Eurokinissi |
Από την προχτεσινή σύσκεψη |
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, όπως και τα άλλα σωματεία του χώρου, ζήτησαν και «επισήμως» - αφού ήδη το εν λόγω αίτημα έχει ακουστεί με διάφορες δυσάρεστες αφορμές τους τελευταίους μήνες - την άμεση απομάκρυνση του προέδρου του ΕΚΚ, μετά και τις πρόσφατες συνεντεύξεις του τελευταίου στον Τύπο. Σε αυτές ο Θ. Βαλτινός επιτέθηκε στους Ελληνες σκηνοθέτες με όντως απαξιωτικά σχόλια, τα «ελαφρότερα» των οποίων ήταν... «ψιλικατζήδες» και «υποπροϊόντα». Ηταν απλώς η «σταγόνα» που «ξεχείλισε το ποτήρι», αφού ο πρόεδρος του ΕΚΚ, όχι μόνο τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά... πρόλαβε να δημιουργήσει και μια σοβαρή κρίση το περασμένο καλοκαίρι, «ακυρώνοντας» τις εγκεκριμένες παραγωγές ταινιών.
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε πως «θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να γίνονται δηλώσεις με τέτοιο απαξιωτικό και προσβλητικό περιεχόμενο, σαν τις πρόσφατες του κ. Βαλτινού σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και δε βοηθάνε σε καμία περίπτωση τον ελληνικό κινηματογράφο». Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση του ΚΚΕ, απέναντι στο πρόβλημα της ανάπτυξης του ελληνικού κινηματογράφου, «πηγάζει από τον κοινωνικό ρόλο που παίζει η τέχνη και φυσικά και ο κινηματογράφος, που διαθέτει, όπως και η ιστορική διαδρομή του δείχνει, έντονα λαϊκά στοιχεία (... ) Θεωρούμε ότι χρειάζεται να στηριχτεί μια εγχώρια παραγωγή, η οποία θα διατηρεί τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του λαού μας».
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί το νομοσχέδιο απαράδεκτο, ζητά την απόσυρσή του και στηρίζει το αίτημα των φορέων του χώρου, για ουσιαστική συμμετοχή τους στη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου που θα αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως τέχνη, θα παίρνει σοβαρά υπόψη του τον κοινωνικό του ρόλο και θα απαντάει στα προβλήματα που υπάρχουν». Υπογράμμισε, ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας (από το ΕΚΚ μέχρι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) πρέπει «να έχουν τη μορφή δημοσίων κοινωνικοποιημένων φορέων με συλλογικές μορφές διοίκησης και χάραξης πολιτικής στις οποίες θα εκπροσωπούνται με αποφασιστικό ρόλο όλοι οι συλλογικοί φορείς των ανθρώπων του κινηματογράφου, αλλά και λαϊκοί φορείς».
Ζήτησε την πλήρη οικονομική κάλυψη αυτών των φορέων από το κράτος, τη διατήρηση του 1,5% επί των κερδών των καναλιών για την κινηματογραφική παραγωγή και την ολική και υποχρεωτική καταβολή του στο ΕΚΚ. «Η επιστροφή του φόρου να γίνεται με κριτήριο τη στήριξη των δημιουργών, των κοινωνικοποιημένων ή συλλογικών κάτω από κοινωνικό έλεγχο φορέων του κυκλώματος διανομής, των μικρών ανεξάρτητων αιθουσών. Καμία χρηματοδότηση από το κράτος παραγωγών πολυεθνικών εταιριών ή μονοπωλιακών συγκροτημάτων. Καμιά χρηματοδότηση από το κράτος πολυεθνικών ή μονοπωλιακών εταιριών διανομής και αιθουσών. Χρηματοδότηση μόνο εγχώριων παραγωγών που κινούνται έξω από τα μονοπωλιακά και πολυεθνικά κυκλώματα» πρόσθεσε.
Τέλος, κάλεσε τους φορείς στην πλατιά σύσκεψη για τον κινηματογράφο που οργανώνει το ΚΚΕ στον εκλογικό κέντρο του, στην οδό Θεμιστοκλέους, στις 13 Φλεβάρη.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) Βασίλης Κολοβός και η Λίλα Καφαντάρη εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.