Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Συμπράξεις» στη «Λυρική Σκηνή»

Κάτω από τη διαχείριση και πολύχρονη εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου θα βρεθούν τα μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής και υπηρεσιών, που θα ενταχτούν στις λεγόμενες «συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών» (ΣΔΙΤ). Η συγκεκριμένη κρατικομονοπωλιακού ρύθμιση υλοποιείται στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, για τις οποίες αδημονούν μερίδες ενδιαφερομένων μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενα από τα πρώτα έργα που θα ενταχτούν στις ΣΔΙΤ θα είναι και οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία, εδώ και καιρό, βρίσκεται, στην κυριολεξία, στο δρόμο, στις ορέξεις και τις διαθέσεις που έχουν κάθε φορά οι διάφοροι αυτόκλητοι «Μαικήνες». Αν και είναι ακόμη άγνωστες οι διαθέσεις της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα πάρουν τη δουλιά, είναι φανερό το γεγονός ότι οι ΣΔΙΤ προοιωνίζονται τα χειρότερα για την τύχη του κρατικού θεάτρου σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών του «Πολιτισμού».

Δε φταίει το χιόνι...

Να, λοιπόν, που η Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης έκλεισε και πάλι με το πρώτο χιόνι, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ότι η κυβέρνηση θα ελάμβανε όλα τα μέτρα για να την κρατήσει ανοιχτή!

Βέβαια, το κράτος ούτε αδύναμο, ούτε ανίκανο είναι. Αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις λαϊκές ανάγκες. Το μαρτυρά η ατέλειωτη καθυστέρηση της κατασκευής του έργου της σήραγγας των Τεμπών, που τελευταία φορά υποσχέθηκε, στις 29 Νοέμβρη του 2004, από τη Λάρισα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ύστερα από το τραγικό δυστύχημα στο Μαλιακό, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά μαθητές. Το έργο, βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα γίνει με τη διαβόητη μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης» σε ιδιώτες, στους οποίους, μόλις τελειώσουν τα έργα, θα παραδοθεί ο δρόμος προς εκμετάλλευση και θα επιβάλουν πανάκριβα διόδια. Προφανώς, τα έργα καθυστέρησαν για μια τουλάχιστον 15ετία, επειδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περίμεναν την «κατάλληλη» στιγμή που θ' αποφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους που θα το αναλάβουν. Κι όσο δε γίνονται, είναι αναμενόμενο ότι προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν αυτές τις μέρες με την επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν ξανά σε ανάλογες καιρικές συνθήκες.

Δε φταίει το χιόνι, λοιπόν...

Πάλι τα ίδια

Θα θυμάστε, ασφαλώς, ότι αρκετούς μήνες πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, ξεδιπλώθηκε μια πολύμορφη επιχείρηση προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης, με βασικό στόχο να πειστεί η τελευταία, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται πάλι το ίδιο ακριβώς σενάριο, με στόχο τη φορά αυτή το Ιράν και αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης, περί του ειρηνικού χαρακτήρα του προγράμματός της, πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων. Οπως και οι μέχρι τώρα έλεγχοι των διεθνών ελεγκτών, που δε βρίσκουν τίποτε το επιλήψιμο. Κι όχι μόνον. Πέρα, από τις αλλεπάλληλες, απειλητικές δηλώσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων, άρχισε η διοχέτευση και των σχετικών «πληροφοριών». Για παράδειγμα, προχτές, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, ότι «το Ιράν πιθανώς να προμηθεύτηκε συσκευές φυγοκέντρισης προηγμένης τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, από ένα πακιστανικό δίκτυο λαθρεμπορίου». Ετσι είπαν στο Πρακτορείο «διπλωματικές πηγές».... Σίγουρα, στο επόμενο βήμα θα δούμε και «αποδεικτικά στοιχεία», όπως εκείνα που κατέθετε στον ΟΗΕ ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Χουσεΐν...

Αθλιες συναλλαγές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τον Οκτώβρη του 2002 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν μια άθλια πολιτική συναλλαγή, με μοναδικό στόχο να μην εκλεγεί κομμουνιστής δήμαρχος στην Πάτρα. Το Γενάρη του 2006 την ομολόγησαν. Σήμερα ζητούν ...συγνώμη, διά στόματος αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Πεφάνη, για το γεγονός ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα έδωσαν εντολή σε οπαδούς του κόμματός τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ, Ευ. Φλωράτο, και όχι τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Αν. Καράβολα, προκειμένου ο υποψήφιος της ΝΔ να μπει στο δεύτερο γύρο σε βάρος του Π. Κοσιώνη.

Η βρώμικη αυτή συναλλαγή τους είχε αποτέλεσμα ο Π. Κοσιώνης να μην μπει στο δεύτερο γύρο. Το δήμο κέρδισε ο υποψήφιος της ΝΔ, αλλά για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο στόχος είχε επιτευχθεί: Ο δικομματισμός πέρασε αλώβητος τη δοκιμασία! Λίγους μήνες αργότερα τη δολοπλοκία είχε καταγγείλει στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι η εντολή είχε έρθει «άνωθεν»... Οι συγκεκριμένες ραδιουργίες είχαν γίνει σε μια περίοδο που το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ έδινε τον «μεγάλο» αγώνα κατά της «επάρατης Δεξιάς» και η ΝΔ καλούσε το λαό να διώξει τη «χολέρα» του ΠΑΣΟΚ!

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού δε δίστασαν να στήσουν ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι, το οποίο θα εξυπηρετούσε την πολιτική τους. Η συγκεκριμένη δολοπλοκία και μεθόδευση ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της πλήρους ταύτισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι μια άλλη «μορφή» της συναίνεσης που προσφέρουν απλόχερα ο ένας στον άλλο οι εταίροι του δικομματισμού στην προσπάθεια υλοποίησης των στρατηγικών πολιτικών επιλογών τους. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υιοθέτησαν εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διευκολύνουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής, την προώθηση της μερικής απασχόλησης. Επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Αυτοδιοίκηση ως βασικό πυλώνα για να προωθήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και γι' αυτό το λόγο αποσκοπούν να εκλέξουν δημάρχους και νομάρχες που θα υπηρετήσουν αυτή την πολιτική.

Αποτελεί πλέον δική τους ομολογία ότι σ' αυτή την προσπάθεια δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο και μέσο. Ηδη έχουν ξεκινήσει τις πολιτικές προβοκάτσιες. Επιχειρώντας να «ξεπλύνουν» την πολιτική τους ταύτιση με τη ΝΔ στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος, καταγγέλλουν «υπόγειες συνεργασίες ΝΔ και ΚΚΕ», ο δε Θ. Πάγκαλος «σύμπραξη της Παπαρήγα με τον Καραμανλή»! Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αθλιότητα της Πάτρας, το δικομματικό σκηνικό είναι ίδιο. Ο Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «αντιδεξιά ρητορεία» και ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να δίνει «σεμνά» τη μάχη κατά της «διαπλοκής».

Συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο «παιχνίδι» με μοναδικό στόχο να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το λόγο η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού. Η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΝοδοιπόρων τους είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ, ψηφοδελτίων που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων και δηλώνουν αποφασισμένα να την αντιπαλέψουν.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανησυχούν και το δείχνουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πια τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια όσον αφορά στην προκλητική προβολή του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ! Φαίνεται πως «η εντολή» έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα από τους ιδιοκτήτες και απ' όσους διευθύνουν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας τους μηχανισμούς διαμόρφωσης - χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η διαρκής και σταθερή παρουσία του σχεδόν σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, στις πρωινές, μεσημεριανές εκπομπές; Ακόμη κι όταν δεν είναι προσκεκλημένος ως σχολιαστής, αναλυτής ή πρόεδρος, υπάρχει ως «θέμα και είδηση»!

Ανησυχεί η πλουτοκρατία και το δείχνει! Δε φοβάται τη λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε και όταν αυτή στρέφεται κατά των κύριων κομμάτων της. Αυτό που τρέμει είναι μη βρει ριζοσπαστική διέξοδο. Μην τυχόν απεγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική και την ιδεολογία της και ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ! Κάνει, επομένως, ό,τι μπορεί να το εμποδίσει... ας είναι και ο Καρατζαφέρης! Αλλωστε, ο άνθρωπος προσφέρεται για πολλές «χρήσεις» και δηλώνει πρόθυμος να στηρίξει, τόσο τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αν αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση!

Τα φορολογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ ΠΩΣ να τους πεις; Αστείους, τραγικούς, θρασείς... Δε λέμε, η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια, αλλά εμείς δυσκολευόμαστε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις, ακούγοντας τέτοια πράγματα!

Μιλάμε για τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ελάχιστα το ποσοστό προκαταβολής φόρου (όχι βέβαια ο ίδιος ο φόρος) για ΑΕ και τραπεζικά ιδρύματα, που εισηγήθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης και συνόδευσε, βέβαια, με δεκάδες συγνώμες και δικαιολογίες.

Ανάμεσα σε αυτά που επιστράτευσε (θέλοντας να μας πείσει ότι έχει και φιλολαϊκό προφίλ, τρομάρα του!) είναι και το γεγονός πως έτσι μικραίνουν οι διαφορές ανάμεσα σε εταιρίες, τράπεζες, κλπ., και μισθωτούς, για τους οποίους παραδέχτηκε ότι προκαταβάλλουν με τις κρατήσεις τους το σύνολο της φορολογίας!

Εν ολίγοις, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να μιλάνε γι' αυτή την υπόθεση του ...«μοιράσματος» των φορολογικών βαρών και να αναφέρονται μάλιστα και σε διαφορές φορολόγησης μισθωτών και κεφαλαίου. Τη «διαφορά» που λέει ότι ο κοσμάκης πληρώνει το 80% και πλέον του συνόλου των φόρων δεν τη βλέπουν;

Δε γνωρίζουν, άραγε, πως οτιδήποτε και να κάνει ένας μισθωτός (από μια απλή διοικητική πράξη μέχρι να ...αρρωστήσει) πληρώνει φόρο, την ίδια ώρα που κάθε πράξη των ΑΕ και των τραπεζών ...επιδοτείται με κρατικό χρήμα, δηλαδή, με τα λεφτά της καταλήστευσης του λαού;


Γρηγοριάδης Κώστας

Για να μην πούμε ότι είναι -επί της ουσίας - προσυμφωνημένη δουλιά μεταξύ κυβέρνησης και «φορολογούμενων» βιομηχάνων και τραπεζιτών η μετακύληση ακόμα και αυτής της μικρής επιβάρυνσης στους καταναλωτές. Αλλωστε, ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε τους λείπουν οι μέθοδοι και οι τρόποι...

Στο τέλος, ο Αλογοσκούφης θα γεμίσει νωρίτερα τα ταμεία του, οι μεγαλοσχήμονες θα διαμαρτύρονται για έλλειψη επενδυτικού περιβάλλοντος και τη ...νύφη θα την έχουν πληρώσει οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ο χιονιάς, τα προβλήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το τεράστιο σήμερα χρέος του ελληνικού Δημοσίου (πάνω από 106% του ΑΕΠ) δημιουργήθηκε κυρίως την τελευταία 15ετία, από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και, ιδιαίτερα, από τις μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ. Στα τέλη του 2005, το ελληνικό Δημόσιο χρώσταγε το τεράστιο ποσό των 240 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 280 δισ. ευρώ είχαν ήδη πληρωθεί την περίοδο 1994 - 2005. Ποσό, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 12 ετήσιους προϋπολογισμούς της χώρας αυτής της περιόδου και το οποίο έφτανε και περίσσευε, για να έχει αλλάξει κυριολεκτικά η όψη της χώρας σε όλους τους τομείς (κάθε λογής έργα υποδομής, Παιδεία, Υγεία, κλπ.).

Αντ' αυτού, όμως, αρκούν μερικοί πόντοι χιόνι και μια νταλίκα, για να κοπεί η Ελλάδα στη μέση, με συνέπεια χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες να εγκλωβίζονται για πολλές ώρες, μέσα στο τσουχτερό κρύο, αφού ο βασικός οδικός άξονας της χώρας στο στενό των Τεμπών βρίσκεται ακόμη στη δεκαετία του 1950. Για να μην αναφερθούμε στα υπόλοιπα όσα προβλήματα ανέδειξε η κακοκαιρία ή στη γνωστή σε όλους κατάσταση στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, κλπ., κλπ.

... και το τεράστιο δημόσιο χρέος

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί έγινε αυτό και πού πήγε ο πακτωλός αυτός των χρημάτων, να σας δώσουμε την απάντηση. Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τα έσοδα του Δημοσίου (είτε προέρχονται από τη συνεχώς εντεινόμενη αντιλαϊκή φορομπηξία, είτε από τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε από τα τεράστια και αλλεπάλληλα δάνεια), για να χρηματοδοτήσουν πρωτίστως την καπιταλιστική ανάπτυξη - δηλαδή, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών, τα οποία γνώρισαν και γνωρίζουν τεράστια άνθηση. Χρηματοδότησαν, επίσης, τους υπέρογκους και ΝΑΤΟικού προσανατολισμού στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως και τη «μεγάλη ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Και, βέβαια, από μια στιγμή και πέρα, δανείζονταν και δανείζονται, για να πληρώνουν τους ήδη τεράστιους τόκους και χρεολύσια των προηγούμενων δανείων, κάνοντας και τις τράπεζες ακόμη πλουσιότερες.

Και αυτό θα γίνεται, όσο η χώρα θα πορεύεται στη λογική και πολιτική του «ευρωμονόδρομου» και η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, είτε «γαλάζιων» είτε «πράσινων».

Αλλα έλεγαν...

Το «άκρον - άωτον» της υποκρισίας αποτελεί η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αγροτικών δικών που συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό και στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών, ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΠΑΣΥ, για το προσεχές διάστημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, αρνείται, πεισματικά, να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για το σταμάτημα του αίσχους των αγροτοδικείων - προχτές, για μία ακόμα φορά, απέρριψε τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ - ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος, σε μια επίδειξη «επαγγελματικής ψευτιάς», ισχυρίστηκε ότι ποτέ η ΝΔ δεν υποσχέθηκε το σταμάτημα των αγροτικών δικών.

Βεβαίως, οι αγρότες κι όλος ο κόσμος θυμούνται τους εκπροσώπους της ΝΔ να δεσμεύονται, προεκλογικά, ότι το κόμμα τους, ερχόμενο στην κυβέρνηση, θα λύσει το πρόβλημα των αγροτοδικείων. Θυμούνται, ακόμα, πολλούς βουλευτές του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όπως π.χ. τους Σ. Χατζηγάκη και Γ. Σούρλα, σημερινούς αντιπροέδρους της Βουλής - να ανεβαίνουν στα τρακτέρ για να δείξουν ότι συμφωνούν με τις μορφές πάλης του αγροτικού κινήματος κι άλλους να πάνε στα δικαστήρια ως μάρτυρες υπεράσπισης των αγωνιστών της αγροτιάς και να ζητούν το σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων.

... άλλα κάνουν

Τώρα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστεί η δικαστική τρομοκρατία σε βάρος των αγροτών, ώστε να περάσει, «διά πυρός και σιδήρου», την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που οδηγεί στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στο πέρασμα της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες. Τώρα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν πατάνε στα «αγροτοδικεία», αναγκάζοντας ακόμα και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ να τους «ξεφωνίζουν». Κάποιοι από αυτούς, κάτω από την πίεση των αγροτών ψηφοφόρων τους και «για τα μάτια του κόσμου», κάνουν πως ενδιαφέρονται, αλλά δεν πείθουν κανένα. Οπως, π.χ. οι τέσσερις βουλευτές Λάρισας της ΝΔ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης θέτοντας το ζήτημα των «αγροτοδικείων» και μετά την άρνηση που εισέπραξαν, «έκαναν την πάπια».

Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των «αγροτοδικείων» προκαλεί αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο και οργίζει ακόμα και τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος. Δε φτάνει, όμως, η αγανάκτηση και η οργή. Χρειάζεται οι αγρότες να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα κι αναλόγως να ενεργήσουν, παίρνοντας μαζικά μέρος στις νέες κινητοποιήσεις και τιμωρώντας τη ΝΔ στις κάλπες των ερχόμενων τοπικών εκλογών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαός που αγωνίζεται

Σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που μια διπλωματική αποστολή άλλης χώρας θα χρησιμοποιούσε το κτίριό της, για να προβοκάρει αναρτώντας φωτεινές επιγραφές ενάντια στη χώρα που τη φιλοξενεί, αυτό δε θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει πρόβλημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ...δε βλέπουν σε μια τέτοια ανοιχτή προβοκάτσια κάτι το μεμπτό!!! Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι τα φωτεινά μηνύματα που ανάρτησαν εδώ και μέρες στο Γραφείο Συμφερόντων τους στην Αβάνα της Κούβας μπήκαν, γιατί «αλλιώς δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το λαό της Κούβας»! Βέβαια, για κάθε σοβαρό άνθρωπο η «αιτιολόγηση» αυτή είναι κάτι παραπάνω από γελοία. Η πρόκληση είναι προφανής και βέβαια σαν τέτοια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Πολύ πιο συγκεκριμένα όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, που η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι «με το σπαθί τους» οι πρώτοι τρομοκράτες στον κόσμο. Η σοσιαλιστική Κούβα εδώ και πάνω από 40 χρόνια έχει υποστεί αυτή την κρατική τρομοκρατία από την πλευρά των ΗΠΑ, με το απάνθρωπο εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές. Είναι γνωστοί ο περιβόητοι νόμοι του αμερικανικού Κογκρέσου Τοριτσέλι και Χελμς Μπάρτον (από τα ονόματα των γερουσιαστών) που καθορίζουν ότι όποια χώρα, οργανισμός ή εταιρία θέλει να έχει συναλλαγές με την Κούβα δεν μπορεί να έχει και με τις ΗΠΑ. Είναι, επίσης, γνωστές και καταγεγραμμένες ιστορικά οι επεμβάσεις από την πρώτη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, οι δολιοφθορές ή απόπειρες για δολοφονία του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Για να μην αναφερθούμε στα πολλά ιμπεριαλιστικά εγκλήματα ανά τον κόσμο.

Εύλογα, λοιπόν, η κυβέρνηση της Κούβας και ο αγωνιστής λαός της καταγγέλλουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη νέα αυτή προβοκάτσια. Και χτες, έξω από τη διπλωματική αποστολή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών βρέθηκαν πάνω απο ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, διανοούμενοι, φοιτητές και νέοι που απαίτησαν σεβασμό στην εθνική τους ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, υπερασπίστηκαν την Επανάστασή τους, που παρά τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια έχει δώσει στα λαϊκά στρώματα πρωτόγνωρα επιτεύγματα και κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, η «Διαδήλωση του Λαού που αγωνίζεται», όπως ονομάστηκε, απαίτησε να υπάρξει δικαιοσύνη και να εκδοθεί στη Βενεζουέλα που τον ζητάει, ο αρχιμαφιόζος τρομοκράτης Ποσάδα Καρίλες, υπεύθυνος για πολλές ενέργειες, ανάμεσα σε άλλες για την ανατίναξη του κουβανικού αεροπλάνου το 1976 που στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους. Ο εγκληματίας αυτός βρίσκεται προστατευόμενος στις ΗΠΑ, και «κρατείται» υποτίθεται για «παράνομη είσοδο», ενώ τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φήμες για πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αφήσουν ελεύθερο τον αποδεδειγμένο πράκτορά τους.

Επίσης, ο κουβανικός λαός απαίτησε την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών Ηρώων άδικα φυλακισμένων στις ΗΠΑ, γιατί υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της πατρίδας τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κάθε καλοπροαίρετος, δημοκράτης πολίτης οφείλει να συμπαραταχτεί με τον δίκαιο αγώνα του κουβανικού λαού και να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Σ' αυτόν τον αγώνα αξιοπρέπειας ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ