Μια πλασματική αύξηση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2006 - 07 παρουσίασε χτες το υπουργείο Παιδείας
Eurokinissi |
Τα προβλήματα δεκάδων χιλιάδων μαθητών και γονιών δε μειώνονται με την αύξηση των εισακτέων |
Επιπλέον, αυξάνονται οι θέσεις παρά την εκφρασμένη θέληση των ίδιων των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια, εκτιμώντας πόσους φοιτητές μπορούν να ...αντέξουν και να μορφώσουν επαρκώς ζήτησαν μείωση των εισακτέων κατά 11.000 σε σχέση με πέρσι και το υπουργείο Παιδείας όχι απλά δεν τους μειώνει, αλλά στέλνει επιπλέον 640 απ' ό,τι πέρσι!
Ανακοινώνοντας τον αριθμό των εισακτέων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος, ισχυρίστηκε ότι έγινε προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να αυξηθεί στα υπόλοιπα περιφερειακά ιδρύματα, για να ελαφρυνθούν τα ιδρύματα που δέχονται περισσότερες μεταγραφές και για να αυξηθούν οι θέσεις σε Τμήματα (κυρίως περιφερειακά) που πέρσι είχαν μεγάλο αριθμό εισακτέων με γενικό βαθμό κάτω από 10. Οταν όμως, η στέγαση, η σίτιση, οι μετακινήσεις των φοιτητών συνεχίζουν να κοστίζουν πανάκριβα, η όποια αύξηση των εισακτέων κάθε άλλο παρά σε ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων οδηγεί. Αντίθετα, αναδεικνύει την ίδια την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής, αφού αυξάνει τις θέσεις και δίνει υποτίθεται περισσότερες ευκαιρίες, σε ιδρύματα και Τμήματα, όπου οι παραπάνω θέσεις έτσι κι αλλιώς δε θα καλυφθούν: είτε γιατί οι υποψήφιοι δεν τα προτιμούν (δεν τα δηλώνουν στο μηχανογραφικό), είτε γιατί δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος της φοίτησης σε αυτά (απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις), είτε τέλος γιατί η βάση εισαγωγής τους είναι πολύ χαμηλή και με την καθιέρωση της βαθμολογικής βάσης του 10 δε θα έχουν (ή θα έχουν πολύ λίγους τελικά) εισακτέους! Πρόκειται, δηλαδή, για μια καθαρά πλασματική αύξηση των θέσεων.
Οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς του ακαδημαϊκού έτους 2006 - 2007 είναι 36.685 και στα ΤΕΙ (μαζί με τις ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων), ο αντίστοιχος αριθμός είναι 42.390 θέσεις. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ορίζεται στους 79.075, ενώ πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός που είχε οριστεί ήταν 76.895. Στις στρατιωτικές σχολές διατίθενται φέτος 4.193 θέσεις.
Από το σύνολο των θέσεων που διατίθενται, οι 64.684 αφορούν στους μαθητές της Γ' Λυκείου και τους απόφοιτους προηγούμενων ετών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, δηλαδή σ' έναν αριθμό υποψηφίων που θα αναμένεται να φτάσει τους 98.140. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα για το 66% αυτής της κατηγορίας υποψηφίων που είναι και η πολυπληθέστερη. Δηλαδή, σ' αυτό το σύστημα που ως μοναδική επιλογή μετά το Λύκειο προτείνει την ανώτατη εκπαίδευση, τουλάχιστον τρεις στους δέκα υποψηφίους θα μείνουν... εκτός. Οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους αποφοίτους των ΤΕΕ, των εσπερινών λυκείων και σ' αυτούς που θα ξανακαταθέσουν μηχανογραφικό, διατηρώντας τη βαθμολογία που πέτυχαν στις περσινές εξετάσεις.
Θυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.