Στον επίτιμο η σκυτάλη στήριξης των αντιδραστικών αλλαγών στην οικονομία. Ζήτησε αποφασιστικότητα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων παντού
Κυβέρνηση και παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας με μπαράζ δηλώσεων επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να διαμορφώσουν το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης, με στόχο την προώθηση μίας καθ' όλα αντιδραστικής οικονομικής πολιτικής, η οποία πλήττει το εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Μετά τις εφ' όλης της ύλης παραμβάσεις Αλογοσκούφη, η σκυτάλη πέρασε χτες στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, γνωστό εκφραστή των πιο ακραίων νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων απόψεων για τα προβλήματα της οικονομίας. Με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ανέφερε αρχικά ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται περισσότερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα διότι οι καιροί δεν είναι μενετοί...
Η επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, είναι αναγκαία, επειδή «τα πράγματα είναι δύσκολα και ο φετινός χρόνος είναι ένας δύσκολος χρόνος στον οποίο θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική». Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να εξηγήσει για ποιους είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά από το σύνολο των δηλώσεών του προκύπτει ότι δεν εννοούσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε ρόλο τιμητή και εκφραστή των συμφερόντων της ολιγαρχίας, επισήμανε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η κυβέρνηση τόσο αποφασιστικά διακηρύσσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά, απομένει να τις δούμε και στην πράξη. Οχι μόνο να τις διακηρύσσουμε. Να τις δούμε να υλοποιούνται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αντιδραστικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, όπου, όπως είπε, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση των αποφάσεων, ενώ εγρήγορση και ταχύτητα ζήτησε και για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία του Χρηματιστηρίου, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ανοδική πορεία του γενικού δείκτη, αφού συμφώνησε με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην άνοδο του Χρηματιστηρίου, ζήτησε να επιβληθεί - επειγόντως μάλιστα - φόρος επί των χρηματιστηριακών κερδών, ο οποίος θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το χρόνο διακράτησης των μετοχών και θα «σβήνει» μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σχετικά με το τελευταίο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή ενός τέτοιου φόρου.