Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ
Δεν ήθελε να είναι «πολίτης συντηρητικός»

Φέτος η επέτειος των 100 χρόνων από το θάνατό του

Ο Ε. Ιψεν
Ο Ε. Ιψεν
«Το να ζεις σημαίνει να πολεμάς με τους δαίμονες που πολιορκούν το κεφάλι και την καρδιά και να επιφυλάσσεις μια δεύτερη παρουσία πάνω από το εγώ», είπε κάποτε ο Ιψεν. Η πνευματική αυτή φυσιογνωμία του περασμένου αιώνα (φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του), θεωρήθηκε ο «πατέρας» της νορβηγικής παράδοσης και του ρεαλιστικού δράματος. Αστός στην καταγωγή, φτάνει σε ριζοσπαστικές ιδέες, τόσο, που καταγγέλλει τις συμβατικότητες της κοινωνίας του. Είναι ο υμνητής της ελευθερίας του πνεύματος στον καιρό του. Ιδανικά του η δικαιοσύνη και η ελευθερία, μια ελευθερία απαλλαγμένη από την ηθική φτώχεια και το ψέμα. Γεννήθηκε το 1828. Το 1846 ενδιαφέρεται για τα επαναστατικά κινήματα και τις εθνικές εξεγέρσεις στην Ευρώπη. Το 1879 υποστηρίζει το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου, κάνοντας πράξη τη θεωρία του για την ισότητα των δύο φύλων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κείμενο του Γεώργιου Βιζυηνού, αποσπάσματα του οποίου παραθέτουμε: «Ηδη η πρώτη του δραματική απόπειρα, είδος εγκωμίου προς τον "Κατιλίνα", δεν ευχαρίστησε τους συντηρητικούς της πατρίδας του νοικοκυραίους, γιατί τάχα περιείχε ιδέες ανατρεπτικές του καθεστώτος... Είρωνας από φυσικού του, προικισμένος με πνεύμα έντονα σατιρικό, όσο και φιλοσοφικό, νέος ακόμη έβαλε το δάχτυλο στις πληγές της σύγχρονης κοινωνίας και με τη σοβαρότατη σάτιρά του άσπλαχνα καυτηρίασε την κενότητα και το ψεύδος των συμπατριωτών του στην πολιτεία... Οπως ήταν επόμενο, το ορμητικά προοδευτικό, το θορυβώδικο και ταυτόχρονα το επαναστατικό πνεύμα του νεαρού Ιψεν, δημιούργησε σ' αυτόν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και πειρασμούς και ενοχλήσεις, που δυσαρεστούσαν και πίκραιναν τον ποιητή σε κάθε έργο και αξίωμα: Τα δράματά του απαγορεύονταν από τη λογοκρισία, κάθε πρόθεσή του, όσο καλή κι αν ήταν, τη συκοφαντούσαν έτσι που του αφαιρούνταν κάθε ελευθερία δράσης. Για τούτο ο Ιψεν παραιτήθηκε από τη θυελλώδη διεύθυνση του θεάτρου "Νόρσκε" και στα 1864 με τη θέλησή του εκπατρίστηκε στη Ρώμη. "Δεν έχω καμιά ικανότητα, έγραφε σε φίλο του, να είμαι πολίτης συντηρητικός· και αφού δεν έχω ικανότητα σ' αυτό, δεν ανακατεύομαι μαζί τους"».

  • Η «Αλλη Σκηνή», συμμετέχοντας στον παγκόσμιο γιορτασμό για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ιψεν, με τη συνεργασία της νορβηγικής πρεσβείας, παρουσιάζει στο «Θέατρο της Ημέρας» το έργο του «Ο εχθρός του λαού», σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη. Ενας έντιμος, ιδεολόγος άνθρωπος και γιατρός, αποκαλύπτει την αλήθεια για τους υπαίτιους του κινδύνου πανδημίας στην πόλη του, αντιμετωπίζοντας τα κατεστημένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους πλανημένους από τα ψεύδη πολίτες. Παίζουν: Μπάμπης Αλατζάς, Ηλιάνα Αδαμοπούλου, Νίκος Νικολαΐδης, Στάθης Σαμαρτζής κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ