ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Στην αμφιλεγόμενη, κατά μερικούς, προσπάθεια σύγκρισης διαφορετικών συστημάτων υγείας στις 191 χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αναφέρεται πως η αξιολόγηση έγινε με βάση τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα-μέλος, ενώ η βαθμολογική κατάταξη έγινε με βάση το πόσο καλά κάθε χώρα ανταποκρίνεται στην παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών με βάση τα αποθέματα και τα κονδύλια που διαθέτει για το σύστημα υγείας. Συνεκτιμήθηκαν, λοιπόν, όχι μόνο τα κονδύλια που δίνονται ετησίως στον τομέα της υγείας αλλά και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού μίας χώρας, το κατά πόσον αποτελεσματικά οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τα χρήματα που διαθέτουν για την υγεία, το πόσο καλά το δημόσιο σύστημα υγείας αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών και πόσο καλά αντιμετωπίζονται οι φτωχοί, οι μειονότητες και άλλες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, αντί της αξιολόγησης δεδομένων που σχετίζονται μόνο με την περίθαλψη.
Στην αναλυτική έκθεση της ΠΟΥ επισημαίνεται πως εκτιμήθηκαν στοιχεία των συστημάτων υγείας, που «αν και διαθέτουν λίγα κονδύλια κάνουν πολύ καλή χρήση αυτών».
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, που δαπανούν ετησίως περίπου 3.724 δολάρια κατ' άτομο (τις μεγαλύτερες ιατροφαρμακευτικές κατά κεφαλήν δαπάνες στον κόσμο) καταλαμβάνουν μόλις την 37η θέση και αυτό γιατί, όπως εκτιμήθηκε, το εθνικό σύστημα υγείας στη χώρα αυτή αποκλείει μεγάλο τμήμα του οικονομικά ασθενέστερου πληθυσμού ή επειδή δεν παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και άλλες που συντείνουν στη διατήρηση της υγείας ενός ανθρώπου. Αντίθετα, άλλες μικρότερες και φτωχότερες συγκριτικά χώρες, όπως η Ανδόρα, εκτιμάται πως τα καταφέρνουν καλύτερα. Για παράδειγμα, το Ομάν, που ξοδεύει μόλις 334 δολάρια κατά κεφαλήν για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, κατατάσσεται στην όγδοη θέση.
Η έκθεση της ΠΟΥ προκάλεσε, όπως αναμενόταν, σειρά αντιδράσεων, καθώς φάνηκε να ανατρέπει «αυτονόητα» κλισέ. Για παράδειγμα, ακόμη ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δρ. Κρίστοφερ Μούρεϊ, δήλωσε πως η έρευνα ανέτρεψε την προσδοκία του πως τις πρώτες θέσεις θα καταλάμβαναν οι σκανδιναβικές χώρες ή ο Καναδάς. Αντ' αυτού, όμως, η Νορβηγία κατατάσσεται στην 11η θέση και ο Καναδάς στην 30ή.
Πέρα, όμως, απ' αυτές τις «εκπλήξεις», άλλα «κλισέ» δεν ανατράπηκαν. Ετσι, πολλές από τις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, με τη μάστιγα του ΕΪΤΖ να ταλανίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των οποίων η Σιέρα Λεόνε, η Βιρμανία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΛΔ Κονγκό και η Νιγηρία.