Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το ζήτημα της κοινής δράσης - τα Συμβούλια Νεολαίας

Κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας (στις συνελεύσεις των ΟΒ και τις Τομεακές Συνδιασκέψεις) αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός όσον αφορά το περιεχόμενο των συνοικιακών ΟΒ και των ΟΒ πόλεων, πώς θα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και σε εδαφικό επίπεδο συσπειρώσεις που θα συμβάλουν στην κοινή δράση των διάφορων τμημάτων της νεολαίας με βάση τον τόπο κατοικίας ή την ευρύτερη περιοχή, με ποιους τρόπους θα περπατήσουν τα Συμβούλια Νεολαίας.

Ο προβληματισμός αυτός πατάει πάνω στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη Νεολαία και στις Θέσεις του 9ου Συνεδρίου της Οργάνωσής μας.

Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η νεολαία είναι ταξικά. Δε φταίει ούτε «το κακό ριζικό μας», ούτε «ο θεός που μας μισεί». Εχουν να κάνουν με το ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα συνολικά έχει στόχο να εξυπηρετήσει την κυρίαρχη τάξη, να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και την εξουσία της. Δεν έχει ως στόχο (και δε θα μπορούσε άλλωστε) να καλυτερέψει τη ζωή των νέων ανθρώπων και των λαϊκών οικογενειών, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους, στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή.

Ταυτόχρονα, η νεολαία δεν αποτελεί ξεχωριστή τάξη ή στρώμα, αλλά είναι ενταγμένη στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας προέρχεται (κατάγεται), προσεγγίζει ή ανήκει ήδη στην εργατική τάξη.

Πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάμε ότι τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων συμβαδίζουν, ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Είναι αναγκαία η κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δε φτάνει σήμερα η προσπάθεια για ατομική λύση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Μόνο ο αγώνας για ριζική αλλαγή, για το σοσιαλισμό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σήμερα, να ανοίξει προοπτική για το αύριο.

Πιστεύουμε ότι η νεολαία έχει συμφέρον να γνωρίσει, να συνταχθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η νεολαία και το κίνημά της μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην οικοδόμηση του ΑΑΔΜ, στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Το νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί για το ΚΚΕ συνιστώσα του μετώπου, άρα και της εξουσίας που θα προκύψει από την επιτυχημένη έκβαση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα.

Ο ρόλος της ΚΝΕ

Μέσα και από τις Θέσεις του Συνεδρίου βγαίνει ότι το βασικό θέμα είναι η ισχυροποίηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών της ΚΝΕ. Πώς θα παίξουμε καλύτερα το ρόλο μας ως επαναστατική οργάνωση στην ελληνική νεολαία, ως νεολαία του ΚΚΕ. Πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των νέων ανθρώπων. Πώς θα συμβάλουμε στο κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων με την πολιτική του Κόμματός μας, θα μπορέσουμε καλύτερα να διαδώσουμε και να εκλαϊκεύσουμε την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να συνδεόμαστε όλο και πιο στενά με τις πλατιές μάζες της νεολαίας.

Να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη της πάλης, να συμβάλουμε ώστε οι αγώνες να αποκτούν αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Να ασκήσουμε αποφασιστική επιρροή στην αναζωογόνηση του νεολαιίστικου κινήματος που σήμερα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την επίθεση που δέχεται.

Ενιαία δράση όλων των τμημάτων της νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση

Η ιστορία του κινήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνει πως το νεολαιίστικο κίνημα δεν εκφράστηκε με μια ενιαία πανεθνική δομή, μια δομή αποκρυσταλλωμένη ως ενιαία νεολαιίστικη οργάνωση, στις γραμμές της οποίας εντάσσονταν μόνιμα όλα τα τμήματα της νεολαίας. Αυτό υπογραμμίζει ότι η νεολαία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης. Η πείρα δείχνει ότι οι νέοι εργάτες και εργάτριες, στο βαθμό που οργανώνονται και παλεύουν, μετέχουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ως ενιαίο τμήμα του. Αντίστοιχα τις δικές τους οργανώσεις, έχουν οι μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους αγρότες, γενικότερα τους αυτοαπασχολούμενους. Ο ενιαίος χαρακτήρας της δράσης της νεολαίας εμφανίζεται με την πιο ολοκληρωμένη έκφραση στις οργανώσεις της ΚΝΕ. Για εμάς, βέβαια, βασικός δείκτης για το επίπεδο της πολιτικοποίησης και οργάνωσης της νεολαίας είναι η επιρροή και η οργανωμένη δύναμη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το νεολαιίστικο κίνημα το βλέπουμε σαν ενιαία δράση όλων των τμημάτων της νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Σημαίνει κοινή δράση της εργαζόμενης, άνεργης, μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας, των νέων αγροτών, των μεταναστών, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, είναι δυνατό και αναγκαίο η κοινή δράση να παίρνει και άλλες μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης. Η συσπείρωση από τη μεριά τη δική μας πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια αρχική ακόμα συμφωνία πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που εκφράζει τη διάθεση και τη δυνατότητα για δράση. Η προσπάθειά μας είναι απ' αυτές τις συσπειρώσεις να διαμορφώνεται κοινή συνείδηση μέσα από διαφορετική δράση.

Μ' αυτή τη λογική, αξιοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες μορφές και φορείς συσπείρωσης της νεολαίας στα διάφορα τμήματά της. Πρωτοστατούμε ώστε να αναπτύσσεται κοινή δράση των εργαζόμενων, σπουδαστών, μαθητών πάνω σε μέτωπα πάλης με συντονισμό των φορέων της για κοινά προβλήματα που βιώνουν.

Σήμερα όμως είναι αναγκαίο να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθούν και νέες μορφές και τρόποι οργάνωσης ως χώροι δράσης και δημιουργίας της νεολαίας με βάση τον τόπο κατοικίας και την ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι μια τέτοια μορφή συσπείρωσης μπορεί να είναι τα Συμβούλια Νεολαίας.

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής τρία ζητήματα:

1. Σε καμία περίπτωση αυτές οι μορφές δεν έχουν τίποτα κοινό με τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νεολαίας που ήδη υπάρχουν και προσπαθεί να ενισχύσει παραπέρα η κυρίαρχη πολιτική. Τα συγκεκριμένα σχήματα στην ουσία προσπαθούν να γίνουν μοχλοί χειραγώγησης της νεολαίας, μηχανισμοί ψηφοθηρίας και ρουσφετιού, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να περάσουν τις θεωρίες τους περί ταξικής συνεργασίας κτλ.

2. Εχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε τον προβληματισμό μας και την προσπάθειά μας αυτή και με άλλους νέους που επιθυμούν και αναζητούν δρόμους για την άνοδο του νεολαιίστικου κινήματος.

3. Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τη λογική σχηματοποίησης και τυπικότητας αυτής της προσπάθειας που αναλώνεται σε ζητήματα όπως π.χ. ποιος θα είναι μέλος, αν θα έχει γραμματεία κτλ. αλλά να επικεντρωθούμε στην ουσία, δηλαδή στο τι εμείς επιζητάμε και πώς παρεμβαίνουμε στο κίνημα της νεολαίας και στους διάφορους φορείς συσπείρωσης όπως είπαμε παραπάνω.

Φαίνεται ότι σε ένα βαθμό από τις συζητήσεις στις ΟΒ και στις συνδιασκέψεις ξεφεύγουμε από αυτή τη σχηματοποίηση χωρίς αυτό να είναι απόλυτο και ανοίγει πλούσιος προβληματισμός.

Τα Συμβούλια Νεολαίας

Τι θέλουμε από τα Συμβούλια Νεολαίας; Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε; Εκτιμάμε ότι αυτή η προσπάθεια με βάση το χώρο κατοικίας μπορεί να συμβάλει:

  • Στην κοινή δράση των νέων εργαζόμενων, των μαθητών και των φοιτητών που μένουν στην ίδια περιοχή.
  • Στην ανάπτυξη της αντίληψης ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του ο κάθε νέος - ανεξάρτητα σε ποιο τμήμα της νεολαίας ανήκει - έχουν κοινή ρίζα, άρα ενιαία χρειάζεται να τα αντιπαλέψει, είναι η ίδια η πολιτική που τα δημιουργεί και αφορούν το σύνολο της νεολαίας.
  • Στην ανάπτυξη συνεργασίας με το εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα.

Θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε 5μελή-15μελή, Συντονιστικά Σχολείων των δήμων, εκλεγμένους μαθητές, επιτροπές νέων εργαζόμενων (στην Αθήνα π.χ. παραρτήματα οικοδόμων ή εμποροϋπαλλήλων), επιτροπές ΙΕΚ, 7μελή ΟΑΕΔ, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αθλητικούς Συλλόγους, Εθνικοτοπικούς Συλλόγους. Ταυτόχρονα και σε μεμονωμένα άτομα, εργαζόμενους, άνεργους, μαθητές που είναι κάτοικοι του δήμου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε και με οργανώσεις και συσπειρώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος που δρουν στη συνοικία - δήμο, όπως τοπικά παραρτήματα συνδικάτων, Εθνικής Αντίστασης, Επιτροπές Ειρήνης, Γυναικείους Συλλόγους, ΕΣΥΝ κτλ.

Ξέχωρα από πρωτοβουλίες που αφορούν ζητήματα εργασίας και εκπαίδευσης είτε με τον τρόπο που εκφράζεται η συνολική πολιτική στο δήμο (π.χ. Τοπικά Σύμφωνα Εργασίας, εργασιακές σχέσεις, ανεργία των νέων στο δήμο, σχολικά κτίρια, εγκατάλειψη σχολείου) είτε και με συνολικά ζητήματα που ανοίγονται σε αυτά τα μέτωπα.

Μπορούμε να δούμε ζητήματα ποιότητας ζωής, ελευθέρου χρόνου, πολιτισμού - αθλητισμού, μια και στο σύνολο των δήμων υπάρχουν πνευματικά κέντρα, θεατρικές ομάδες, αθλητικοί σύλλογοι με δραστηριότητα, που αναγκάζονται όμως να μπαίνουν στη λογική της ανταποδοτικότητας και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ζητήματα ναρκωτικών, μεταναστών, αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Οσες φορές μέχρι τώρα στην Οργάνωση έχουμε ανοίξει τέτοια ζητήματα - σποραδικά και αποσπασματικά βέβαια - με διάφορες μορφές, φαίνονται σοβαρές δυνατότητες.

Συνεκτικό και απαραίτητο στοιχείο είναι το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων που έχουμε επεξεργαστεί ως Κόμμα και μπορεί και πρέπει να το απευθύνουμε πλατιά στον κόσμο αυτόν. Μπορεί βέβαια αυτό να γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένο σε κάθε δήμο -πόλη.

Τα Συμβούλια Νεολαίας θέλουμε να αναπτύσσουν διεκδικητικές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στο δήμο, αλλά και στην κεντρική εξουσία, και άλλες πρωτοβουλίες και μορφές που μπορούν να συγκινήσουν, να συσπειρώσουν τους νέους. Διεκδίκηση χώρων, στεκιών νεολαίας που μπορούν να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και πολιτισμού. Κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα σε ποιητές, ημερίδες για θέματα που αφορούν τη νεολαία, αθλητικές εκδηλώσεις.


Γιώργος ΚΑΛΥΒΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ