Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην πρώτη γραμμή των «προθύμων»

Θ. Ρουσόπουλος: Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της μη εξάπλωσης των πυρηνικών...

Στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας των προθύμων, που συγκροτούν οι ΗΠΑ για το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράν, βρίσκεται η κυβέρνηση Καραμανλή, φροντίζοντας μάλιστα να το επιβεβαιώνει καθημερινά με λόγια και έργα.

Πίσω από τις άνευ πρακτικού αντικρίσματος διακηρύξεις περί «διπλωματικής λύσης» στην κρίση του Ιράν, φαίνεται καθαρά η βούληση της κυβέρνησης αφ' ενός να στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας σε βάρος του Ιράν στο όνομα... «της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και αφ' ετέρου να προσφέρει πάσης φύσεως διευκολύνσεις (εναέριος χώρος, Σούδα κ.ά.) όταν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο κάλυψε πλήρως χτες τον υπουργό Αμυνας, που έσπευσε να προσφέρει τη Σούδα, πριν καν τη ζητήσουν οι ΗΠΑ, αλλά και ξεκαθάρισε ότι η «κόκκινη κλωστή» που καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης δεν είναι η αποτροπή του πολέμου, αλλά ο υποκριτικός και προσχηματικός «στόχος» της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. «Η Ελλάδα είναι και από εκείνες τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άποψης ότι θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μην υπάρχει εξάπλωση των πυρηνικών», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να προσδιορίσει τη στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας έτσι να φανεί σαφώς ότι η κυβέρνηση θα «συρθεί» πίσω από τις ΗΠΑ, υιοθετώντας ατόφια τη σαθρή επιχειρηματολογία περί πυρηνικής απειλής. Από την άλλη ο εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον Β. Μεϊμαράκη όσον αφορά τις διευκολύνσεις σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι «κάθε χώρα έχει συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρεί». Επιχειρώντας να μετριάσει την πρόσδεση στο άρμα του πολέμου, συμπλήρωσε ότι «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν», αφήνοντας ορθάνοιχτο όμως το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί πρόθυμα σε αυτές η κυβέρνηση, όταν «το θέμα τεθεί».

Πιο «συγκρατημένη» εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να αφήσει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνειών σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη φάση της διπλωματίας. «Ας μην προεξοφλούμε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Στη φάση αυτή η απόφαση όλων είναι να υπάρξει μια διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε στη μέση αυτής της προσπάθειας. Οπως ξέρετε, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός, αλλά η διεθνής κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία έχει στα χέρια της».

Μόνο την πετρελαϊκή κρίση «βλέπει» ο Καραμανλής

Εντύπωση προκάλεσε η «άχρωμη» αναφορά που έκανε ο Κ. Καραμανλής στην «υπόθεση του Ιράν». Μιλώντας χτες το βράδυ σε συνέλευση των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ), ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και προτίμησε να αναφερθεί στις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

«Η συγκυρία, τη στιγμή αυτή, φορτίζεται ανησυχητικά, εξαιτίας της υπόθεσης του Ιράν, αλλά και κυρίως μάλιστα από την έξαρση της πετρελαϊκής κρίσης», ήταν η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος περιορίστηκε στη συνέχεια στην περιγραφή των επιπτώσεων της πετρελαϊκής κρίσης στις ευρωπαϊκές και αναπτυσσόμενες οικονομίες (πιέσεις στο ρυθμό ανάπτυξης, στην εκτέλεση των προϋπολογισμών, την ανταγωνιστικότητα, τον πληθωρισμό). Αν και παραδέχτηκε ότι η χώρα μας «έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο», ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα επηρεαστούν οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ παρακολουθεί το διεθνές περιβάλλον και τις προοπτικές που «διαγράφονται στον κόσμο, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ