Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Υποκινούμενη κινητικότητα από ΗΠΑ - ΕΕ

Σήμερα η συνάντηση Καραμανλή - Μπουτσόφσκι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Η δρομολογημένη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου «παρασύρει» τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ ενδιαφέρονται να τελειώνει αυτή η «εκκρεμότητα», εντείνοντας ωστόσο τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αίφνης ανακοινώθηκε ότι σήμερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσόφσκι, ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε με νόημα την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μια σταθερή και ανεπτυγμένη δημοκρατία στα σύνορά της».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Μπουτσόφσκι, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη σημασία της και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι η συνάντηση πραγματοποιείται «κατόπιν επίμονων αιτημάτων από την άλλη πλευρά» και έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, το γενικότερο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν στο «τραπέζι» των υπουργών Εξωτερικών χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, γεγονός που αν μη τι άλλο σημαίνει ότι το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο, έτσι και αλλιώς.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην έδρα της ΕΕ, διεκδικώντας καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντανιέλ Φριντ επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Νίμιτς, αλλά την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να στρέψει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης που θα είχαν χτες Ντ. Μπακογιάννη και Κοντολίζα Ράις, αφού αρχικά σημείωσε πως οι ΗΠΑ είπαν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσει με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, ωστόσο συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία σταθερή και ανεπτυγμένη δημοκρατία στα σύνορά της. Μάλιστα, δε δίστασε να κινδυνολογήσει επισείοντας την απειλή του πολέμου! «Δε χρειαζόμαστε νέο πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μεγάλος επενδυτής στα Βαλκάνια και οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές, με εξαίρεση τη διαφορά στην ονομασία».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αρχιτέκτονες του νέου χάρτη των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της νέας τάξης στην περιοχή, κινούνται με ταχείς ρυθμούς και η ελληνική κυβέρνηση ως «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ καλείται να συμβάλει πολλαπλώς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «συναίσθηση ευθύνης» για την υλοποίηση των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ(2018-04-14 00:00:00.0)
Συναντήσεις για Δυτικά Βαλκάνια, ΕΕ και Ενέργεια(2017-09-23 00:00:00.0)
Στόχος να ξεμπλοκάρει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ(2010-02-27 00:00:00.0)
Διευθέτηση με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή(2009-11-28 00:00:00.0)
«Τεχνητή αναπνοή»(2008-06-14 00:00:00.0)
... Κουβέντα να γίνεται(2007-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ