Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Ανάγκη η αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Παιδεία σημαδεύονται από τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της περασμένης βδομάδας οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού των φοιτητών και των σπουδαστών από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τα ιδρύματα - προσπάθειες που εντάθηκαν από τους μηχανισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές - κυριάρχησαν στις συζητήσεις των φοιτητών οι εξελίξεις στην Παιδεία και κυρίως το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και ο νέος νόμος πλαίσιο που αναμένεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών ξεχωρίζουμε ότι η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας για άλλη μια χρονιά αύξησε τις ψήφους της, γεγονός που εκφράστηκε και σε ελαφριά αύξηση των ποσοστών της σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σημειώνουμε ότι την τελευταία δεκαετία, μέσα σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες, τόσο για το φοιτητικό κίνημα, όσο και συνολικά για τη νέα γενιά στην κοινωνία, που δέχεται ενορχηστρωμένη επίθεση στη συνείδησή της, η ΠΚΣ έχει καταφέρει να τριπλασιάσει το ποσοστό της και να τετραπλασιάσει τις ψήφους της στα Πανεπιστήμια.


Παράλληλα, σε δεκάδες συλλόγους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ η ΠΚΣ κατέκτησε είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τις δυνάμεις της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις πρωτιές της, που καταγράφηκαν: στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (με αυτοδυναμία στο ΔΣ του συλλόγου), στο Φυσικό Αθήνας (αυξάνοντας σημαντικά τη διαφορά της από τη ΔΑΠ που είναι δεύτερη), στο Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ισοψήφησε στην πρώτη θέση με τη ΔΑΠ), στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου, στο Επιστήμης Τεχνών Ιωαννίνων, στους συλλόγους Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Φυσικό Θεσσαλονίκης, στους συλλόγους Τεχνών Ηχου & Εικόνας και Μεταφραστικό της Κέρκυρας, στην Ιατρική Λάρισας, στο Θεατρικό, καθώς και στην Αρχιτεκτονική της Πάτρας.

Ανάγκη μαζικού απεγκλωβισμού από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Αναφορικά με τις άλλες δυνάμεις, παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πτώση στο ποσοστό της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια, ενώ στα ΤΕΙ συγκρατείται σε υψηλά επίπεδα. Αντίστροφα η ΠΑΣΠ, εμφανίζει άνοδο στα Πανεπιστήμια και ελαφριά πτώση στα ΤΕΙ.

Οι αυξομειώσεις αυτές αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα την ανάγκη καλύτερης αποκάλυψης του ρόλου αυτών των παρατάξεων, που χωρίς ενδοιασμούς στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, ώστε να σημειώνεται πιο σταθερά μαζικός απεγκλωβισμός φοιτητών και σπουδαστών από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Παραμένει, για παράδειγμα, η ανάγκη να γίνει πιο φανερό στους φοιτητές ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 που υποστηρίζει η ΔΑΠ δεν αφορά κάποιους λίγους που θέλουν και μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αφορά το σύνολο των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια που θα κληθούν να πληρώνουν δίδακτρα, συγγράμματα, να μην έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση, να σπουδάζουν ό,τι παραγγέλνουν οι επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η ΠΑΣΠ, που βρίσκεται σε διαδικασία οργανωτικής ανασυγκρότησης, κάνει προσπάθεια να πείσει ότι αντιπαρατίθεται με το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και υποστηρίζει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετική από αυτή της ΝΔ και με αυτά τα ψέματα και τη διγλωσσία εγκλωβίζει φοιτητές και σπουδαστές και τους απομακρύνει από την προοπτική του αγώνα και της διεκδίκησης.


Ακόμα, δεν έλειψαν δυστυχώς για άλλη μια χρονιά οι προσπάθειες νοθείας του αποτελέσματος από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ σε διάφορους συλλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πάντειο, πάνω από 200 νέοι προσήλθαν στις γραμματείες των ιδρυμάτων, συνεπικουρούμενοι από τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για να πάρουν βεβαιώσεις ότι δήθεν είναι «φοιτητές» και με αυτές να ψηφίσουν, χωρίς στην πραγματικότητα να διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα. Επίσης στο Πάντειο, δυο φοιτήτριες της ΔΑΠ «πιάστηκαν» στην προσπάθειά τους να ψηφίσουν και δεύτερη φορά σε διαφορετικό Τμήμα. Η ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Ηρακλείου έκανε προσπάθεια να επιτρέψει σε σπουδαστές να ψηφίζουν χωρίς να φέρουν επίσημα έγγραφα που θα αποδείκνυαν την ταυτότητά τους και το ίδιο συνέβη στα ΤΕΙ στα Γιάννενα (δέχονταν ως επίσημο έγγραφο το πάσο, που δεν είναι αξιόπιστο) και στη Λαμία από τις δυνάμεις της ΔΑΠ.

Μαζί με την προσπάθεια νοθείας, λειτούργησαν για άλλη μια χρονιά οι εκβιασμοί και τα ρουσφέτια, γεγονός που πολλές φορές εκφραζόταν και στην κάλπη με άκυρα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΠ ή της ΔΑΠ, όπου οι φοιτητές εξέφραζαν την αγανάκτησή τους γράφοντας συνθήματα πάνω τους ή σκίζοντάς τα.

Μάχη για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος

Η δέσμευση της Πανσπουδαστική Κ.Σ., όπως εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών και όπως εκφράστηκε από τις ανακοινώσεις της, μετά το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών, είναι ότι «από καλύτερες θέσεις θα συμβάλει ώστε να μαζικοποιούνται οι διεργασίες του φοιτητικού κινήματος, αλλά και να δυναμώνει ο προσανατολισμός του, φέρνοντας στο επίκεντρο την ανάγκη συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Η ΠΚΣ επισήμανε την ανάγκη «ανάπτυξης μαζικών αγώνων που θα δυναμώνουν μέρα με τη μέρα με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών - σπουδαστών στις αγωνιστικές διεργασίες, που θα βάζουν εμπόδια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης και θα υπερασπίζουν τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών» και σ' αυτή τη βάση καλεί όλους τους φοιτητές - σπουδαστές «να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση για τη διεκδίκηση των αναγκών τους για μόρφωση - δουλιά με δικαιώματα».


Το ζητούμενο σήμερα είναι να βγει το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα από την κρίση και καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη αγώνων που θα συνδέουν το φοιτητικό με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να πάρει το φοιτητικό κίνημα τη θέση του στο Μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα διεκδικούν οικονομία και εξουσία λαϊκή, είναι η συγκρότηση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ενός πόλου αντίστασης και συσπείρωσης, που θα οδηγήσει το κίνημα σ' αυτή την κατεύθυνση.



Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ