ΓΕΝΕΥΗ.-
Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί, παρά τις μεγαλόστομες περί του αντιθέτου διακηρύξεις, και με γεωμετρική πρόοδο ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει σε απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες εξαθλίωσης. Επισήμως, σε συνθήκες έσχατης εξαθλίωσης ζει το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΒΙΤ) για τις συνθήκες εργασίας στον κόσμο, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το ΒΙΤ, μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια ο αριθμός του αναξιοπαθούντος πληθυσμού ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 200 εκατ. ανθρώπους. Ενώ το φάσμα των χωρών όπου σημειώνεται χειροτέρευση της κατάστασης απλώνεται από την κεντρική Αφρική, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και από την κεντρική στη νοτιανατολική Ασία.
Οσο για τον ίλιγγο τον αριθμών, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου ένα δισ. άνδρες και γυναίκες διαθέτουν λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα για να ζήσουν. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού πασχίζει να επιβιώσει με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα, το 30% των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι, το 30% στερείται πόσιμου ύδατος και το 30% των παιδιών, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ζυγίζει λιγότερο από το κανονικό βάρος.
Οι αλλαγές δε στον εργασιακό τομέα και η εισαγωγή των ελαστικών συνθηκών εργασίας δημιουργούν ένα καθεστώς που λειτουργεί αναχαιτιστικά και απαγορευτικά όσον αφορά το δικαίωμα που λέγεται εργασία. Επίσης, καμία προστασία δεν υπάρχει στο χώρο της ανεπίσημης εργασίας, ο οποίος απασχολεί περί τους 750-900 εκατ. εργαζομένους, κατά μεγάλο ποσοστό γυναίκες, οι οποίοι δεν κερδίζουν από τη δουλιά τους ούτε τα προς το ζην.
Οσον αφορά τους ανέργους, από τα 150 εκατ., που έχουν καταμετρηθεί επισήμως στον κόσμο, μόλις το ένα τέταρτο απολαμβάνει κάποιου είδους επίδομα ή ενίσχυση κι αυτό κατά κύριο λόγο ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες.