Καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων της πόλης δεν έχουν οι «άμεσες ενέργειες», που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών
Από το 2004, η πρώτη «φουρνιά» των απολυμένων της «Τρικολάν» προειδοποιούσε για τους νέους Λαναράδες που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας |
Στις «άμεσες ενέργειες» που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών «για την ανακούφιση των ανέργων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού» της Νάουσας περιλαμβάνεται: «Αμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την υλοποίηση προγράμματος συνταξιοδότησης για τους απολυμένους ανέργους από τα Κλωστήρια Ναούσης, οι οποίοι θα μπορούν, μέχρι 31/12/2007, να συνταξιοδοτούνται εφ' όσον έχουν 7.500 μέρες ασφάλισης και ηλικία τουλάχιστον 50 ετών». Οι υπόλοιποι πετιούνται στον καταρράχτη της τοπικής Αράπιτσας. Και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες, που από πολύ μικρή ηλικία εργάζονται και έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 9.000 και 10.000 ένσημα, αλλά δεν πληρούν την προϋπόθεση του ορίου ηλικίας. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται και οι 140 απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και της «ΒΕΡΛΑΝ», του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» αλλά και οι απολυμένοι του «Παπαφιλίππου».
Κατά τα άλλα, ανακοινώνονται προγράμματα κατάρτισης, επιδότησης των εργοδοτών για πρόσληψη ανέργων, επιδότησης για τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, θέσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή μέτρα διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας, επέκτασης του μοντέλου μερικής απασχόλησης, μερικό εισόδημα και μερική ασφάλιση.
Ετσι το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση αναμένονταν να αποφασίσει συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων για πλήρη προστασία όλων των απολυμένων.
Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση για την ανακοίνωση των μέτρων έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της Περιφέρειας, της Νομαρχίας Ημαθίας, του Δήμου Νάουσας και παραγωγικών φορέων. Των εκπροσώπων, δηλαδή, του δικομματισμού και της εργοδοσίας στην περιοχή. Και ο πυρήνας των μέτρων προσανατολίζεται στη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής από αγροτική - βιομηχανική σε αγροτοτουριστική - τουριστική.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, χρηματοδότηση για τη βελτίωση μιας σειράς βασικών και συνοδευτικών υποδομών για την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και της δασικής έκτασης 72.000 στρεμμάτων που το περικλείει, η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού του ΕΟΤ στη Νάουσα, κλπ.
Σ' αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν Νομαρχία Ημαθίας (ΝΔ) και Δήμος Νάουσας (ΠΑΣΟΚ). Αλλωστε, ο Δήμος Νάουσας εδώ και καιρό προωθεί σχέδιο αξιοποίησης του ορεινού όγκου της περιοχής μέσα από τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.