών συμφερόντων, περισυνέλεξε στα διεθνή ύδατα νότια της Καρπάθου τον Τούρκο πιλότο, ενώ ταυτόχρονα κατέφθασε και ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «οι Ελληνες διασώστες, μαζί με τον κυβερνήτη του πλωτού του Λιμενικού Σώματος που κατέφθασε στην περιοχή, επέβησαν στο παναμαϊκό πλοίο για παροχή βοήθειας στον Τούρκο πιλότο, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια, επικαλούμενος την άρτια φυσική του κατάσταση. Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, επετράπη η παραλαβή του Τούρκου χειριστού, από Τουρκικό Ελικόπτερο, το οποίο κατέφθασε μετέπειτα στην περιοχή». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίας, ο Τούρκος πιλότος αρνήθηκε τη βοήθεια από τις ελληνικές αρχές προτάσσοντας το ατομικό του όπλο. Το αποτέλεσμα ήταν τα τουρκικά διασωστικά μέσα να πάρουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και μάλιστα να παραμείνουν επί μακρόν εκεί.

Στο σημείο αυτό ν' αναφέρουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροσκάφη που προκαλούν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρο ή παραβαίνουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, επιμένουν και μετά τις εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ