Στην προσπάθειά της να πείσει για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, ενώ βρίσκει και υποστηρίγματα σε τηλεοπτικές εκπομπές, εφημερίδες, στην αρθρογραφία «ειδικών», σε λογής λογής συνέδρια και ημερίδες με καλεσμένους διακεκριμένους επιστήμονες, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της εκπομπής «Ερευνα» του Π. Τσίμα.
Οταν προβάλλουν πραγματικά περιστατικά σήψης, όπως διαπλοκές και εκβιασμούς στην εξέλιξη καθηγητών, την εκλογή πρυτάνεων κλπ. (που είναι φαινόμενα συνολικής σήψης του καπιταλισμού), εκείνο που επιδιώκουν είναι να ερεθίσουν το κοινό αίσθημα, που φρίττει στο αντίκρισμα τέτοιων φαινομένων (παρ' όλο που τα συναντάει καθημερινά). Και αμέσως μετά, να καταλήξουν στο «χάπι» της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Πολλές φορές μάλιστα, για να πειστεί το κοινό για το αγαθό των προθέσεων της κυβέρνησης, εκτίθενται πρώτα και κύρια οι δικές της δυνάμεις (μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ - ΔΑΠ), που πράγματι είναι πρωτοπόρες σε εκβιασμούς - δοσοληψίες - ρουσφέτια (χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ).
Ακόμα, βομβαρδιζόμαστε από εικόνες, κολεγίων και ιδρυμάτων φραντσάιζιν που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, τα οποία ούτε κύρος ούτε καλό επίπεδο σπουδών έχουν. Μετά, μας πλασάρουν ένα από τα πέντε καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας, ιδιωτικό, που προσελκύει φοιτητές από διάφορες χώρες, με υψηλά δίδακτρα... και την εικόνα συμπληρώνει η εμφάνιση του Θ. Βερέμη, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που λέει όλο νόημα: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει Γουόρικ»! Δηλαδή, το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει ιδιωτικό και έτσι θα σταματήσει να είναι «αχούρι», όπως το χαρακτήρισε ο Θ. Βερέμης! Θα ...εξυγιανθεί!
Στο όραμα ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, βασική αρχή λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η δοσοληψία, που ούτως ή άλλως υπάρχει στον καπιταλισμό, αλλά θα γίνει πιο έντονη με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Θα είναι πια ένα σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης με ραχοκοκαλιά τη δοσοληψία, «τόσα δίνω τόσα παίρνω», με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη της επιστήμης όσο και συνολικά στη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων.
Πολλά και αποκαλυπτικά είναι τα παραδείγματα που έρχονται από τις ΗΠΑ, των οποίων το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης θεωρείται μοντέλο για την ΕΕ. Για παράδειγμα, το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, το 1998, παραχώρησε στον ελβετικό κολοσσό φαρμακοβιομηχανίας και βιοτεχνολογίας, Novartis, το δικαίωμα να ιδιοποιηθεί πάνω από το 1/3 των ανακαλύψεων του τομέα της μικροβιολογίας. Για αυτή την παραχώρηση, η εταιρία έκανε δωρεά ύψους 25 εκ. δολαρίων στο συγκεκριμένο τμήμα του πανεπιστημίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει αφ' ενός ότι η εταιρία εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την κατοχή και χρήση των νέων ανακαλύψεων στον τομέα της και βέβαια λόγο στον προσανατολισμό της έρευνας. Αφ' ετέρου ότι σε περίπτωση που μια ανακάλυψη δε συμφέρει οικονομικά την εταιρία, εκείνη μπορεί να την ...κλείσει σε ένα ντουλάπι και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Αυτό είναι το σύστημα που οραματίζονται ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ! Το απόλυτα ποδηγετημένο πανεπιστήμιο. Τους επιστήμονες που στο όνομα της βιωσιμότητας του ιδρύματος (και της δικής τους βέβαια...) θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Και μάλιστα αυτό το μοντέλο προβάλλεται, με περισσή υποκρισία, ως πανάκεια στη σημερινή σήψη και διαπλοκή!
Ε.Χ.