Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μην κουράζεστε, καταλάβαμε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια προσπάθεια να επιβληθεί ως οργανισμός που συμβάλλει στα εκπαιδευτικά πράγματα, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ - το γνωστό μαγαζί δηλαδή, που φιλοδοξεί να γίνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο εργατοπατέρων! - «ξαναχτύπησε» με μια «έρευνα» για τις δαπάνες των ελληνικών οικογενειών το 2005 σε φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αφού αναμασάει τα γνωστά, περί εξόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές οικογένειες σε φροντιστήρια, επαναφέρει την πρόταση της ΓΣΕΕ για διαφοροποίηση της εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή. Πριν από δυο μήνες, η ΓΣΕΕ είχε ξαναδιατυπώσει την ίδια πρόταση με αφορμή άλλη έρευνα του ΚΑΝΕΠ (για τα ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις)... Αύριο, μπορεί να την επαναφέρει...

Το καταλάβαμε, κύριοι της ΓΣΕΕ, είστε υπέρ της διαφοροποιημένης εκπαίδευσης! Οπως καταλαβαίνουμε, επίσης, το εξής: Οταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής περνάει σε τοπικό επίπεδο, απαλλάσσεται το κράτος από την υποχρέωσή του να εξασφαλίζει εξίσου τη μόρφωση των παιδιών του λαού, εξαφανίζονται και οι ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση και εντείνονται παραπέρα οι ταξικές διακρίσεις. Πάντως, μην κουράζεστε να τα λέτε και να τα ξαναλέτε. Εχουμε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει και - ξεκινώντας να δουλεύει στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης - υπολογίζει και στη δική σας στήριξη.

Η σημαία της έλειπε...

Ο ...φερετζές της έλειπε, τον απέκτησε κι αυτόν. Η Θεσσαλονίκη, αφού έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, απέκτησε τώρα και σημαία, ως μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Η διοίκηση του Δήμου (δηλαδή, η πλειοψηφούσα παράταξη με επικεφαλής τον Β. Παπαγεωργόπουλο), χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να φτιάξει τη σημαία της πόλης, κατέληξε στο περιεχόμενο και τη μορφή και, τελικά, την παρουσίασε. Τι επέλεξε, ως έμβλημα της πόλης; Ενα χρυσοπόρφυρο (βυζαντινό...) κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ολίγον από Λευκό Πύργο και λιμάνι, με πρόσχημα μια παλιότερη απόφαση προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, το 1984.

Είναι προφανείς οι πολιτικο-ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Και δε θέλουμε να προτρέξουμε, αλλά το γεγονός προειδοποιεί για νέες, αποπροσανατολιστικές και πολύπλευρα ζημιογόνες, κοκορομαχίες «μακεδονομάχων», ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Πέρα, από το γεγονός, πως η ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνον ή κυρίως ο Μ. Αλέξανδρος - πόσο μάλλον της σύγχρονης...- όπως εύστοχα σημείωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης.

Παράκρουση!

«Στον αέρα το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ!» είναι ο τίτλος του χτεσινού σχολίου της «Αυγής». Και οι ευθύνες «βαρύνουν κυρίως τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), οι οποίες έδωσαν μάχη για να μη νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι του σωματείου του ΕΚΑΒ». Το ίδιο έγραψε η «Αυγή» και στις 7.2.2006 πρώτη μέρα των εργασιών της επίσημης έναρξης του 11ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο καταστατικό συνέδριο (6.2.2006).

Φαίνεται πως η «Αυγή» επιχειρεί να εμπεδώσει με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο τη ρήση «Η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως». Μόνο που όταν αυτή η επανάληψη είναι ακατάσχετη ψευδολογία, ε τότε οδηγεί στην παράκρουση!

Δεν μπορεί δηλαδή η «Αυγή» να μην ξέρει ότι όλες οι παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι σύνεδροι - πλην της ΠΑΣΚΕ που αποχώρησε απ' τη συγκεκριμένη διαδικασία - ψήφισαν (8.2.2006) ομόφωνα υπέρ της συμμετοχής των αντιπροσώπων από το ΕΚΑΒ στο Συνέδριο. Δεν προσδοκούσαμε βέβαια να υπογραμμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΜΕ σε αυτή την προσπάθεια, αλλά να μη βάζει το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, για να στηρίξει τις συκοφαντίες της!

Να τον χαίρονται...

Να τον χαίρεται το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου! Ο λόγος για τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ βουλευτή, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για να ...καταπολεμηθεί η ανεργία.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, πρέπει «να γίνει η εργασιακή νομοθεσία περισσότερο ευέλικτη, ώστε οι απολύσεις - άρα και οι προσλήψεις - να είναι ευκολότερες, ταχύτερες και με λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια και παρεμβάσεις. Να σημειώσω εδώ πως δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με καθεστώς ελεύθερων απολύσεων που να έχει πρόβλημα ανεργίας»! Για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο εν λόγω βουλευτής ζητά «αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των ασφαλιστικών βαρών, ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να μην επιβαρύνονται με ακριβώς αυτά που ορίζει ο νόμος και να μη μετακυλούνται σχεδόν τα πάντα σε βάρος των επιχειρήσεων και της εργοδοσίας»!

Νομίζουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν...

Απαγωγές από τη CIA

Οταν πριν λίγο καιρό έβλεπε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως έχουν απαχθεί, κρατηθεί και ανακριθεί από μυστικές υπηρεσίες Πακιστανοί διαμένοντες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παρίστανε τον «ψόφιο κοριό», προβαίνοντας σε διαψεύσεις. Το ίδιο έπραξε και με το θέμα που αφορούσε στις πτήσεις αεροπλάνων της CIA που μετέφεραν κρατούμενους υπόπτους για «τρομοκρατία», τα οποία χρησιμοποιούσαν ευρωπαϊκά αεροδρόμια για την εξυπηρέτησή τους, και ελληνικά μεταξύ αυτών.

Χτες, η αποκάλυψη από το «Ποντίκι» πως ένας Ελληνας, ο Β. Κατσικέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απήχθη στη Σόφια από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, κρατήθηκε και ανακρίθηκε, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που και οι πέτρες πια γνωρίζουν: πως οι υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών δρουν ανεξέλεγκτες, ασύδοτες, τοποθετώντας ένα πυκνό πλέγμα εγκλωβισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πως ο διαβόητος πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» δεν είναι παρά η κωδική ονομασία του πολέμου κατά των λαών και των δικαιωμάτων τους, η σιδερένια μπότα που επελαύνει, ισοπεδώνοντας ακριβές κατακτήσεις που σήκωσαν το μπόι του εργαζόμενου ανθρώπου λίγο ψηλότερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί πια να παριστάνει την ανήξερη. Τα ίδια τα γεγονότα την καθιστούν υπόλογη. Το ίδιο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ηξεραν εδώ και καιρό για την απαγωγή του Β. Κατσικέα. Ηταν σε γνώση τους και οι απαγωγές των Πακιστανών και οι «αερομεταφορές» της CIA. Είναι σε γνώση τους η εν γένει δραστηριότητα τέτοιων «ευαγών ιδρυμάτων». Οπως, άλλωστε, γνώριζαν και την ύπαρξη του συστήματος υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κορωνίδα των γενικευμένων παρακολουθήσεων σε βάρος του λαϊκού εργατικού κινήματος και των δραστηριοτήτων του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη όχι απλά γιατί ήξερε και προσποιούνταν την ανήξερη, είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί με την πολιτική τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου που καθιστούν τέτοιες ενέργειες νόμιμες. Μαζί ψήφισαν τους τρομονόμους για να λειτουργήσουν αυτοί ως φόβητρο για το λαϊκό κίνημα, αποδέχτηκαν και υπέγραψαν τις συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που ευνοούν την αυθαίρετη δράση των μυστικών υπηρεσιών και παραβιάζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Είναι συνυπεύθυνες για την κατρακύλα αυταρχισμού και καταστολής και πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτήν.

Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων του τελευταίου διαστήματος χτυπά συναγερμό για τον ελληνικό λαό, το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα. Μας θέτουν όλους προ μεγάλων ευθυνών, προ του απαράγραπτου χρέους να δυναμώσουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη πριν να είναι αργά, να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, θέτοντας στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας το αίτημα για κατάργηση τώρα όλων των τρομοσυμφωνιών.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα φανερά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ αν πήγε ή όχι στις Βρυξέλλες η Βάσω Παπανδρέου. Αν έκανε ή όχι επαφές και συζητήσεις με παράγοντες της ευρωένωσης και υπονόμευσε την ελληνική οικονομία, όπως έλεγε ο χτεσινός «Ελεύθερος Τύπος» και κατάγγειλε, κατόπιν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γνωρίζουμε, όμως, πολλά άλλα. Η κ. Παπανδρέου πήγαινε για χρόνια στις Βρυξέλλες και, μάλιστα, όχι ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και έκανε ό,τι ακριβώς κάνουν σήμερα οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Πηγαίνουν στις Βρυξέλλες, συνδιαμορφώνουν αντιλαϊκές πολιτικές και στη συνέχεια τις εφαρμόζουν σε βάρος του κοσμάκη, που πληρώνει αφειδώς φόρους και βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται.

Δεν ...προλαβαίνουμε λοιπόν να μας ανησυχούν οι οποιεσδήποτε «μυστικές επαφές» κάνουν στην ΕΕ στελέχη του ενός ή του άλλου κόμματος. Τις φανερές είναι να φοβάται κανείς. Αυτές που γίνονται ευρωπαϊκές οδηγίες και στη συνέχεια επικυρώνονται από τη Βουλή μέσα σε μερικές ώρες.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ στην υπόθεση των υποκλοπών θα αργήσουμε να το μάθουμε. Αυτό γίνεται όλο και πιο βέβαιο όσο περνάει ο καιρός. Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, όλα ...τα «καλά παιδιά» είναι μπλεγμένα, έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση με τις συνεχείς «αποκαλύψεις» και «διαρροές»...

Ξέρετε δα σε τι «αποκαλύψεις» αναφερόμαστε. Αυτές των τελευταίων ημερών, που πολύ θα δυσκολευτούμε να πιστέψουμε ότι έχουν να κάνουν με δημοσιογραφικές δεξιότητες, ικανότητες και βαθιά έρευνα.

Μέχρι στιγμής πάντως στο «έργο» παίζουν: Οι ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι ξένες και εγχώριες μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματίες - στελέχη επιχειρήσεων, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά τα αρμόδια υπουργεία. Είναι λοιπόν οι περισσότεροι εδώ. Ελάχιστοι λείπουν, για να έχουμε ...πλήρη απαρτία των μηχανισμών που ελέγχουν και παρακολουθούν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πού ξέρετε, μπορεί μέσα στον όλο χαμό να εκτεθεί και κανένα δίκτυο ή να συλληφθεί κανένα «πιόνι». Πάντως, τα φαινόμενα τύπου «Λερναίας ύδρας» όλοι ξέρουμε ότι δεν αδυνατίζουν αν κόψεις ένα κεφάλι.

Ο απολογισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασφαλτόστρωση δρόμων μήκους αρκετών χιλιομέτρων, ανάπλαση δεκάδων πλατειών, φύτευση χιλιάδων δέντρων, δημιουργία χιλιάδων ραμπών για άτομα με αναπηρίες, βάψιμο προσόψεων, απόκτηση ελεύθερων χώρων, πρόγραμμα ανακύκλωσης, κλπ. Κι από κοντά, σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, πρόγραμμα εθελοντισμού, δημιουργία οργανισμού τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας κλπ. Τα παραπάνω αποτελούν τον απολογισμό, που παρουσίασε προχτές η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στη σχετική φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής. Κι αν αναρωτιέστε, πού βρίσκονται τα πρώτα, αφού το μόνο που έχει γίνει αισθητό στους δημότες της Αθήνας είναι η τσουχτερή αύξηση των δημοτικών τελών, σας πληροφορούμε, ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Μπορεί, η κ. Μπακογιάννη, να εγκαταλείπει τον δημαρχιακό θώκο, για να αναλάβει κάποιο υπουργείο, αλλά αφήνει πίσω της το τεράστιο δάνειο, που έχει συνάψει, καταχρεώνοντας το δήμο για αρκετές τετραετίες. Οσο για τα δεύτερα, αφορούν, είτε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και των πολυκαταστημάτων του κέντρου (ελεγχόμενη στάθμευση και οργανισμός τουριστικής ανάπτυξης), είτε στο μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων (εθελοντισμός = απλήρωτη εργασία), είτε στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών (δημοτική αστυνομία).

Κατά τ' άλλα, οι εργαζόμενοι - δημότες της Αθήνας συνεχίζουν να ζουν σε μια πόλη, που γίνεται συνεχώς λιγότερο ανθρώπινη, έχοντας μόνιμη συντροφιά τα χαμηλά μεροκάματα και τις συντάξεις πείνας, την ανασφάλεια και αβεβαιότητα της ανεργίας και των απολύσεων, τις υποβαθμιζόμενες συνεχώς υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, την ανύπαρκτη Πρόνοια, κλπ. κλπ.

Ποιοι είναι οι αδιόρθωτοι...

«Παραμένουν αδιόρθωτοι και αρνούνται να αντιληφθούν ό,τι ξέρει όλος ο λαός, ό,τι έμαθε μέσα από επώδυνες εμπειρίες. Οτι οι δικτατορίες αποτρέπονται με πρώτη προϋπόθεση τη μεγάλη, πλατιά ενότητα, όταν οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς, προτάσσουν συνειδητά το στόχο αυτόν». Αυτά μας καταλογίζει σε σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή», με αφορμή πρόσφατο άρθρο του «Ρ» με τίτλο «Κύρκος αδιόρθωτος...», που αναφερόταν σε δηλώσεις του τελευταίου, σχετικά με την περίοδο της δεκαετίας του 1960.

Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν έτσι, ακόμη κι αν θεωρηθεί, ως πρώτη προϋπόθεση η «μεγάλη, πλατιά ενότητα» και όχι, για παράδειγμα, η πρόβλεψη και η εκτίμηση του κινδύνου δικτατορίας. Το κρίσιμο ζήτημα, πάντως, σ' αυτές τις περιπτώσεις - π.χ. στην περίοδο πριν το 1967 - δεν είναι η έτσι κι αλλιώς αυτονόητη για τους κομμουνιστές επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας, αλλά με ποιο προσανατολισμό και συγκεκριμένο περιεχόμενο θα γίνει αυτό, ώστε να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και το λαό, να ενισχύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματά του, να αποκρούσει τον κίνδυνο της όποιας δικτατορικής εκτροπής και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους παράγοντες που την εκτρέφουν.

Για τα υπόλοιπα, παραπέμπουμε την «Αυγή» ακόμη και σε αστούς ιστορικούς και πολιτικούς, οι οποίοι παραδέχονται ότι η νομιμοποίηση του ΚΚΕ ήταν ένα κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας και ώριμο για να λυθεί εκείνη την περίοδο.

... και η ουσία της υπόθεσης

Προφανώς, όμως, όλα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο είναι «ψιλά» γράμματα για την «Αυγή». Τόσο «ψιλά», ώστε να «ξεχνά» και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οπως το γεγονός, πως υπήρξε τότε «ενωτική πολιτική» της ΕΔΑ έναντι της Ενωσης Κέντρου, αλλά μην έχοντας το σωστό πολιτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο, μετέτρεψε την πρώτη σε «ουρά» της δεύτερης, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και παρέμβαση του λαϊκού κινήματος στις εξελίξεις εκείνης της περιόδου και, βέβαια, χωρίς να αποτρέψει τη δικτατορία.

Και για να ξανάρθουμε στις επίμαχες δηλώσεις του Λ. Κύρκου. Πέρα από τις ιστορικές ανακρίβειες, εκφράζουν ουσιαστικά την αρνητική άποψή του στο θεμελιακό ζήτημα της αναγκαιότητας ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, ως επαναστατικής πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Αποψη, που την έχει πολλές δεκαετίες τώρα και την έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο, είτε όταν βρισκόταν στο ΚΚΕ, είτε αργότερα. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές, που έβαλε «πλάτη» σε προσπάθειες διάλυσης του ΚΚΕ, με τελευταία την περίοδο 1990 - '91. Προφανώς, όμως, η αντίληψη αυτή δεν αφορά μόνο τον Λ. Κύρκο. Εχει διαποτίσει - στον έναν ή άλλο βαθμό - τόσο τον ΣΥΝ, όσο και την «Αυγή»...

Θράσος απύθμενο!

Ακόμη και «κόντρα» μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη τροφοδότησε ο απολογισμός της τελευταίας για τα πεπραγμένα της στο Δήμο. Οχι βέβαια για τις πραγματικές ανακρίβειες και συνειδητές παραλείψεις που περιλάμβανε ο έτσι κι αλλιώς πλούσιος αντιλαϊκός αυτός απολογισμός.

Οι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ καταλόγιζαν στην δήμαρχο ότι δεν είπε ένα «ευχαριστώ» προς το υπουργείο, που ήταν ο ...«Μέγας Χορηγός του Δήμου - και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ - και δαπάνησε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις των μεγάλων πλατειών όπως του Συντάγματος, Κολωνακίου, Κουμουνδούρου, Εξαρχείων, Ομονοίας, Αργεντινής κ.ά.».

Εμείς τι να πούμε; Εχουν και οι δύο το θράσος να τσακώνονται κιόλας για έργα που αντί να αυξήσουν το πράσινο μιας πόλης σαν την Αθήνα που ασφυκτιά στο νέφος, το περιόρισαν, όπως στις προαναφερόμενες πλατείες. Εχουν το απύθμενο θράσος να υπερηφανεύονται για δήθεν αναπλάσεις, όταν δεκάδες ελεύθεροι χώροι, όπως του Θων, το Ελληνικό, το Γουδί και ο Ελαιώνας, παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου και στην ασύδοτη τσιμεντοποίηση!

Αίσχος πια. Και ο «μαυρογιαλουρισμός» έχει και τα όριά του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν αμόρφωτα και φτηνά τα παιδιά

Ολες σχεδόν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων συνοδεύονταν από μεγαλόστομες διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την «τεχνική» εκπαίδευση, από υποσχέσεις για αναβάθμισή της και για μετατροπή της σε ισότιμο πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ιστορία (ή, καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε η απάτη!) επαναλαμβάνεται και τώρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή των ΤΕΕ σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και επιπλέον να δημιουργήσει δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Για άλλη μια φορά όμως, κάτω από τις υποσχέσεις περί «αναβάθμισης», κρύβεται η προσπάθεια για μεγαλύτερη στροφή των μαθητών προς τη χαμηλού επιπέδου κατάρτιση.

Η κυβέρνηση διαλέγει ωραία λόγια για να πλασάρει τα Τεχνικά Λύκεια, υπόσχεται μαθήματα γενικής παιδείας και δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στόχος της είναι να κάνει τα Τεχνικά Λύκεια πιο ελκυστικά απ' ό,τι είναι σήμερα τα ΤΕΕ, για να τα επιλέγουν περισσότεροι μαθητές. Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες της ΕΕ, η αναλογία των μαθητών γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης γέρνει σοβαρά υπέρ της δεύτερης και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει και η χώρα μας σ' αυτά τα επίπεδα εγκατάλειψης της ολόπλευρης γενικής παιδείας.

Η ώθηση των νέων στα ΕΠΑΛ (όπως και τώρα στα ΤΕΕ ή παλιότερα στα ΤΕΛ), είναι ώθηση σε μια χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση κι αυτό, όχι γιατί η τεχνική εκπαίδευση είναι εξ ορισμού υποδεέστερη, αλλά γιατί η κυρίαρχη πολιτική την υποβαθμίζει, με στόχο να την παρέχει στους πολλούς, στη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης τα οποία - αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο - δεν τα θέλει μορφωμένα. Γι' αυτό και είτε λέγονται ΤΕΛ, είτε ΤΕΕ, είτε ΕΠΑΛ, τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης φτιάχνονται για να παρέχουν χαμηλού επιπέδου κατάρτιση σε παιδιά που σπρώχνονται προς τα εκεί χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη βασική μόρφωσή τους. Με άλλα λόγια, όσο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι χωρισμένη σε γενική και τεχνική, με όποιους πειραματισμούς κι όποιο «κουστούμι» κι αν αυτό πλασάρεται, η τεχνική εκπαίδευση θα παραμένει υποβαθμισμένη, θα «εγκλωβίζει» τους μαθητές της μακριά από την ολόπλευρη μόρφωση πριν καν φτάσουν στα 18 τους χρόνια.

Ομως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι στην πραγματικότητα μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβαθμίζουν, να την τσαλαπατούν με τέτοιο τρόπο οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, για να την υποβιβάζουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, που δεν εξασφαλίζει ούτε καν επαγγελματική προοπτική. Γι' αυτό και μόνη απάντηση στις φανφάρες περί «αναβάθμισης» των Τεχνικών Λυκείων, είναι η απαίτηση για ολόπλευρη εκπαίδευση όλων των παιδιών του λαού μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. Μετά από αυτό το σχολείο, που και θα μορφώνει ουσιαστικά και θα διαπλάθει τις προσωπικότητες των νέων ανθρώπων μέχρι τα 18 τους χρόνια, έχει θέση η επαγγελματική εκπαίδευση, για τις ειδικότητες που δεν απαιτείται ανώτατη παιδεία, μέσα από ένα σύστημα Δημόσιων Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών, υψηλού επιπέδου κι όχι φθηνής κατάρτισης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ