Η Κομισιόν απαιτεί κοινή ενεργειακή πολιτική και να «ανοίξει» η κοινή ευρωπαϊκή αγορά
Η παρουσίαση της «Πράσινης Βίβλου για Ασφαλή, Ανταγωνιστική και Βιώσιμη Ενέργεια στην Ευρώπη», την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, έγινε σε μια περίοδο πολιτικής έντασης - ορισμένοι κάνουν λόγο και για «υστερία» - η οποία προκλήθηκε από το σκληρό αγώνα εξαγορών και συγχωνεύσεων, στον οποίο επιδίδονται μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες. Οι λέξεις «ανταγωνιστική» και «βιώσιμη» που προσδιορίζουν τη στόχευση της Κομισιόν είναι αποκαλυπτικές για τις πραγματικές προθέσεις του συγκεκριμένου ντοκουμέντου. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, καθώς αλλάζουν χέρια οι ενεργειακές πηγές, αλλάζουν οι «διαδρομές» της ενέργειας και - πολύ περισσότερο - αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα, η ΕΕ αξιώνει απόλυτη ελευθερία δράσης για το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να γιγαντωθεί.
Την ίδια ακριβώς άποψη έχουν και οι γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές και ισπανικές εταιρίες που προσπαθούν να επεκταθούν μέσα από εξαγορές. Με τη διαφορά ότι χτυπιούνται μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει στη νέα πανευρωπαϊκή αγορά, έχοντας ως συμμάχους τις κυβερνήσεις τους. Οι οποίες ρίχνονται στη «μάχη», δημιουργώντας εμπόδια στις εξαγορές των «δικών» τους εταιριών και ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τα ανάλογα εμπόδια που θέτουν οι «αντίπαλες» κυβερνήσεις!!! Ετσι προκύπτει η πολιτική ένταση και η σύγκρουση με τις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ, με αποτέλεσμα ο Χ. Μπαρόζο να επικρίνει τη Γαλλία για τη στάση της. Το τελευταίο «επεισόδιο» προέκυψε από τη συγχώνευση της «Gaz de France» με την, επίσης γαλλική, «Suez» μπροστά στην πρόθεση εξαγοράς της τελευταίας από την ιταλική «Enel». Η Ισπανία, επίσης, θέτει νομοθετικά εμπόδια για να μην εξαγοραστεί η «Endesa» από τη γερμανική «Ε.ΟΝ». Ο «χαμένος» της κόντρας είναι η επαρκής, φτηνή και «καλή» ενέργεια για τους λαούς της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστική και η χτεσινή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης που έστειλε «μήνυμα υποστήριξης και σύμπλευσης» με την πρόταση της Κομισιόν, καθώς θεωρεί ότι οι δράσεις που προτείνονται είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει επιτυχώς προς τη νέα ενεργειακή εποχή». Και καταλήγει: «Η πρόταση αυτή καθιστά σαφές ότι η χώρα μας αποτελεί και θα αποτελέσει ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο». Με απλά λόγια, επικροτείται η ευκαιρία πολλαπλασιασμού του κέρδους για το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο μέσα από τη συνεργασία του με ξένους μεγάλους «επενδυτές», στο ρόλο του «κυριαρχούμενου», αλλά με «γεμάτο στομάχι».
Στην «Πράσινη Βίβλο» προτείνονται έξι βασικοί άξονες δράσης που συνολικά προβλέπουν:
Η «Βίβλος» θα παρουσιαστεί επίσημα στις 14 του Μάρτη στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και θα συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 του Μάρτη στις Βρυξέλλες.