Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εργοδοτική τρομοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για το ξενοδοχείο «Τιτάνια», το οποίο, όπως και χιλιάδες άλλοι τόποι δουλιάς, έχει ζώσει η εργοδοσία με 75 κάμερες παρακολούθησης, «κλειδώνοντας» τους εργαζόμενους στο μάτι του μεγάλου αδερφού. Χτες, συνδικαλιστές του Μετάλλου που εξορμούσαν σε εργοστάσια της περιοχής Βάρης - Κορωπίου για την απεργία στις 15 Μάρτη και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, έγιναν μάρτυρες των έντονων διαμαρτυριών των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΣΒΑΜΠΕ», για την απόφαση της εργοδοσίας να εγκαταστήσει κάμερες ακόμα και στα αποδυτήρια.

Λιγότερο «διπλωματική» από τη διεύθυνση του «Τιτάνια», που επικαλείται γενικά «λόγους ασφάλειας», ο ιδιοκτήτης της «ΣΒΑΜΠΕ» έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι τοποθέτησε τις κάμερες επειδή παρατήρησε κρούσματα κλοπής από τους εργαζόμενους! Αλλά και η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία αμέσως έσπευσαν οι συνδικαλιστές για να διαμαρτυρηθούν, σήκωσε ψηλά τα χέρια, καλύπτοντας επί της ουσίας την εργοδοτική πρόκληση. Ενας ακόμα λόγος για τους εργαζόμενους και του συγκεκριμένου εργοστασίου, στις 15 του Μάρτη, από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να στείλουν μήνυμα στην πολιτική που σφίγγει τη θηλιά της τρομοκρατίας στο λαιμό τους μέσα στους χώρους δουλιάς...

Το... επαναστατικό

«Επαναστατικό» χαρακτήρισε τον εργατοκτόνο νόμο για τις ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομίας σε χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη. «Επαναστατικό», γιατί... οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο παύουν να θεωρούνται δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ στις άλλες, τις μη εισηγμένες, θα εφαρμοστούν προγράμματα εξυγίανσης... Αυτό, λοιπόν, κατά τον κ. Αλογοσκούφη συνιστά... επανάσταση.

Το φαινόμενο δεν είναι και τόσο περίεργο, ούτε πρωτοφανές. Σε μία εποχή όπου επιχειρείται η βίαιη παραχάραξη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου ταυτίζουν την επανάσταση με την κατεδάφιση των εργασιακών κατακτήσεων και το δικαίωμα των επιχειρήσεων στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων...

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Τη διαβεβαίωση στους βιομήχανους ότι έως το 2008 θα έχει λήξει η ενοποίηση των ταμείων (σ.σ. προβλέπεται από τον προηγούμενο αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ), ενώ πριν το καλοκαίρι αναμένεται και η σύσταση της επιτροπής των «σοφών», που θα «διερευνήσει» το γενικότερο ζήτημα του Ασφαλιστικού, έδωσε χτες ο υπουργός Απασχόλησης από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης των «25», με θέμα την αντιδραστική Στρατηγική της Λισαβόνας.

Ο Σ. Τσιτουρίδης και μ' αυτή του τη δήλωση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη των «κοινωνικών εταίρων», σπεύδει να επιταχύνει τους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντεργατικών προβλέψεων της Λισαβόνας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το Ασφαλιστικό είναι εθνικό και όχι κοινοτικό θέμα, σημειώνοντας ότι τα κράτη - μέλη έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και τη δυνατότητα να επιφέρουν ή όχι αλλαγές, καθώς η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητες επιβολής επί του θέματος.

Αυτό που δεν είπε ο Ελληνας υπουργός είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει κανένα λόγο παρέμβασης, στο βαθμό που τα αιτήματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου βρίσκουν τόσο ικανούς εκφραστές στα κράτη - μέλη, σαν την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Λισαβόνας και του ευρωμονόδρομου. Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που συνδιαμορφώνουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές στα ευρωπαϊκά όργανα και θα ήταν τουλάχιστον παράλογο να παρέμβουν για να επιβάλουν κάτι στον ...εαυτό τους.

Περίσσιο θράσος

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία με ποιους είναι και ποιων τα συμφέροντα προασπίζονται. Αλλωστε, οι ναυτεργάτες, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών, έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις πολύμορφες συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν οι νυν κυβερνώντες. Για τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, μιλάμε, η οποία, σε αγροτική σύσκεψη στο Τυμπάκι Κρήτης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό εγκαθέτων και μεγαλοθερμοκηπιάδων που ζητούσαν την επιστράτευση των ναυτεργατών. Φαίνεται πως η κ. Σχοιναράκη ζήλεψε τη... δόξα του συναδέλφου της, Στρατάκη, επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δε χρησιμοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με ξένα καράβια... Και μη μας αντιτείνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτά ας τα πουν στους ανά την επικράτεια αγρότες, που βογκάνε από τις συνέπειες της ψηφισμένης κι από το ΠΑΣΟΚ νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και βλέπουν μπροστά τους το φάσμα του ξεκληρίσματος...

Οι πολιτικές διαστάσεις της γρίπης

Η γρίπη των πτηνών και η έκταση, που πήρε μέχρι τώρα, φανερώνουν εκτός άλλων ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η κυριαρχία των συμφερόντων των μονοπωλίων, που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, την έρευνα, κρίσιμους τομείς της οικονομίας, αλλά και η πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, δεν έδωσαν, δε δίνουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων είναι επικίνδυνη για τους πολλούς. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται σήμερα από τη στάση κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών απέναντι στη γρίπη των πτηνών. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από τη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Φάνηκε και με αφορμή τη γρίπη των πτηνών ότι τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές δεν τους ενδιαφέρει αυτή καθεαυτή η υγεία των λαών. Αυτό που προέχει είναι πάντα η διαφύλαξη και η αύξηση των κερδών. Και εκμεταλλεύονται ανελέητα την κάθε περίσταση. Γι' αυτό, η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων δεν μπορούν να χαράζονται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η έρευνα και η παραγόμενη γνώση δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Η ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Υγείας σε κάθε χώρα, αλλά και παγκοσμίως - με το συντονισμό και την πραγματική και ισότιμη συνεργασία - απαιτεί κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, έρευνα και χρήση της τεχνολογίας που να αξιοποιούνται προς όφελος των αναγκών του ανθρώπου. Απαιτείται, η υγεία να μη θεωρείται εμπόρευμα. Δεν μπορεί τα φάρμακα και τα εμβόλια να τα κατέχουν και ελέγχουν μερικές πολυεθνικές. Οσο το κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, η παγκόσμια υγεία θα κινδυνεύει από τη μία ή την άλλη ασθένεια (SARS, φυματίωση, aids), από τη μία ή άλλη καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες).

Με βάση τα όσα συμβαίνουν, το ζήτημα της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα και προσωπικό σε εργαστήρια και νοσοκομεία. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Είναι η αναγκαιότητα συσπείρωσης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία, αποτελεί σημαντικό όρο για την αποτελεσματικότητα του αγώνα, για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας. Και από τη γρίπη των πτηνών αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής τής κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικό έλεγχο, που αποτελούν τους απαραίτητους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα λογιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ...κόντρα των ...λογιστών! Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται όπου βρεθούν κι όπου σταθούν για την υπόθεση της περίφημης οικονομικής απογραφής, λες και αυτό είναι το νούμερο ένα κοινωνικό πρόβλημα.

«Αποκαταστήσαμε την αλήθεια», λένε οι κυβερνώντες, για «έγκλημα κατά της χώρας» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς, όμως, καμιά αλήθεια δεν αποκαταστάθηκε κι όσο για τα εγκλήματα γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται και σήμερα.

Περιττό να σημειώσουμε ότι κανένας εκ των δύο δε λέει το παραμικρό και δεν μπαίνουν, βέβαια, στον κόπο να καθίσουν να απογράψουν τη ζημιά που έχουν κάνει οι πολιτικές τους τα τελευταία 30 χρόνια στους εργαζόμενους και το λαό.

Αν το έχουν «ξεχάσει», πάντως, τους θυμίζουμε ότι θα 'πρεπε να αντιλαμβάνονται τον ελληνικό λαό ως κριτή των πεπραγμένων τους και όχι την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υπηρεσίες της, που «σκίζονται» για να αποκτήσουν την εύνοιά τους.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ κόλπο έχει βρει η κυβέρνηση και επιβάλλει «μικρές» αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, επιχειρώντας να περάσουν απαρατήρητες; Μισό ευρώ - λέει - αυξάνει το πάγιο στα τηλέφωνα ο ΟΤΕ!

Αν συνυπολογίσουμε το μισό αυτό ευρώ με τις άλλες αυξήσεις που έχουν περάσει το τελευταίο 6μηνο σε διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος ζωής αυξάνεται ...διακριτικά, αλλά σταθερά.

Προσθέστε σ' αυτά τις αυξήσεις που είχαμε προ μηνών στα διόδια της Αττικής Οδού, βάλτε και τις αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί, και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Ηπια προσαρμογή βλέπετε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ιδιαίτερα περήφανοι, που υπάρχει και ένας Ελληνας ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και μάλιστα στην 18η θέση των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων;


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε. Και μόνον η ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας θυμίζει την ακραία εκμετάλλευση και τον κόσμο των τραγικών ανισοτήτων που ζούμε. Δεν είναι να την προβάλλουμε κιόλας...

Οι πραγματικές αιτίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 55 ανέρχονται οι ζωές, που χάθηκαν σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ μόνο στους δυόμισι μήνες του 2006 πέντε άνθρωποι άφησαν την τελευταία πνοή τους πάνω στις ράγες. Και μπορεί, οι αρμόδιοι να ρίχνουν μονίμως τις ευθύνες σε ανθρώπινο λάθος, αλλά οι αιτίες είναι βαθύτερες και έχουν σχέση με την τραγική και απαράδεκτη καθυστέρηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποκλίσεων στους κανόνες ασφαλείας, που οφείλονται στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού και στην καταπόνηση του υπάρχοντος.

Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός, πως ο εκσυγχρονισμός του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας έχει καταντήσει γιοφύρι της Αρτας, αφού ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ανάλογα τραγική είναι η εικόνα του έργου της σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στη γραμμή Αθήνα - Οινόη - Χαλκίδα. Το τελευταίο ξεκίνησε το 1995 και ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Κι όλ' αυτά, ενώ έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά και οι εταιρίες, που έχουν αναλάβει τα σχετικά έργα έχουν αποκομίσει πολλά κέρδη...

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, βέβαια, δεν οφείλεται στην όποια ανικανότητα των προηγούμενων και νυν κυβερνώντων και όσων διορίζουν στη διοίκηση του ΟΣΕ. Οφείλεται, πρώτα και κύρια, στη συνειδητή και μακρόχρονη πολιτική υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, καθώς και στην προετοιμασία του εδάφους για την ιδιωτικοποίησή τους.

Επειγόντως!

Τη σκληρή πραγματικότητα του επείγοντος περιστατικού υγείας που δε «σηκώνει αναβολή», αλλά δε μεταφέρεται αμέσως και μένει στην αναμονή, αντιμετώπισε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ. Οταν βρέθηκε στους ασυρμάτους βρήκε κοντά στις πενήντα κλήσεις για περιστατικά που δεν είχαν αντιμετωπιστεί - καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα για να αποσταλούν στον τόπο του περιστατικού.

«Πρέπει να ενισχύσουμε επειγόντως τη δύναμη των ασθενοφόρων» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Βασίλη Κεκερή. «Επειγόντως χρειαζόμαστε προσωπικό για να λειτουργήσουν πλήρως εν πρώτοις τα ασθενοφόρα που υπάρχουν», υπογράμμισε ο παρευρισκόμενος στη συζήτηση πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρήστος Μπαρκονίκος.

Σημειώνουμε, ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως τα ασθενοφόρα στην Αθήνα και στον Πειραιά χρειάζεται ο διπλασιασμός του υπάρχοντος προσωπικού - που σημαίνει την άμεση πρόσληψη 700 ατόμων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ υπέβαλε δύο φορές το αίτημα για την πρόσληψη 1.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ πανελλαδικά και απορρίφτηκε και τις δύο φορές.

Ορίστε, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ. υπουργό. Ας προχωρήσει στην έγκριση των απαιτουμένων προσλήψεων...

Αποκαλυπτικές αντιφάσεις

Δεν έγιναν «νόμιμες συνακροάσεις» στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχυρίστηκε το «αφεντικό» της «Βόνταφον» στη Βουλή. Και προς απόδειξη του ισχυρισμού του, ανέφερε ότι η εταιρία του δε διέθετε το απαραίτητο για το σκοπό αυτό ειδικό λογισμικό. Αυτό ακριβώς, που ήταν εγκατεστημένο από την «Ερικσον» και βρισκόταν «εν υπνώσει», χωρίς να το ξέρει - όπως λέει - ο κ. Κορωνιάς.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του κ. Κορωνιά δεν αποκλείει τις παράνομες «συνακροάσεις». Αλλωστε, αυτές γίνονταν, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε. Δε γίνονταν, όμως, μόνον αυτές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, στη διάρκεια του 2004 (χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων), η Αρχή παρέλαβε και διεκπεραίωσε 350 διατακτικά βουλεύματα της Εισαγγελίας Εφετών, προκειμένου να γίνουν νόμιμες παρακολουθήσεις. Περίπου άλλα τόσα διατακτικά παρέλαβε και στη διάρκεια του 2005. Και, μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο κ. Κορωνιάς, σε καθένα διατακτικό υπήρχαν περισσότερα του ενός ύποπτα τηλέφωνα, που τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Αυτομάτως, επομένως, μπαίνουν τα ερωτήματα: Πώς έγιναν αυτές οι νόμιμες παρακολουθήσεις; Με ποιο λογισμικό;

ΥΓ: Προφανώς, από κάτι τέτοια ορμώμενος ο κ. Βουλγαράκης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε χαρακτηρίσει τη στάση του κ. Κορωνιά ως άκρως υπεύθυνη, στη διαβόητη συνέντευξη - σόου των τριών υπουργών για τις υποκλοπές...

Στάχτη στα μάτια

«Στη μάχη κατά της ακρίβειας χρειάζονται και απαιτούνται πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων» σημειώνουν σε προχτεσινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Ι. Παπαθανασίου. Κι αυτό, ενώ, την ίδια στιγμή, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον Γ. Αλογοσκούφη - προβλέπει τις γνωστές αυξήσεις - κοροϊδία και, πάντως, κινείται σε επίπεδα κάτω κι από τον επίσημο πληθωρισμό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι γνωστές προτάσεις του ΣΕΒ.

Προφανώς, βέβαια, δεν έχει δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβέρνηση. Δε διαφωνεί με την εισοδηματική πολιτική η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν μπορεί, όμως, να παραγνωρίσει και τη συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Γι' αυτό και επιχειρεί να ελιχθεί, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Στο χέρι των τελευταίων είναι, όχι μόνο να πέσουν στο κενό οι ελιγμοί αυτοί, αλλά και να δυναμώσει πολύ περισσότερο η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και η αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της επομένης Τετάρτης αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειρότερα και από το Μακαρθισμό

Η είδηση από μόνη της θα προκαλούσε σοκ αν δεν ερχόταν από την ηγετική δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τις ΗΠΑ. Πλέον οι καθηγητές στη μέση εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης και κάθε διαφορετική, με την κυρίαρχη, αντίληψη πρέπει να πατάσσεται. Τελευταίο κρούσμα του ανερχόμενου Μακαρθισμού είναι η περίπτωση του καθηγητή γεωγραφίας Τζέι Μπένις σε Λύκειο του Ντένβερ, που τέθηκε σε αργία γιατί άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, λέγοντας ότι ο «προληπτικός πόλεμος» που ευαγγελίζεται μοιάζει με την επιχειρηματολογία του Χίτλερ και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «ίσως το πιο βίαιο έθνος στη Γη».

Το νέο επικίνδυνο βήμα είναι ότι η «ανάρμοστη» συμπεριφορά του εκπαιδευτικού αποκαλύφθηκε μετά από κατάδοση από μαθητή του, που τον μαγνητοφώνησε την ώρα του μαθήματος! Φυσικά πίσω από τον μαθητή είναι ο πατέρας του και μια ευρύτερη κίνηση αντιδραστικών δυνάμεων στην οποία πρωτοστατούν οι ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα, με βάση στοιχεία... κινήσεων πολιτών στα πανεπιστήμια, υπάρχουν 101 ακαδημαϊκοί «επικίνδυνοι για την Αμερική». Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες προσφέρει και αμοιβή 100 δολαρίων σε κάθε φοιτητή που θα δώσει ηχογραφημένο πειστήριο της... ανάρμοστης συμπεριφοράς καθηγητή. Κύρια επιδίωξη τέτοιων κινήσεων, με τη χρησιμοποίηση και χαφιέδικου μηχανισμού και ειδικά σε νέους ανθρώπους, είναι να εξαφανιστούν όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στην πολιτική των ΗΠΑ, να φιμωθεί ό,τι μπορεί να θεωρηθεί «αριστερό», ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης γιατί αποτελεί βασικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους.

Αυτά επίσης τα φαινόμενα δεν είναι άσχετα με πρόσφατα κρούσματα σε σχολεία των ΗΠΑ όπου απαιτήθηκε πάλι από... κινήσεις πολιτών να βγει από την ύλη η θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου ή επίσης την ανάκριση μαθητή από το FBI γιατί σε έκθεσή του έκανε επικριτικά σχόλια για τον πόλεμο στο Ιράκ και για πολυεθνικές εταιρίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και βέβαια έρχεται σε μια εποχή που εντείνεται η αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Στη χώρα μας η παρέμβαση γίνεται πιο... προσεκτικά, μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα βιβλία, που επιχειρούν πολλές φορές με δελεαστικό τρόπο, να περάσουν στις νεανικές συνειδήσεις την υποταγή στο σημερινό καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, το ξαναγράψιμο της ιστορίας και κυρίως μέσα από την προσπάθεια η νέα γενιά να μην διδαχθεί από τις κατακτήσεις των λαϊκών κινημάτων και να είναι ευάλωτη και ανήμπορη να αντιδράσει στο σημερινό ισοπέδωμα των πάντων, ή ακόμη και να εναντιώνεται στους λαϊκούς αγώνες.

Η αναβίωση με νέα στοιχεία του Μακαρθισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, επομένως, αφορά κάθε σκεπτόμενο, δημοκρατικό άνθρωπο. Η αντίσταση και το τσάκισμα τέτοιων αντιλήψεων είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ