Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με γερανούς κατά της παράνομης στάθμευσης

Με επιπλέον 10 γερανούς, που πρόκειται να παραλάβει μέσα στη βδομάδα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα το «κυνήγι» των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα και εμποδίζουν την κυκλοφορία των τρόλεϊ και των λεωφορείων.

Σε χτεσινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Μεταφορών Χρ. Βερελή , ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΑΣΑ Στρ. Παπαδημητρίου και αξιωματικών της Τροχαίας, αποφασίστηκε να αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα ευρύτατη επιχείρηση αστυνόμευσης, τουλάχιστον, 100 κεντρικών σημείων στην Αθήνα, σε 10ωρη βάση και «περιπολίες» 30 γερανών. Παράλληλα, ανατέθηκε σε ομάδα εργασίας να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των λεωφορειολωρίδων στις οδούς Ιπποκράτους και Χαρ. Τρικούπη, καθώς και η επέκταση της λωρίδας αντίθετης ροής της οδού Πανεπιστημίου.

Οι 30 γερανοί της Τροχαίας και του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν καθημερινά σε όλους τους δρόμους, από τους οποίους διέρχονται λεωφορεία και θα απομακρύνουν τα σταθμευμένα οχήματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οι κάτοχοι των ΙΧ, εκτός από το πρόστιμο, θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν και τα έξοδα μεταφοράς του οχήματος με το γερανό.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΑ, τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα καταλαμβάνουν καθημερινά τη μισή έκταση των δρόμων στον κυκλοφοριακό δακτύλιο, που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή περίπου 35 φορές μεγαλύτερη από το Πεδίον του Αρεως. Σύμφωνα, εξάλλου, με επίσημα στοιχεία, η μέση ταχύτητα λεωφορείων και τρόλεϊ σήμερα δεν ξεπερνά τα 12 χιλιόμετρα ανά ώρα, έναντι 27 χιλιομέτρων το 1977. Επίσης, από το 1980 μέχρι σήμερα πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Αθήνα!

Κόκκινο στα ΙΧ χωρίς ...υποδομές!

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται πως για άλλη μια φορά αποφάσισε να πιάσει τον ...«ταύρο από τα κέρατα»: Ετσι, τη στιγμή που εξαγγέλλει ένα πλήθος από οδικά έργα που ευνοούν την κίνηση των αυτοκινήτων και, ταυτόχρονα, παραδίδει ένα κουτσουρεμένο μετρό, ενώ παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, καλεί τους πολίτες των μεγάλων πόλεων της χώρας να ...εγκαταλείψουν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους!!!

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, όσο και ο υφυπουργός Η. Ευθυμιόπουλος δήλωσαν ότι καθιερώνουν την 22η Σεπτέμβρη ως μέρα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα προβλήματα που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκινήτων και τους καλούν εκείνη τη μέρα να μην πάρουν το αυτοκίνητό τους, πηγαίνοντας σε οριοθετημένες περιοχές διαφόρων δήμων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια μηχανιστική μεταφορά και στη χώρα μας αντίστοιχων πειραμάτων που έγιναν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης (π.χ. Ρώμη), και γίνεται ύστερα από πρόσκληση της Κομισιόν να διοργανωθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκδηλώσεις με θέμα «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»...

Οπως είπαν οι δύο υπουργοί, το πρόγραμμα «κόκκινο στο ΙΧ - πράσινο στους πολίτες», θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή και είναι σε θέση να τηρήσουν ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή εάν έχουν εκπονήσει αντίστοιχα προγράμματα αναπλάσεων στις περιοχές τους και μέτρων αποθάρρυνσης της κίνησης των αυτοκινήτων. Παρότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται σχεδόν «στον αέρα», άφησαν να εννοηθεί ότι απώτερος σκοπός είναι οι πολίτες να μην παίρνουν το αυτοκίνητό τους μία ή δύο φορές τη βδομάδα κινούμενοι στις πόλεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ