Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Νεκρός Αφγανός στο λιμάνι της πόλης!
  • Κάτω από περίεργες και αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας 21χρονος έχασε τη ζωή του, ενώ ένας 15χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια
  • «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τις λιμενικές αρχές, που συνοδεύεται με όργιο τρομοκράτησης του τραυματισμένου στο νοσοκομείο και άρνηση παροχής πληροφοριών στα ΜΜΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ

Ενας 21χρονος Αφγανός νεκρός και ένας 15χρονος σοβαρά τραυματισμένος (σ.σ. τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει γνωστά) ήταν το αποτέλεσμα σοβαρού επεισοδίου που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Πάτρας, περίπου στις 7.30 μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, άνδρες του Λιμενικού Σώματος ξυλοκόπησαν με αγριότητα τον 15χρονο. Πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως η αιτία θανάτου του 21χρονου Αφγανού, ο οποίος βρισκόταν - σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο - μπροστά στον ξυλοδαρμό του 15χρονου. Ο νεαρός που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου διαπιστώθηκαν τα χτυπήματα στο κεφάλι, ωστόσο αργότερα τον άφησαν να φύγει.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με την ιατροδικαστή που εξέτασε το πτώμα του 21χρονου Αφγανού, αλλά και τον 15χρονο, η οποία δήλωσε ότι «ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια», ενώ «οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (σ.σ. του 15χρονου) οφείλονται σε θλον όργανο». Οπως μας εξήγησε, αυτό το τραύμα μπορεί να προκληθεί από πέτρα ή γροθιά ή ρόπαλο ή πέσιμο... Η ίδια μας «μετέφερε» πως ο 15χρονος ισχυρίστηκε ότι τον χτύπησαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Και δεν μπορούσε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την πρόκληση του θανάτου του 21χρονου.

Ακόμα, ο «Ρ» επικοινώνησε με τον υπολιμενάρχη του Λιμεναρχείου Πάτρας, ο οποίος μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι οι λιμενικές αρχές δεν είχαν κάποια ανάμειξη και πως δε γνωρίζουν τις συνθήκες του περιστατικού. Αργά το απόγευμα το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «21χρονος αλλοδαπός λαθρομετανάστης απεβίωσε εκτός λιμενικής ζώνης παρακολουθώντας βίαιη σύλληψη ομοεθνούς του από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, εντός του λιμένος».

Πάντως, πολλά ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης - σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΕΝ - «διέταξε την άμεση μετάβαση στην Πάτρα του Γενικού Επιθεωρητή του Λιμενικού Σώματος Υποναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Ρεντζεπέρη προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες».

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας

Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί σε πολλά περιστατικά βίας από άνδρες του λιμενικού προς τους πρόσφυγες. Αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα. Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό όπου διαπίστωσε την έντονη αναστάτωση των Αφγανών προσφύγων.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει: «Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της Πάτρας και τη νεολαία το νέο κρούσμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, αυταρχισμού και βίας από τις λιμενικές αρχές σε βάρος των οικονομικών μεταναστών της πόλης μας. Ο σοβαρός τραυματισμός του νεαρού Αφγανού, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο χώρο του λιμανιού της Πάτρας, επαναφέρει στην επικαιρότητα τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ταυτισμένες με τις αποφάσεις και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ καταργούν δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Προσπαθούν με βία και τρομοκρατία να σταματήσουν το κύμα των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών που δημιούργησαν οι ίδιοι με τους στρατούς κατοχής και τον πόλεμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τις λιμενικές αρχές, που συνοδεύεται με όργιο τρομοκράτησης του τραυματισμένου στο νοσοκομείο και άρνηση παροχής πληροφοριών στα ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή (σ.σ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη) για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη μας των οικονομικών μεταναστών. Η άρνηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο υποδοχής με συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης συμπληρώνεται από τα μέτρα καταστολής που προβλέπονται από τη συνθήκη Σένγκεν.

Είναι καθήκον και υποχρέωση - καταλήγει η ανακοίνωση - κάθε σκεπτόμενου και δημοκρατικού πολίτη να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας. Οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα είναι ο γενικότερος στόχος με περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τους έχουν στην ημερήσια διάταξη τη βία, την τρομοκρατία, τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, την ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ