Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Θα πνίγεται από τις πλημμύρες και στο μέλλον

Αντί για το σχεδιασμό και την άμεση προώθηση λύσεων, οι κυβερνώντες βλέπουν μόνο τις ευθύνες των προκατόχων τους

Motion Team

Η έναρξη μελετών και η υλοποίηση μιας διακρατικής, μόνιμης λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών του Εβρου, δε συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς (ούτε αυτής) της κυβέρνησης! Το συμπέρασμα κατέστησε σαφές χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ. Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» αναφέρθηκε στις ...ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

«Οντως οι πολίτες του Εβρου και γενικότερα ο νομός διέρχεται δοκιμασία» παραδέχτηκε ο Αλ. Κοντός υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων». Δεν παρέλειψε πάντως να επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «από το 1998 που άρχισαν να εμφανίζονται τα φαινόμενα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πρόγραμμα προστασίας το 2003». Ακόμα και τότε όμως «από τα 30 εκατομμύρια διέθεσαν 3 εκατομμύρια». Αντίθετα, πρόσθεσε, η σημερινή κυβέρνηση «έχει διαθέσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ». Οσον αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «θα αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα» αφού «μόλις αποσυρθούν τα νερά θα γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και μέσα σε 3 μήνες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις». Πρόσθεσε ότι θα «καλύπτονται όλες οι μορφές του ζωικού κεφαλαίου» ενώ «ήδη εκεί είναι 55 εκτιμητές».


Motion Team

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ελέγχουμε την κυβέρνηση και αυτή και την προηγούμενη για τα προβλήματα του Εβρου» τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Ορέστης Κολοζώφ, επισημαίνοντας πως «εδώ έχει καταντήσει τελικά να έχουμε συνεχείς πλημμύρες, να έχουμε πάντοτε το ίδιο τοπίο και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τα ίδια». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε ρητορικά κατά πόσο «τα εκατομμύρια που ξοδεύονται θωρακίζουν τον Εβρο», λέγοντας πως η απάντηση είναι αρνητική αφού «του χρόνου σε ανάλογες συνθήκες θα έχουμε τα ίδια προβλήματα» μια και τα μέτρα που λαμβάνονται «δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». «Το πρόβλημα δεν είναι αν η κυβέρνηση θα ξοδέψει 20 ή 100 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει επιχωματώσεις», είπε ο Ορ. Κολοζώφ προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο θα ξοδεύουμε τα ίδια χρήματα για επιχωματώσεις που καταστρέφονται». Το ζήτημα τόνισε είναι «να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα» και γι' αυτό «χρειάζεται σχεδιασμός ευρύτερης εμβέλειας, να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, να υπάρξει συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία». Αντίθετα επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνον υποσχέσεις» ενώ «η καταστροφή η σημερινή είναι μια από τις μεγαλύτερες, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές του 1962». Καταλήγοντας έκανε και μια συνολικότερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους νομούς του Εβρου λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διευθέτηση των νερών» αλλά «το πρόβλημα είναι η ανάπτυξή του». «Περιμένετε να κάνουν επενδύσεις οι ιδιώτες» σημείωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση δηλώνοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ» τονίζοντας παράλληλα ότι «εκεί πρέπει να επενδύσει το κράτος και να κάνει μια υποδομή» αλλιώς «θα έχουμε συνέχεια μείωση του πληθυσμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση της Κεντρικής Eπιτροπής του ΚΚΕ για τον θάνατο του σ. Ορέστη Κολοζώφ(2014-02-08 00:00:00.0)
«Διεκδικήστε τα δίκια σας»(2006-03-18 00:00:00.0)
Στο πλαίσιο της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια(2005-10-12 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι και με την κυβερνητική αναλγησία(2005-03-22 00:00:00.0)
Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση(2005-03-16 00:00:00.0)
Σε Θήβα και Εβρο(1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ