Παλιά φωτογραφία της γέφυρας ντε Μποσέ, στο Αργοστόλι |
Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και το 2001, αλλά οι προβλεπόμενες από τότε ερευνητικές ενέργειες (η «Β' φάση») ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και τα αποτελέσματά τους τέθηκαν στο ΚΑΣ. Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, αναδείχτηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της χρήσης της γέφυρας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Αργοστολίου, ενώ από το 1970 έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
Το πρόβλημα για το μνημείο είναι ότι αποτελεί μέρος ενός βασικού οδικού άξονα, με την εναλλακτική περιφερειακή οδική επικοινωνία να ανεβάζει την απόσταση διέλευσης στα 2 χιλιόμετρα, συν το γεγονός ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά, η τοπική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί ένα σημαντικό μνημείο, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες από το κράτος, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχει αναταραχή στους κατοίκους, αλλά και να κινδυνεύει το ίδιο το μνημείο.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πορίσματα της έρευνας, στην οποία αναφέρεται ότι από το 2004 προέκυψε ως «επιβεβλημένη ανάγκη» να διακοπεί η κυκλοφορία «λόγω του άμεσου κινδύνου αστοχίας του φορέα» του μνημείου. Η γέφυρα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από σεισμούς, από αστοχίες μεταγενέστερων επεμβάσεων, καθώς και ανεπάρκειας του εδάφους θεμελίωσης κατά περιοχές. Κατά τους μελετητές, όλα αυτά επιδεινώθηκαν με τη διέλευση οχημάτων. Αναλόγως, το Τμήμα Μελετών Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η χρήση του μνημείου ως σύγχρονη οδογέφυρα «είναι ανέφικτη». Πάντως, αφήνεται η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης.