Η περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα των οικονομικών σχέσεων, στα πλαίσια της προώθησης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας είπε στους δημοσιογράφους, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του σε Αυστρία και Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομίας των οποίων ασκούν για το τρέχον εξάμηνο καθήκοντα προεδρεύοντος στο ΕΚΟΦΙΝ (ΕΕ των «25») και στο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ (ΕΕ των «12»). Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, «οι προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας είναι να ενισχύσει τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, τη γνωστή στρατηγική της Λισαβόνας», κάτι, που, όπως είπε, απαιτεί μεταρρυθμίσεις... Σε ό,τι αφορά τα της Ελλάδας, ο υπουργός ενημέρωσε τον αυστριακό ομόλογό του, για τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το 2005, οι οποίες, όπως είπε, υλοποιούνται και επιταχύνονται το 2006.
Σχετικά με το ελληνικό (επικαιροποιημένο) πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό, τον ερχόμενο Φλεβάρη θα υπάρξει σχετική έκθεση του Συμβουλίου και το Μάρτη θα αξιολογηθεί από το ΕΚΟΦΙΝ. Αναφερόμενος στην προοπτική έγκρισης του προγράμματος, ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για πολύ θετικές ενδείξεις, κάτι το οποίο προκύπτει και μετά τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ομολόγους του υπουργούς Οικονομίας. Δεν αποκλείεται η περίοδος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ να επιμηκυνθεί και το 2007, δεδομένου ότι η Κοινότητα αμφισβητεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ 2006, όπως προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι αν η ΕΕ δεχτεί να δώσει τον επιπλέον χρόνο για τη λεγόμενη δημοσιονομική «εξυγίανση», θα ζητήσει ισχυρά ανταλλάγματα, τα οποία βέβαια θα αφορούν τη σκλήρυνση και επιτάχυνση του προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.