Κάτω από συνθήκες περιορισμού της δράσης και «φίμωσης» της φωνής των «μικρότερων» παρατάξεων που δεν έχουν πρόσβαση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά και την οικονομική δυνατότητα για την προβολή τους, θα διεξαχθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στις 15 Οκτώβρη, ημερομηνία που προκύπτει από σειρά εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με αυτές, συντηρούνται οι ανισότιμοι όροι προεκλογικής εκστρατείας των παρατάξεων, ενώ διατηρούνται κανόνες που ποτέ δεν εφαρμόζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρατάξεις που στηρίζονται από το δικομματισμό εξακολουθούν να καρπώνονται μεγαλύτερο δημοτικό χώρο για την κατασκευή των εκλογικών τους κέντρων ή άλλων προσωρινών σταθερών πλαισίων για την προβολή τους, καθώς διατηρείται ο νόμος που θέλει τη διάθεση των εν λόγω χώρων, αναλογικά (σ.σ. δηλαδή, με βάση την εκλογική δύναμη των παρατάξεων κατά τις προηγούμενες τοπικές εκλογές).
Την ίδια στιγμή, τα υποτιθέμενα όρια που τίθενται στις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων και των παρατάξεων, ανατρέπονται από την ίδια τη νομοθεσία, συντηρώντας τη σχέση της εκλογικής διαδικασίας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο «δεν αποτιμάται σε χρήμα και δε συνυπολογίζεται στις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων, η προβολή δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των συνδυασμών, οι εμφανίσεις των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με αφορμή δηλώσεις τους ή με την ιδιότητα του μέλους κομματικών οργάνων, ούτε η συμμετοχή τους σε κάθε είδους εκπομπές, όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, κλπ.». Ομως, εντάσσονται στις εκλογικές δαπάνες«η δωρεάν διάθεση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου για τη μετάδοση μηνυμάτων».
Είναι προφανής η ανισοτιμία σε όφελος υποψηφίων και παρατάξεων που θέλει να αναδείξει το κατεστημένο, ακριβώς γιατί οι θέσεις τους είναι τέτοιες που το συντηρούν και το ενισχύουν. Οπως είναι προφανές ότι το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών που τίθεται, για παράδειγμα, για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας και αγγίζει τα 15.500 ευρώ, ανεβαίνει κατακόρυφα για τους υποψηφίους του δικομματισμού από τη δωρεάν προβολή που θα έχουν από τα φίλα προσκείμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν ψευδεπίγραφο κανόνα που τίθεται στην προεκλογική εκστρατεία, πέρα από το γεγονός ότι είναι αφέλεια να πιστέψει κανείς πως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας θα δαπανήσει μόνο το ανωτέρω ποσό... Οπως, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βόλου, θα πρέπει να δαπανήσει το ανώτερο 2.500 ευρώ. `Η στο δήμο Πάτρας, 3.500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι παρατάξεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στερούνται ενός από τα σημαντικότερα μέσα για την προβολή των θέσεών τους, καθώς διατηρείται η απαγόρευση της ανάρτησης ή επικόλλησης αεροπανό, πανό και αφισών. Ενώ επιτυγχάνεται ο έλεγχός τους και ο περιορισμός στη δράση τους, καθώς υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων - δαπανών, όπως και στη διακίνηση αυτών, σε ποσοστό τουλάχιστον 80% του συνολικού ύψους τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Τέλος, υποχρεούνται στο φακέλωμα οπαδών, φίλων και μελών, καθώς θα πρέπει να καταγράφουν ονομαστικά όσους χορηγούν πάνω από 200 ευρώ για τους συνδυασμούς και 100 ευρώ για τους υποψηφίους.
Σημειώνουμε ότι επίσημα η προεκλογική περίοδος ξεκινά στις 14 Ιούνη.