Το 15% των δεκαπεντάχρονων μαθητών στην Ευρώπη «καπνίζουν χασίς» 40 φορές το χρόνο
Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των ναρκωτικών σ' όλο τον κόσμο, καθώς η χρήση κάνναβης εξαπλώνεται διαρκώς. Περίπου το 15% των 15χρονων μαθητών στα κράτη - μέλη της ΕΕ κάνουν χρήση κάνναβης περισσότερες από 40 φορές το χρόνο. Ταυτόχρονα η χρήση κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών διογκώνεται και αυξάνεται το εμπόριο ναρκωτικών μέσω διαδικτύου και ταχυδρομείου.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που αναφέρονται στην Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών για το 2005, που παρουσιάστηκε χτες από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Βέβαια, η Εκθεση όχι απλά αποσιωπά τα αίτια της τοξικοεξάρτησης, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής σε μήνυμά του, αντιμετωπίζει τις αιτίες, όπως τη φτώχεια και την ανεργία, ως αποτέλεσμα της χρήσης ουσιών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ευρώπη περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία έκαναν χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο. Στην Αφρική πάνω από 34 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης. Στην Ασία μειώθηκε σημαντικά - στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος και στη Βιρμανία - η συνολική έκταση καλλιέργειας παπαρούνας για την παραγωγή του οπίου. Στο Αφγανιστάν συνεχίζει να αυξάνεται η χρήση ναρκωτικών, οπιοειδών και ναρκωτικών παρασκευασμάτων. Σχεδόν όλη η ηρωίνη που διακινείται στην παράνομη αγορά της Ευρώπης προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η συνολική ποσότητα αφγανικής ηρωίνης που κατασχέθηκε στη Ρωσία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φτάνοντας το 2004 τους 3,8 τόνους. Στην Ωκεανία η παράνομη καλλιέργεια και χρήση της κάνναβης παραμένουν σοβαρά προβλήματα, ενώ συνεχίζεται η παράνομη παραγωγή διεγερτικών, τύπου αμφεταμίνης.
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι η καλλιέργεια κόκας αυξάνεται σε χώρες όπως η Βολιβία, αναφέροντας μάλιστα ότι «οι πολιτικο- κοινωνικές εντάσεις έχουν περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη καλλιέργεια κόκας». Και για να μη βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα, αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτό κόκα είναι ενδημικό στις Ανδεις και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των κατοίκων σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη διαδικασία της αναπνοής). Παράλληλα χρησιμοποιείται σε τελετές των ιθαγενών Κέτσουα και Αϊμάρα, αλλά και για την παραγωγή δεκάδων χρηστικών προϊόντων και αντικειμένων. Από τα φύλλα της κόκας, βέβαια, παρασκευάζεται και η κοκαΐνη, μετά από ειδική χημική επεξεργασία. Και φυσικά στην Εκθεση δε γίνεται λόγος ότι τα διάφορα κέντρα ελέγχου της παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης βρίσκονται κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας χώρου ενέσιμης χρήσης στη Νορβηγία, το Γενάρη του 2005, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση της ότι τέτοιοι χώροι, όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών που έχουν εξασφαλίσει παράνομα, διευκολύνουν την παράνομη χρήση των διεθνώς ελεγχόμενων ουσιών και παραβιάζουν τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Η Επιτροπή παροτρύνει την κυβέρνηση της χώρας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.
Τέλος, εκφράζει την ανησυχία της για το προσχέδιο νόμου στον Καναδά που προβλέπει πιο ελαστική νομοθεσία για την κατοχή κάνναβης (νομοσχέδιο C-17), λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα, ιδιαίτερα δεδομένης της αύξησης».