Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ «ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ»
«Πράσινο φως» και για εκτελέσεις

Νέες στρατιωτικές διαδικασίες σχετικά με την ποινή του θανάτου θα καταστήσουν δυνατές τις εκτελέσεις στη βάση του Γκουαντάναμο, εάν οι εκεί κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών από τα ειδικά δικαστήρια που λειτουργούν εντός της βάσης, σύμφωνα με επίσημο κείμενο του αμερικανικού στρατού που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνονται σε επίσημα κείμενα του αμερικανικού στρατού που φέρουν την υπογραφή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Πέτερ Σουμέικερ, με ημερομηνία 17 Γενάρη και οι διαδικασίες θα τεθούν σε ισχύ στις 17 Φλεβάρη.

Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο που πραγματοποιούν εδώ και πολλές βδομάδες απεργία πείνας, βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου, σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς». Εντούτοις, οι Αμερικανοί για άλλη μία φορά διαψεύδουν το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι μόνο 22 εξακολουθούν να πραγματοποιούν απεργία πείνας εκ των οποίων οι 17 σιτίζονται υποχρεωτικά με σωληνάκι στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης και η κατάσταση τους κρίνεται «κλινικά σταθερή».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο με εντολή ομοσπονδιακού δικαστή στις ΗΠΑ. Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», που είχε μηνύσει το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, τον Απρίλη του 2005, ζητώντας τα ονόματα των κρατουμένων και τα πρακτικά των στρατιωτικών ακροάσεων που διεξήχθησαν για να καθοριστεί αν είχαν ορθώς χαρακτηριστεί «μαχητές του εχθρού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ