Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ALLIANZ
Ζητούν εδώ και τώρα «κατεδάφιση»

Η αναμόρφωση-διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάστηκε ως η μοναδική λύση σε χτεσινή ημερίδα

Η άμεση και εκ βάθρων «αναμόρφωση» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να συνάδει με τις νέες οικονομικές συνθήκες και το μοντέλο εργασίας του «απασχολήσιμου», η «εκσυγχρονισμένη» καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων και η δυναμική είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, είναι οι στόχοι του κεφαλαίου και παρουσιάστηκαν ως έγκυρες και μοναδικές λύσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το πρωί η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία ALLIANZ. Θέμα της ημερίδας ήταν: «Ασφαλιστικό σύστημα, προκλήσεις και προοπτικές».

Το στίγμα έδωσε στην εισηγητική του ομιλία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας στην Ελλάδα, Α. Σαρρηγεωργίου, σημειώνοντας πως το ασφαλιστικό είναι φλέγον πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης και πως «λύσεις έδωσαν χώρες όπως η Χιλή και η Κολομβία, που τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα». Είπε πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά στην αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο από ειδικούς διαχειριστές. Σημείωσε με νόημα πως η ALLIANZ είναι «ειδική στη διαχείριση κεφαλαίων» και ότι δεν πρέπει η διαχείριση των αποθεματικών να συγκεντρωθεί σε έναν επενδυτικό φορέα, «φωτογραφίζοντας» την ΑΕΔΑΚ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ. Επίσης, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να οδηγήσει «σε ένα σύστημα πλήρους κεφαλαιοποίησης, όπου ο εργαζόμενος θα αποταμιεύει σήμερα τα χρήματα που θα τα πάρει κατά τη συνταξιοδότησή του».

Τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ασφαλιστικών θεμάτων, Π. Τήνιος, ο οποίος σημείωσε πως τα Ταμεία πρέπει να... αναμορφωθούν για να αποκτήσουν «ξανά αναπτυξιακό ρόλο». Για το πώς θα αποκτήσουν αυτό το ρόλο, σημεία-«κλειδιά» θεωρεί την «εκ νέου νομιμοποίηση του έργου της κοινωνικής αλληλεγγύης των Ταμείων, μέσω της ανταπόκρισής τους στις νέες πραγματικότητες», την «ανταποδοτικότητα της ασφάλισης» και την αξιοποίηση των αποθεματικών (βλέπε χρηματιστήριο). Η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί - είπε - θα χαρακτηρίζεται από την «κοινωνία των 2/3», όπου τα 2/3 θα έχουν οικονομική άνεση και αποταμιεύσεις και «το 1/3 φτώχεια λόγω της αδυναμίας προσαρμογής στις συνθήκες της νέας οικονομίας»...

Σαν εκπροσώπου πολυεθνικής εταιρίας έμοιαζε η ομιλία του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Εμπορικού Υπαλληλικού και Τεχνικού Προσωπικού, G. Renner, ο οποίος είπε προκλητικά πως «χρειαζόμαστε αναμορφώσεις και νέους δρόμους, για τους οποίους θέλω να χρησιμοποιήσω την έννοια ίδια ευθύνη (ατομική ευθύνη)»!!!

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Κ. Κόντος, διοικητής του ΟΑΕΕ, ο οποίος εξήρε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που «έσωσαν τα Ταμεία από κατάρρευση» και ειδικά μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ χρειάζεται άμεσα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα πρέπει να κινηθεί στους άξονες, κύρια σύνταξη με ευθύνη του κράτους, επικουρική με πλήρη κεφαλαιοποίηση, συμπληρωματικές παροχές ιδιωτικής ασφάλισης με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

Ο Γ. Ρωμανιάς, μέλος της διοίκησης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, επισήμανε - μεταξύ άλλων - στην ομιλία του ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας παρουσιάζει την παθολογία που υπάρχει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως κύριος υπεύθυνος γι' αυτό είναι το κράτος, που εξανέμισε τα αποθεματικά των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και στη συνέχεια με επιτόκιο χαμηλότερο κατά πολύ του πληθωρισμού. Είπε ότι το ισχύον σύστημα δεν έχει μέλλον αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξέλιξη της απασχόλησης και εκτίμησε πως χρειάζεται να αλλάξει με ένα σύστημα που θα στηρίζεται στη φορολογία, στο «οποίο δεν μπορεί να υπάρξει πτώση του επιπέδου παροχών».

Την ανάγκη δημιουργίας μεικτού συστήματος ασφάλισης, αποκτώντας οι ιδιωτικές εταιρίες μεγαλύτερο μερίδιο, επισήμανε ο B. Supan, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μάννχαϊμ, ενώ ο U. Frank, διευθύνων σύμβουλος της ALLIANZ Μονάχου, εξήρε τη θαρραλέα κίνηση της κυβέρνησης Σημίτη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ