Νέα ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας θέλουν να δώσουν οι ηγέτες των 25 κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τους αγώνες των λαών που αντιμάχονται στους δρόμους τις βάρβαρες επιλογές τους
Καυτή νιώθουν την ανάσα των λαών που αντιμάχονται στους δρόμους τη βαρβαρότητα της πολιτικής τους οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ωστόσο αναζητούν τρόπους επιτάχυνσης της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαών.
Οι 25 ηγέτες της ΕΕ, που συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν μπορούν να αγνοήσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων σε μια σειρά χωρών της ΕΕ, με αιχμή τη Γαλλία, ενάντια στη συστηματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που υλοποιείται μέσω της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ηδη οι αγώνες των εργαζομένων προκαλούν «τριγμούς» στο οικοδόμημα των πολυεθνικών, καθώς ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι «οι Βρυξέλλες» είναι οδοστρωτήρας για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαών.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν χτες να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Συμβούλιο Κορυφής όσον αφορά στην επιτάχυνση της ενδιάμεσης στρατηγικής της Λισαβόνας. Την εξέλιξη αυτή επισήμανε σε δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας μάλιστα πως οι «ποσοτικοί στόχοι» που δεν είναι ενδεχομένως άμεσα υλοποιήσιμοι, είναι καλύτερο να μην τίθενται. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των χωρών- μελών της ΕΕ για το θέμα αυτό, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Το βέβαιο είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να δώσουν «νέα ώθηση» στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και αυτό ακριβώς θα επιχειρήσουν στη Σύνοδο Κορυφής. Θέλουν να υιοθετηθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», μέσω της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Από την άποψη αυτή η περιβόητη «σύμβαση πρώτης εργασίας» της γαλλικής κυβέρνησης δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το γαλλικό «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Αυτήν ακριβώς τη θέση υποστήριξε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «έχουν παρόμοιες διατάξεις» με το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE). Οπως επισήμανε, «στην Ισπανία μια θέση εργασίας στις τρεις διέπεται από όρους πιο ευέλικτους από το CPE, ενώ στη Βρετανία, ακόμη και για ένα συμβόλαιο αορίστου χρόνου ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους μιας απόλυσης έως το τέλος του πρώτου έτους», συνέχισε. Επίσης, «στη Γερμανία, ο συνασπισμός SPD-CDU δεσμεύτηκε να επιβάλει μια δοκιμαστική περίοδο 24 μηνών για όλα τα νέα συμβόλαια πρόσληψης, όποια και αν είναι η ηλικία», πρόσθεσε ακόμη ο Ντουστ Μπλαζί χαιρετίζοντας «το θάρρος και την αποφασιστικότητα» του κ. Βιλπέν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτίμησε την Κυριακή ότι το CPE αποτελεί μια «αναπόφευκτη» μεταρρύθμιση, όμως θα πρέπει να γίνει με «διάλογο» και με «όλους τους κοινωνικούς εταίρους».
Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση της υλοποίησης της Λισαβόνας είναι ο «έλεγχος προόδου» ο οποίος γίνεται από την Κομισιόν όσον αφορά στα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» που έχουν κατατεθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Ωστόσο, τα μονοπώλια δε φαίνεται να είναι ικανοποιημένα από τη «χαλαρή» στάση της Κομισιόν απέναντι στα «εθνικά προγράμματα» και ζητούν να υπάρξουν πιο γρήγορες και αποφασιστικές «μεταρρυθμίσεις». Χαρακτηριστική είναι η θέση της οργάνωσης των Ευρωπαίων εργοδοτών (UNICE) ότι τα περισσότερα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων «στερούνται δυναμικής».
Επιδίωξη είναι να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής και η «Οδηγία Μπολκεστάιν» μετά την πρόσφατη επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο. Η αυστριακή προεδρία επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική στήριξη στην «τροποποιημένη» απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά υπάρχουν και οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, που θέλουν την «επιστροφή» στην αρχική οδηγία.
Στην «ατζέντα» των 25 πιθανόν να περιληφθεί και συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επταετία 2007-2013, που απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, μόνο αν υπάρχει εκ των προτέρων βεβαιότητα για συμφωνία θα μπει στο τραπέζι.
Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την «Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», με στόχο τον καθορισμό των όρων για την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές και την επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι το μήνυμα της ΕΕ στα Βαλκάνια θα πρέπει να είναι σαφές, «η Σερβία χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ, έτσι ώστε στη νέα σελίδα που γυρίζει να γραφούν θετικά μηνύματα για το αύριο», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς μια σταθερή Σερβία».
Στο Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα του Κοσσόβου, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει «την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων» και να «καταπίνει» τη δρομολογούμενη ανεξαρτητοποίηση.
Παράλληλα, οι «25» δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την έλλειψη ικανοποίησης της ΕΕ για την περιορισμένη δημοκρατικότητα στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.