Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ψήφισε «αυτονομία» η Βουλή του Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες προστριβές με το Νέο Δελχί, η τοπική Βουλή του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ ψήφισε νόμο, με τον οποίο η επαρχία καθίσταται «αυτόνομη».

Η ψήφιση του νόμου, σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν αναμένεται να κατασιγάσει το κύμα αυτονομιστικής βίας που σπαράσσει εδώ και 11 χρόνια την περιοχή, αλλά ήδη προκαλεί έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Ο νόμος, αν τελικά περάσει, οδηγεί επί της ουσίας στην επιστροφή της επαρχίας στο καθεστώς που ίσχυε προ του 1953, όταν είχε δικό της Σύνταγμα, δική της σημαία και πρωθυπουργό. Επίσης περιορίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας σε ό,τι αφορά την άμυνα, τις διεθνείς σχέσεις, τις επικοινωνίες και τις κρατικές υπηρεσίες - αρμοδιότητες, που μετακυλίονται στον τοπικό πρωθυπουργό και κυβερνήτη.

Η απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου του Κασμίρ, πάντως, πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο του τοπικού κυβερνήτη, όσο και του Προέδρου της Ινδίας, πριν τεθεί σε ισχύ. Η ψηφοφορία στη Βουλή του Κασμίρ, της οποίας προηγήθηκαν τέσσερις ημέρες συζητήσεων με σφοδρές αντιπαραθέσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Συνδιάσκεψη, το κυβερνών κόμμα του κρατιδίου, αλλά τα μέλη του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο Φαρούκ Αμπντάλα, κυβερνήτης του κρατιδίου, δήλωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να «σκεφτεί» το νόμο και τις συνέπειές του, πριν τον απορρίψει, καθώς, κατά τον ίδιο, είναι «η μόνη λύση» στο πρόβλημα του αυτονομιστικού πολέμου των μουσουλμάνων (κυρίως) κατοίκων του Κασμίρ, που κατά τις επισήμως πραγματοποιούμενες εκτιμήσεις έχει κοστίσει 25 έως 30 χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η ασφάλεια γύρω από το κτίριο της τοπικής Βουλής ήταν έντονη χτες, καθώς υπήρχαν φόβοι για επίθεση φανατικών μουσουλμάνων - ήδη εφέτος έχουν υπάρξει δύο απόπειρες με ρουκέτες ενάντια στο κτίριο.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη συμμετέχει και στην κεντρική κυβέρνηση (που αποτελείται από συνασπισμό 13 κομμάτων), και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι επιχειρεί να «εκβιάσει» με αυτό το νόμο το BJP, για να της δοθούν περισσότερα κεφάλαια. Αντίθετα, η ηγεσία του κόμματος λέει ότι ο νόμος θα «βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων», μεταξύ της πολιτειακής και της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, είναι ενάντιος στο σχέδιο αυτό. Θεωρεί ότι θα εξασθενίσει τη χώρα, θέτοντας τα θεμέλια μιας απόσχισης του κρατιδίου - της δεύτερης μετά το 1947, όταν σχηματίστηκε το Πακιστάν. Επίσης, τονίζει ότι η υιοθέτηση του καθεστώτος προ του 1953 θα «ακυρώσει» όλες τις προσπάθειες για τη συσσωμάτωση της επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ