Η πρώτη Σύνοδος υπουργών Πολιτισμού των χωρών - μελών του «Συμφώνου Σταθερότητας» στα Βαλκάνια ξεκινά σήμερα στην Πάτρα
Associated Press |
Αφού ...«ξεμπέρδεψε» με την πολιτιστική κληρονομιά των Βαλκανίων (φωτ. κατεστραμμένου μνημείου από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία) η ΕΕ «προετοιμάζεται» και για τη σύγχρονη δημιουργία |
Το θέμα της «παρθενικής» Συνόδου είναι «Οι προοπτικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Ν-Α Ευρώπη» και δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού η σύγχρονη δημιουργία προσφέρεται για πιο άμεσα προπαγανδιστικά αποτελέσματα πάνω στους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι καταδυναστεύονται από τις αγριότερες μορφές εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις, εξάλλου, αποτελούν το περιεχόμενο του «Συμφώνου Σταθερότητας», που είναι καθαρά «εργαλείο» της ιμπεριαλιστικής επιβολής στον οικονομικό, πολιτικό και, τώρα, πολιτιστικό τομέα, με φόντο το «μαστίγιο» της στρατιωτικής κυριαρχίας.
Ηδη, από το 2004 ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Ερχαρντ Μπούσεκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε ως «βραδυφλεγή βόμβα για πιθανές πολιτικές ταραχές» τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια (ανεργία, φτώχεια, κλπ.), χωρίς φυσικά να κατονομάσει τις αιτίες: την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Και ευελπίστησε ότι οι «παρεμβάσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα κάμψουν τελικά τις διαφορές».
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η σημερινή Σύνοδος, η οποία θα εξετάσει ζητήματα «συνεργασιών» και «μελλοντικών προοπτικών» στους πολιτιστικούς τομείς. Το ελληνικό ΥΠΠΟ θα είναι το «μακρύ χέρι» της ΕΕ σ' αυτό το ρόλο. Ρόλος της τακτικής του «καρότου» με την «ενταξιακή προοπτική ορισμένων χωρών». Ετσι, αρχικά, η Ελλάδα «θα ενημερώσει τις γειτονικές χώρες για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα». Δηλαδή, θα προετοιμάσει την ένταξή τους στις αντιδραστικές πολιτιστικές πολιτικές της ΕΕ.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι: Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σερβία - Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ρουμανία και Μολδαβία με καθεστώς παρατηρητή. Με τη λήξη των εργασιών, αναμένεται η ανακοίνωση «Κοινής Διακήρυξης».