Η καμπάνα χτυπά και για τους συναδέλφους τους στην Καβάλα, όπως αποκαλύφτηκε χτες, κατά την αγωνιστική τους κάθοδο στην Αθήνα
Από την πορεία των εργαζομένων της ΒΦΛ στο κέντρο της Αθήνας |
Εχοντας ταξιδέψει ολόκληρη τη νύχτα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και κατέλαβαν για δύο ώρες το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Σοφοκλέους, υπό την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Σε συνάντησή τους με τον Ν. Μπέη, μέλος της διεύθυνσης της Εμπορικής Τράπεζας και της ΒΦΛ, ο τελευταίος, με κυνικό τρόπο, αποκάλυψε ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η Εμπορική, θα κλείσει και το εργοστάσιο της Καβάλας. Επιβεβαιώθηκε έτσι και από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ, χωρίς καμιά εξαίρεση, είναι θύματα της πολιτικής προώθησης των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται το κεφάλαιο, με στόχο τη διασφάλιση και επέκταση της κερδοφορίας του.
Η Εμπορική Τράπεζα αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΒΦΛ και, ανακοινώνοντας στις 10/1 (από κοινού με τους άλλους μετόχους, μεταξύ των οποίων είναι η Εθνική και η Αλφα Μπανκ) το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, πετά στο δρόμο περίπου 650 εργαζόμενους. Σ' αυτούς πρέπει να υπολογιστούν ακόμα οι εκατοντάδες που απασχολούνται σε εργολαβικά συνεργεία. Οπως επίσης και οι 600 περίπου εργαζόμενοι στη μονάδα της Καβάλας, των οποίων το μεροκάματο δείχνει και αυτό να απειλείται, όπως είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει και οι ταξικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομίας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Το λίπασμα ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το τραπεζικό», «Οχι στα λουκέτα, όχι στα χαλάσματα, έξω οι τραπεζίτες απ' τα λιπάσματα». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπ. Παντελάκη, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ακόμα ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Γ. Ποντικός, εκ μέρους της Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού του Μετώπου. Επίσης, μαζί με τους εργαζόμενους της ΒΦΛ, διαδήλωσε η Παμμηχανική Ενωση ΔΠ Μηχανικών Β. Ελλάδας. Μετά από πολύωρη αναμονή, η ηγεσία του υπουργείου, με την οποία οι εργαζόμενοι επιδίωξαν επίσης να συναντηθούν, δήλωσε «αναρμόδια» και πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Απασχόλησης. Την επόμενη Τρίτη, 31 Γενάρη, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της εργοδοσίας, αλλά και η κυβέρνηση κρύβουν επιμελώς τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη συγκέντρωση τεράστιων χρεών σε βάρος της ΒΦΛ, τα οποία σήμερα επικαλούνται για να δικαιολογήσουν το «λουκέτο». Οπως επίσης προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι και το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς επέδρασε αποφασιστικά στη συρρίκνωση της κατανάλωσης λιπάσματος. Απ' την άλλη μεριά, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είναι κρίσιμος ο αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων της ΒΦΛ σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, αλλά και η αγωνιστική τους συσπείρωση με τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης, ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου.
Στη λίστα των ανέργων της Θεσσαλονίκης προστίθενται 650 ακόμα εργάτες. «Μ' αυτό το εργοστάσιο οι πατεράδες μας μας μεγάλωσαν, μας έθρεψαν, πήγαμε κι εμείς, για να φτιάξουμε το δικό μας σπίτι, αλλά...». «Και να φανταστείς ότι τώρα κλείνουν κι άλλα, η ΒΙΑΜΙΛ, η ΦΙΛΚΕΡΑΛ...» υπογράμμισαν στο «Ρ» ο Κωνσταντίνος Πανταζής και ο Ιγν. Καλαϊτζόγλου, δύο από τους περίπου 80 νεαρούς εργαζόμενους του εργοστασίου.
Στο κατειλημμένο από τις 11 Γενάρη εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την επόμενη Δευτέρα 30 Γενάρη, αντιπροσωπεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα. Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ θα συναντηθεί με το Σωματείο και τους εργαζόμενους στη Λιπασματοβιομηχανία, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να καλέσει τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα ενάντια στις επιλογές της ΕΕ που φέρνουν ανεργία για τους εργάτες και ξεκλήρισμα για τη μικρομεσαία αγροτιά.