Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Μηχανισμός επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή

Τα επόμενα βήματα για την ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών στις ευρωατλαντικές δομές και την επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή, αποτελούν βασικό ζητούμενο στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο σ' αυτόν το μηχανισμό «περιφερειακής συνεργασίας», επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αναδείξει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα Βαλκάνια, χωρίς όμως σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών που θα έχουν οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών είναι η στάση τους απέναντι στη δρομολογημένη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Παρόλο που υπάρχει πίεση για να υπάρξει σύμπλευσή τους με τη θέση των ΗΠΑ, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα αποτυπωθεί στο «κοινό ανακοινωθέν», με δεδομένες τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

Οι ηγέτες των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών - μελών θέλουν να αξιοποιήσουν τη διάσκεψη, προκειμένου να ενισχύσουν τη «διαπραγματευτική» θέση τους στην πορεία για την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση, εμφανιζόμενη ως «ενδιάμεσος» των ιμπεριαλιστικών αυτών οργανισμών, θα επιχειρήσει να επιβάλει ορισμένες προτάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας, όπως η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ή η καθιέρωση ενός «συνδέσμου» της Διαβαλκανικής στην ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα μιας «περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης».

Στην ατζέντα της συνόδου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα:

- Ο ρόλος της περιφερειακής συνεργασίας στην πορεία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου.

- Η συνεργασία για την ανάπτυξη της περιφερειακής υποδομής.

- Οι προοπτικές της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

- Ο ρόλος της Διαβαλκανικής, ενόψει του μελλοντικού ανασχηματισμού του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και η ανάγκη για θεσμική ενίσχυσή της.

- Η καθιέρωση μελλοντικά συνδέσμου της Διαβαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Τρέχοντα ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή (διάβαζε Κόσσοβο).

Ακόμα, θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή υποδομή, την «εμβάθυνση» της οικονομικής συνεργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εννοείται με τους όρους των πολυεθνικών.

Το κοινό ανακοινωθέν της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής απασχόλησε χθες τους πολιτικούς διευθυντές, ενώ σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσουν τις αποφάσεις της συνάντησης των ηγετών την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, θα γίνουν διμερείς επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των ηγετών των κρατών - μελών, ενώ πρόκειται να υπογραφεί από τους υπουργούς Μεταφορών συμφωνία για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 14 σιδηροδρομικών αξόνων, για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των βασικών κόμβων - πρωτευουσών της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ