ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ακόμη και η προσωπική αλληλογραφία υπό το αδιάκριτο βλέμμα των αρχών, αφού επιτρέπεται να ανοίγουν την προσωπική αλληλογραφία που φθάνει από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και το πράττουν όσες φορές κρίνουν πως είναι απαραίτητο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων...
Η νέα αυτή πτυχή των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο από τον 81χρονο Γκραντ Γκούντμαν, συνταξιούχο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος παρατήρησε πως μία επιστολή συναδέλφου του από τις Φιλιππίνες πρώτα είχε ανοιχτεί και ξανασφραγιστεί από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία και απεστάλη σε αυτόν μόνο μετά τον έλεγχό της.
Οι αποκαλύψεις για την ελάχιστα γνωστή αυτή πρακτική ακολουθούν το σκάνδαλο για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς δικαστική άδεια μετά την 11η Σεπτέμβρη και ξεσήκωσαν αντιδράσεις από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και από την πλευρά πολλών κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ απέρριψαν την έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ να κλείσει το «κολαστήριο» του Γκουαντάναμο. «Ολοι μας ευχόμαστε να βρεθούμε στο σημείο που δε θα χρειάζεται να υφίσταται μία τέτοια εγκατάσταση. Εάν όμως αυτοί οι άνθρωποι αποφυλακιστούν, θα επιστρέψουν την ίδια στιγμή στη μάχη», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ.
Η Μέρκελ έκανε την έκκληση αυτή στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», δηλώνοντας μάλιστα πως προτίθεται να ασκήσει πιέσεις υπέρ των απόψεών της κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Μπους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, όπου θα πραγματοποιήσει το «παρθενικό» της ταξίδι ως καγκελάριος. Βέβαια, στόχος της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δεχτεί μέγα πλήγμα λόγω της έντονης αντίδρασης του Σρέντερ στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.