Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ενα διδακτικό φινάλε

Ηρωες του σημερινού σημειώματος είναι δύο άσημοι σκακιστές, γεγονός που συχνά δίνει αξιόλογα σκακιστικά διδάγματα στη σκακιστική βάση, στο σύνολο, δηλαδή, των νέων σκακιστών και σκακιστριών. Στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, δε φαίνεται εύκολα η θύελλα που θα ξεσπάσει από την ξαφνική επίθεση του λευκού.

Με την αλλαγή που ζητάει ο λευκός παίζοντας 1.ε5! και τον μαύρο να μην μπορεί να την απορρίψει, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό φινάλε, όπου και οι δύο αντίπαλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και στο τέλος είναι και οι δύο ικανοποιημένοι! Ο νικητής για το άψογο παιχνίδι ακριβείας και ο ηττημένος για το αγωνιστικό και αμυντικό του παιχνίδι μέχρι του σημείου που άντεξε. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα ακόμα θετικό στοιχείο του σκακιού - και άλλων «μικρών» αθλημάτων - την παραδοχή της ήττας και της ανωτερότητας του παιχνιδιού του αντιπάλου!

Μετά την κίνηση 1.ε5, τα μαύρα δεν μπορούν να μη δεχτούν την αναγκαστική αλλαγή των λευκοτετράγωνων αξιωματικών, με αποτέλεσμα τα λευκά να έχουν περισσότερες δυνατότητες να αναπτύξουν και να δραστηριοποιήσουν τα κομμάτια τους στην ανοιχτή πλευρά του αντιπάλου. 1... ΑΧΑζ3+ 2. ΠΧΑ ΑΧε5 3. Πη1+. Τα μαύρα συνέχισαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο 3... Ρθ8. Αλλες εναλλακτικές λύσεις για τα μαύρα ήταν α) 2... δε5 3. Πη1+Ρθ8 4. Βθ6. Πάλι όμως δεν υπάρχει ικανοποιητική άμυνα για τα μαύρα. β) 2... Αη5 3. Πη1 θ6 4. Πζ6! με απειλή από Πη1ΧΑη5! 4. Βθ6! ΠΧΙγ3 5. βΧΠ Βα8 6. Πη2! Τώρα ο πύργος «ζ3» δεν είναι καρφωμένος. Αν 6... Πη8 7. ΒΧθ7+ ΡΧΒ 8. Πθ3+ και ματ!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ