Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύσεις Τουρκοκυπρίων στη νεκρή ζώνη

Οι μεθοδεύσεις στη νεκρή ζώνη των Τουρκοκυπρίων αποτελούν ένα καλοσχεδιασμένο σενάριο, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία περίοδο και αποσκοπεί στην οριοθέτηση του ψευδοκράτους σε προωθημένες θέσεις.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η κυπριακή κυβέρνηση κατέχει πληροφορίες ότι οι Τουρκοκύπριοι κινούνται σε διάφορες περιοχές. Στην περιοχή της οδού Λήδρας, μεθοδεύουν βαθμηδόν την προώθηση των θέσεών τους μέχρι τη λεωφόρο Κύκκου. Πέρα από τις συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματικών εντός της νεκρής ζώνης έχουν απορρίψει το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για αποναρκοθέτηση της περιοχής αυτής. Ισχυρίζονται πως αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο με την παρουσία του τουρκικού στρατού. Περαιτέρω έχει τοποθετηθεί ταμπέλα στη συμβολή των οδών Κύκκου και Λήδρας, που αναφέρεται σε τουρκικές στρατιωτικές θέσεις. Στην περιοχή της Λουρουτζίνας, το φυλάκιο που έχει κατασκευαστεί εντός της νεκρής ζώνης, επανδρώθηκε. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί και άλλες στρατιωτικές κινήσεις (περίπολα κ.ά). Σημειώνεται ότι στη Λουρουτζίνα οι Τουρκοκύπριοι έχουν προωθηθεί από το 1979 και εντεύθεν πέραν των 700 μέτρων.

Στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων έχουν τοποθετήσει σημαδούρες καθορίζοντας τα «σύνορά» τους. Η περιοχή που έχουν «αρπάξει» είναι αρκετά μεγάλη και η παραβίαση καταγράφεται και στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή τη βδομάδα, κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανησυχεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κινήσεις αυτές, θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα με κατάληψη εδάφους από τους Τούρκους. Ολα τα στοιχεία θα τεθούν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είναι προφανές ότι λεπτομερούς ενημέρωσης θα τύχουν και οι Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, πάντως αποκάλυψε ότι το θέμα της οδού Λήδρας έχει ήδη συζητηθεί στις κλειστές συνεδρίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε όμως πως δεν μπορεί να εκτιμήσει «τις πιθανότητες που υπάρχουν για συμπερίληψη κάποιας αναφοράς στο ζήτημα μέσα στο ψήφισμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. «Εχουν γνώση οι φύλακες», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Χριστόφια - Ιτζιάν

Το 2006 θα πρέπει να είναι το έτος επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιτζιάν, που συναντήθηκαν το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν πως θα πρέπει να επιδιωχτεί επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, εντός του 2006.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφεραν, τα πράγματα θα δυσκολέψουν, καθώς το 2007 θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία, και το 2008 στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι από το σημείο των έργων στην οδό Λήδρας και σε βάθος χιλίων μέτρων δε θα υπάρχουν και δε θα περιπολούν στρατιώτες, ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε λόγο για κακόγουστο επικοινωνιακό τρικ, τονίζοντας πως με τους χειρισμούς της, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποκτήσει στρατιωτικά πλεονεκτήματα, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Ο κ. Ιτζιάν δήλωσε πως θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η οικοδόμηση της γέφυρας, επισημαίνοντας πως το σημαντικότερο είναι να ανοίξει η δίοδος από και προς τα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ