Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο σήμα κινδύνου για τη στέγη του

Το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει για την αποκατάσταση του κτιρίου, που έχει παραχωρηθεί στο ΕΕΤΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το κτίριο της Βαλτετσίου
Η εικοσιπενταετής περιπέτεια της στέγης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (EETE) φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Το κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42, που επί μισόν αιώνα περιμένει το Επιμελητήριο να αποκατασταθεί για να μετατραπεί σε «κύτταρο» πολιτισμικής προσφοράς και δημιουργικής δράσης, στέλνει και πάλι σήμα κινδύνου. Η κυβερνητική πολιτική, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πολύχρονη ταλαιπωρία των εικαστικών δημιουργών και του φορέα τους, του ΕΕΤΕ, που σήμερα αριθμεί 5.000 μέλη.

Συγκεκριμένα, η εργολαβική εταιρία διέκοψε τις εργασίες της, αφού το υπουργείο Πολιτισμού σταμάτησε τις πληρωμές μέσα στο 2005, έχοντας συσσωρεύσει χρέος προς την εταιρία 700.000 ευρώ! Το περίεργο σ' αυτήν την παύση πληρωμών βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το συνολικό ποσό για την αποκατάσταση του κτιρίου δεσμεύτηκε ολόκληρο με την ένταξη, το 2002, της Βαλτετσίου 42 στο νόμο για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων νεοτέρων μνημείων, το ΥΠΠΟ δεν πληρώνει τα χρεωστούμενα.

Ετσι, ενώ το άστεγο ΕΕΤΕ ετοιμαζόταν να παραλάβει το κτίριο αυτόν το μήνα - χωρίς την κατασκευή του 3ου ορόφου όπως προβλεπόταν - σήμερα, λόγω της συμπεριφοράς του ΥΠΠΟ, κινδυνεύει να το χάσει οριστικά. Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία παραχώρησε το κτίριο στο ΕΕΤΕ το 1983, μπορεί, σύμφωνα με τους όρους, από τον Ιούλη του 2006 και μετά, να άρει την παραχώρηση του κτιρίου.

Ο Γολγοθάς του Επιμελητηρίου για το κτίριο της Βαλτετσίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1984, όταν ο φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών παρέλαβε το κτίριο, με όνειρο να το μεταβάλλει σε πνευματική ανάσα για την περιοχή και δημιουργικό εξορμητήριο για τα μέλη του. Από τη σωρεία των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και την απρόσμενη αλλαγή των νόμων, σημειώνουμε τη μετατροπή της Νομαρχίας Αττικής σε τέσσερα Νομαρχιακά Διαμερίσματα (1986), την επιβολή νέων όρων δόμησης στην περιοχή των Εξαρχείων (1989) και την ανακήρυξη 54 διατηρητέων από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1994, μέσα στα οποία ήταν και το κτίριο της Βαλτετσίου. Αυτές οι αλλαγές στέρησαν από το ΕΕΤΕ την αρχική χρηματοδότηση της Νομαρχίας Αττικής και ανάγκασε το Επιμελητήριο να αναθεωρήσει τρεις φορές τις μελέτες, δαπανώντας πάνω από 70 εκατ. δραχμές.

Παρά τις παραπάνω δαπάνες και ενέργειες, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, χωρίς προειδοποίηση και κατά παράβαση του κανονισμού της, αποφάσισε την άρση της παραχώρησης του κτιρίου και την απόδοσή του στον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών). Ακολούθησε αγωνιστική διαμαρτυρία του ΕΕΤΕ. Το Μάρτιο του 1998 τα μέλη του Επιμελητηρίου, με τη συμπαράσταση των συλλόγων της περιοχής, πραγματοποίησαν μία μεγάλη συγκέντρωση - διαμαρτυρία εμπρός στο κτίριο της Βαλτετσίου.

Μετά από πολύχρονες ταλαιπωρίες, εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Αποκατάσταση και Διαμόρφωση κτιρίου επί της οδού Βαλτετσίου 42, Αθήνα», ενώ η δημοπρασία έγινε το Νοέμβριο του 2002. Η σύμβαση υπογράφτηκε ένα χρόνο αργότερα και η άδεια εκτέλεσης εργασιών από την Πολεοδομία δόθηκε στις 17 Μαρτίου 2004. Το έργο αυτό περιλάμβανε στη δημοπρασία του την αποκατάσταση του υπάρχοντος διωρόφου κτιρίου με την επέκταση του ισογείου και την προσθήκη του ορόφου σε εσοχή. Ομως, από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟ, γνωστοποιήθηκε στο ΕΕΤΕ ότι λόγω της ανάγκης στήριξης του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί νέες φθορές στο διάστημα των τελευταίων χρόνων, θα παραδιδόταν χωρίς την κατασκευή του 3ου ορόφου. Και ενώ το ΕΕΤΕ ετοιμαζόταν να το παραλάβει αυτόν το μήνα, έστω και χωρίς τον 3ο όροφο, ήρθε νέα αναβολή λόγω της παύσης των πληρωμών από το ΥΠΠΟ προς την εργολαβική εταιρία.

Συμπληρώθηκε ένα τέταρτο αιώνα από τότε που το κτίριο της Βαλτετσίου «παραχωρήθηκε», σε καλή κατάσταση, στο Επιμελητήριο. Μία γενιά καλλιτεχνών γέρασε αναμένοντας μαζί με το κτίριο, το οποίο υπέστη σοβαρές φθορές στα 25 αυτά χρόνια. Μία νέα γενιά, με όλες τις αλλαγές που έφερε ο χαμένος χρόνος, το έχει ακόμα ανάγκη. Γιατί, μία στέγη για το ΕΕΤΕ δε σημαίνει μόνο στέγαση των γραφείων του, αλλά κυρίως χώρο πολιτισμού και δημιουργίας για τα 5.000, σήμερα, μέλη του.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ