Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2005

Η εφημερίδα μας, θέλοντας να βοηθήσει τους αναγνώστες της να σχηματίσουν μια γενική, τουλάχιστον, εικόνα, για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, παρουσιάζει τις ταινίες της περασμένης χρονιάς και τους δημιουργούς τους. Παρουσιάζει τόσο τις ταινίες μυθοπλασίας όσο και τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). Θυμίζουμε ότι παρόμοιο αφιέρωμα, που είχε ευμενή υποδοχή, κάναμε και πέρσι, με τη λήξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θεωρούμε πως καλός θεατής είναι ο ενημερωμένος θεατής. Με το σημερινό αφιέρωμα στο χέρι, με την κριτική της Πέμπτης, και, κυρίως, με την παρακολούθηση των ταινιών στις αίθουσες, οι αναγνώστες μας μπορούν να σχηματίσουν μια αντικειμενική, όσο αυτό είναι δυνατόν, γνώμη και άποψη, για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Με το σημερινό αφιέρωμα ο αναγνώστης μας, διαβάζοντας τις περιλήψεις των ταινιών και γνωρίζοντας το προηγούμενο έργο των δημιουργών, μπορεί να καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Μπορεί να σχηματίσει άποψη αν, τουλάχιστον θεματολογικά, ο ελληνικός κινηματογράφος μεταφέρει με τις ταινίες του την πραγματικότητα στο θεατή. Με «καλαίσθητες καλλιτεχνικά εικόνες, προσιτές στον άνθρωπο», όπως απαιτεί η Τέχνη!

Η εφημερίδα μας είναι πάντα ανοιχτή στην Τέχνη και στους ανθρώπους της. Με όλες τις δυνάμεις της βοηθάει κάθε καλή προσπάθεια. Με την ίδια σοβαρότητα, όμως, στέκεται κριτικά -και απέναντι- σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Σήμερα, διαβάζοντας το αφιέρωμα, αλλά και έχοντας υπόψη τις ταινίες που έχουν ήδη βγει στις αίθουσες, μπορούμε να κάνουμε μια γενική διαπίστωση. Ο ελληνικός κινηματογράφος, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, στέκεται σε απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνα εργαζόμενου, του Ελληνα πολίτη. Οι δημιουργοί, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, περιστρέφονται αδιέξοδα γύρω από το μικρόκοσμό τους! Και αυτό είναι ένα ζήτημα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, με την έλλειψη σοβαρού κεντρικού σχεδιασμού, με την έλλειψη θεσμών και κανόνων, με την έλλειψη κεφαλαίων για την παραγωγή και τη διακίνηση, το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου δε δείχνει εύκολο! Οι δημιουργοί είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν συμμαχίες. Οι θεατές, όμως, δε νιώθουν ικανοποιημένοι με τα σημερινά αποτελέσματα. Αναζητείται, λοιπόν, η υπέρβαση! ΄Η, μάλλον, αναζητείται η λογική!


Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στην Κουβανέζικη Επανάσταση(2008-12-21 00:00:00.0)
Απόψε στον «902 TV»(2008-10-24 00:00:00.0)
Ανεξάρτητος Αμερικανικός Κινηματογράφος(2007-12-09 00:00:00.0)
Μισός αιώνας προσφοράς(2000-11-22 00:00:00.0)
Ο Μάιος του βιβλίου(1999-05-04 00:00:00.0)
Κινηματογράφου περιοδικά(1998-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ