Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Επίσημη πρεμιέρα για τον Εβο Μοράλες

Σήμερα πραγματοποιείται η ορκωμοσία του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος που εκλέγεται στη σχεδόν αμιγώς ιθαγενή Βολιβία. Ενας Πρόεδρος που αναδείχτηκε μέσα από τους συνεχείς αγώνες του λαϊκού κινήματος των τελευταίων ετών.

Οι ανθρακωρύχοι και οι αγρότες θα τον συνοδεύουν ενώ θα γίνει και μία δεύτερη ορκωμοσία εκτός της τυπικής, με τον παραδοσιακό τρόπο των ιθαγενών των Ανδεων. Σχεδόν όλοι σπεύδουν. Ο Εβο Μοράλες, επικεφαλής του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» - MAS θα ορκιστεί παρουσία όλων σχεδόν των ηγετών της Λατινικής Αμερικής, των Ούγκο Τσάβες, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Νέστορ Κίρσνερ. Εχουν ανακοινώσει ότι θα παραβρεθούν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Σαχράουι, Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ και περισσότερες από 44 ξένες αντιπροσωπείες.

Ομως το πιο σημαντικό δεν είναι το τελετουργικό αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και ειδικά η υλοποίηση των δεσμεύσεων για την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων και τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης. Κρίσιμο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων κρατικών δομών που θα υλοποιήσουν το νέο πρόγραμμα. Η πρόκληση έτσι και αλλιώς είναι μεγάλη. Σχετικά με τη μελλοντική δομή της κυβέρνησης, ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε την κατάργηση των υπουργείων των Ιθαγενών και των Γυναικών, που σημείωσε ότι και μόνον η ύπαρξή τους αποτελεί «σημείο διάκρισης». Παράλληλα, καταργήθηκε και το υπουργείο των Αγροτών, που ενσωματώθηκε στο νέο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ιδρύθηκαν υπουργεία για το Νερό, τη Γη, τον Αθλητισμό, αλλά και τη Λαϊκή Συμμετοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ