Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KOΛΟΜΒΙΑ
Πεδία σφοδρών μαχών σε όλη τη χώρα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ερείπια έχει γίνει ένα αστυνομικό τμήμα στο Σεντ Λούις

Associated Press

Ερείπια έχει γίνει ένα αστυνομικό τμήμα στο Σεντ Λούις
Η ναυτική βάση στα σύνορα με τον Παναμά έγινε την Κυριακή το θέατρο για τις σφοδρότερες μάχες, που διεξάγονται ανελλιπώς σε όλη την κολομβιανή επικράτεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, περίπου 600 αντάρτες, μέλη των «Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-EP), με μία συντονισμένη επιχείρηση, κατέλαβαν την παράκτια πόλη Χουράδο, όπου και η στρατηγική ναυτική βάση. Αυτή η επιχείρηση ήταν και το αποκορύφωμα των μαχών, που διεξάγονταν ταυτοχρόνως, τόσο στο βορά, όσο και στα βορειοδυτικά και τα δυτικά της χώρας. Εκτός του Χουράδο, ανάλογες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας αναφέρθηκαν, τόσο στην επαρχία του Σαν Λουίς, όσο και της Αντιόκειας, χωρίς, όμως, να υπάρχουν επιπρόσθετα στοιχεία.

Σύμφωνα με ιερωμένο επικεφαλής ιεραποστολής, με έδρα το Χουράδο, τον Μπερνάντο Νίνο, οι μάχες ήταν σφοδρότατες, ενώ ο κολομβιανός στρατός σχεδόν τράπηκε σε φυγή. «34 πεζοναύτες και ναύτες είναι νεκροί, καθώς και ένας αστυνομικός και ένας πολίτης», θα δηλώσει ο Νίνο για τις απώλειες και θα τον επιβεβαιώσει ένας εκ των διασωθέντων πεζοναυτών, ο Μαουρίτσιο Περδόμο, που δήλωσε χθες στο κολομβιανό ραδιόφωνο Καρακόλ -όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς - ότι αναγνώρισε τουλάχιστον 14 πτώματα που ανήκαν σε συναδέλφους του, ενώ κατηγόρησε ευθέως το Στρατό ότι τους είχε εγκαταλείψει χωρίς καμία βοήθεια να μάχονται μόνοι τους για περισσότερες από 24 ώρες.

Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Στρατηγείου του Ναυτικού, η οποία αναφέρει μεν την κατάληψη της πόλης, αλλά δηλώνει μόνο τον αριθμό των διασωθέντων ναυτικών και στρατιωτικών, χωρίς να δίνει επιπρόσθετα στοιχεία. Παρ' όλα αυτά όμως, αναλυτές μιλούν για τη μεγαλύτερη ήττα του Ναυτικού στην Κολομβία από την αρχή της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων και ειδικά των FARC-EP, δηλαδή 30 χρόνια πριν.

Πάντως, φειδωλοί και στις δηλώσεις τους ήταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Κάποιοι απλά υπενθύμισαν με νόημα ...παλαιότερες επίσημες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι «ο εμφύλιος που μαίνεται στην Κολομβία θα διαχυθεί και στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής», ενώ θεωρούν και εκτιμούν ότι οι αντάρτες δε θα διστάσουν να εισβάλουν σε έδαφος του Παναμά, ίσως επιτεθούν ακόμη και στην ίδια τη διώρυγα του Παναμά, ενόψει της αποχώρησης των Αμερικανών στις 31 Δεκέμβρη. Για το λόγο αυτό, τόνισαν με σημασία ότι έγινε η επίθεση αυτή των ανταρτών σε ναυτική βάση, μόλις 20 λεπτά διά της ναυτικού οδού από το έδαφος του Παναμά, μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την αποχώρηση των Αμερικανών. Μόλις το καλοκαίρι, ο στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Τσαρλς Βίλχελμ, είχε προειδοποιήσει εν είδει πιέσεων προς την κυβέρνηση και τις Ενοπλες Δυνάμεις του Παναμά για να επιτύχουν την παραμονή τους με την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας, ότι οι... αμερικανικές δυνάμεις θα είναι πραγματικά ανίσχυρες να τους υπερασπιστούν από τους Κολομβιανούς αντάρτες από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν από τη Διώρυγα και τον ίδιο τον Παναμά. Ομως, η κυβέρνηση του Παναμά δεν ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις....


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ