Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εντυπωσιοθηρία και όχι μόνον...

«Διακομματική τροπολογία για το δικαίωμα στη μετά θάνατον αποτέφρωση», έλεγε ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη χτεσινή «Αυγή» και ο υπέρτιτλος σημείωνε: «Δέκα βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ». Οποιος, όμως, διάβαζε το περιεχόμενο της τροπολογίας, έβλεπε με έκπληξη ότι το δικαίωμα αυτό δίνεται μόνο σε όσους «το επέτρεπαν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όσο ζούσαν». Με άλλα λόγια, σε μιαν ελάχιστη μειοψηφία κατοίκων της χώρας, π.χ. βουδιστές ή ινδουιστές, των οποίων η θρησκευτική παράδοση περιλαμβάνει την καύση των νεκρών. Ασαφές είναι - σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία - εάν συμπεριλαμβάνει και όσους ήταν άθεοι, όσο ζούσαν και είχαν δηλώσει εγγράφως την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους.

Κι αν σκέφτεστε ότι η τρικομματική πρωτοβουλία γίνεται για λόγους εντυπώσεων, δεν έχετε άδικο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ερχεται σε αντίθεση, επίσης, με την πρόταση νόμου, περί διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, που πρόσφατα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Σύμφωνα με την τελευταία, δικαίωμα στην αποτέφρωση έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν, χωρίς κανέναν άλλον όρο ή προϋπόθεση. Οπως καταλαβαίνετε, πολλοί και διάφοροι είναι στα λόγια υπέρ του πλήρους διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά...

Αυξάνουν οι κίνδυνοι

«Ιστορική» χαρακτήρισε, προχτές, την επίσκεψή της στη Ρουμανία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βουκουρέστι ως τον «καλύτερο σύμμαχο» στην περιοχή. Προφανώς, επειδή υπέγραψε τη συμφωνία εγκατάστασης τεσσάρων μόνιμων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Ρουμανία, όπως και τη δημιουργία μιας «δύναμης άμεσης επέμβασης ανατολικής Ευρώπης» και, βέβαια, παίρνοντας υπόψη της τη γεωστρατηγική σημασία της τελευταίας, καθώς βρίσκεται στο υπογάστριο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Την ίδια στιγμή, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας ανακοίνωνε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτη, ύστερα από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Ράμσφελντ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στα παραπάνω. «Η επέκταση των υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ έως τα σύνορα της Ρωσίας θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα», προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Με άλλα λόγια, είναι ολοφάνερη η συνεχής ενίσχυση των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως και οι μεγάλοι κίνδυνοι και απειλές, που συνεπάγεται το γεγονός αυτό, σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας.

Τριπλή καταλήστευση

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και κλιμακώνει παραπέρα την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, φτηναίνοντας συνεχώς και περισσότερο τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις. Η ακρίβεια πορεύεται απτόητη, στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς». Και οι τράπεζες βομβαρδίζουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφημίσεις των κάθε λογής δανείων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να φουντώνει, μέρα με τη μέρα, η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά, τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαν απογειωθεί στα 63,5 δισ. ευρώ, από 48,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη του 2004. Επίσης, ο όγκος του τραπεζικού δανεισμού, σε απόλυτα μεγέθη, αυξάνει με το ιλιγγιώδες ποσό των 1,2 δισ. ευρώ το μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης φτάνει το 30%.

Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι καταληστεύονται δυο και τρεις φορές, για να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Μία από την εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργοδοτών. Αλλη μία, από την τοκογλυφική ασυδοσία των τραπεζών. Κι άλλη μία, από τις συνεχώς και ακριβότερες τιμές των προϊόντων. Κι έτσι, ενώ κάθε χρόνο δουλεύουν περισσότερο (η δεύτερη δουλιά έχει γίνει πλέον κανόνας) και αυξάνει συνεχώς ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος, οι ίδιοι γίνονται συνεχώς φτωχότεροι και μεγαλώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες.

Κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Κι αφού μιλάμε για τραπεζικά δάνεια και κέρδη, ας αναφέρουμε κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά, που ανακοίνωσε η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου), για το 9μηνο του 2005, τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 360,3 εκατ. ευρώ (από 312,6 εκατ. στο 9μηνο του 2004), σημειώνοντας ποσοστό αύξησης 15,3%. Με άλλα λόγια, ο όμιλος αποσπά καθαρά κέρδη, που ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. ευρώ κάθε μέρα! Το πλέον αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους οφείλεται στη λεγόμενη «λιανική τραπεζική», δηλαδή από τις δοσοληψίες με τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τη «λιανική τραπεζική» απέσπασαν κέρδη (προ φόρων) ύψους 208 εκατ. ευρώ ή 48,9% περισσότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Βροντές» Πίντερ

Αστραψε και βρόντησε ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ. Κι ας βρισκόταν στο κρεβάτι του πόνου, καθώς δίνει τη μάχη με τον καρκίνο. Με την ευκαιρία της πρόσφατης απονομής του βραβείου Νόμπελ, εξαπέλυσε ένα δριμύτατο «κατηγορώ» στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Η ομιλία του παρουσιάστηκε σε βίντεο και, σίγουρα, θα 'κανε πολλούς να σκύψουν το κεφάλι στη μεγαλοπρεπή αίθουσα απονομής των βραβείων.

«Η εισβολή στο Ιράκ ήταν εγκληματική πράξη, ήταν κρατική τρομοκρατία, ήταν η απόλυτη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο. Φέραμε στους Ιρακινούς τα βασανιστήρια, τις βόμβες διασποράς, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, τις γενικευμένες δολοφονίες, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, και λέμε ότι τους φέραμε δημοκρατία και ελευθερία; Για το θάνατο πόσων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων θα πρέπει να ευθύνεται κανείς, για να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου;», αναρωτήθηκε ο Χ. Πίντερ και αφού ζήτησε την παραπομπή των Μπους και Μπλερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου τόνισε, σχετικά με τις ΗΠΑ: «Από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, έχουν στηρίξει τις πιο αντιδραστικές δικτατορίες σε όλο τον κόσμο. Εχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, και κατά της ανθρωπότητας κατ' επανάληψη, και χωρίς κανένα έλεος, χειραγωγώντας τη διεθνή κοινή γνώμη και αξιοποιώντας την παθητική Βρετανία».

ΒΙΒΛΙΟ
Το 1ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Το 1ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς έγινε στις 2-6 του Μάρτη 1919. Ο Λένιν είχε βάλει το ζήτημα της δημιουργίας νέας, προλεταριακής Διεθνούς, απαλλαγμένης από τον οπορτουνισμό, με άρθρα και έργα του ήδη από το 1914. Στα χρόνια του ιμπεριαλιστικού πολέμου ο Λένιν, οι μπολσεβίκοι έκαναν πολλή δουλιά για τη συσπείρωση των πραγματικά επαναστατικών δυνάμεων στο διεθνές εργατικό κίνημα. Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και η θυελλώδης ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος που προκάλεσε σε διεθνές επίπεδο, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ίδρυση της ΙΙΙ Κομμουνιστικής Διεθνούς. Προηγήθηκε σύσκεψη των επαναστατικών δυνάμεων στις 24 του Γενάρη του 1918 που εξέλεξε Γραφείο για την προετοιμασία του Συνεδρίου. Τελικά στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου την επόμενη χρονιά πήραν μέρος 52 αντιπρόσωποι από κόμματα, ομάδες και οργανώσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτό το μικρό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» περιλαμβάνει μια συλλογή από τις ομιλίες - τοποθετήσεις του Λένιν σ' αυτό το πρώτο συνέδριο. Για παράδειγμα: Ο εναρκτήριος λόγος, Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου, Απόφαση πάνω στις θέσεις για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου, Τελικός λόγος κατά το κλείσιμο... Υλικά χρήσιμα για τον ιδεολογικό εξοπλισμό της εργατικής τάξης και του αγωνιστή εκείνου που στοχεύει στην οριστική ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Κοντολίζα Ράις

Η πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην Ευρώπη ήρθε σε μια στιγμή που καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις μυστικές φυλακές και τις πτήσεις που είχε η CIA στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις περί «νομιμότητας» των διελεύσεων των αεροσκαφών της CIA από πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τη συμμετοχή αυτών των χωρών στις τρομοεπιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την απαγωγή, μεταφορά και βασανισμό «υπόπτων για τρομοκρατία».

Η γενική κατακραυγή από την κοινή γνώμη είχε αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν «ανησυχία» και να απειλούν με κυρώσεις όποια χώρα έχει δεχτεί στο έδαφός της κάτι τέτοιο.

Ολοι γνώριζαν, όλοι είναι σύμμαχοι στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» που έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ. Και δεν ξέχασε να τους το θυμίσει, ζητώντας τους να μη δημοσιοποιήσουν πληροφορίες για τις ευαίσθητες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αφού εδώ και χρόνια βοηθούν τις ΗΠΑ στη «νόμιμη» πολιτική τους να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες.

Διάφοροι «τρομονόμοι» και «τρομοσυμφωνίες» έχουν υπογράψει και ψηφίσει τόσο οι ΗΠΑ, οι χώρες της ΕΕ, όσο και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί οι νόμοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και επιθετικότητας και απειλούν στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας «μπαμπούλας» για τον πραγματικό κίνδυνο που διαβλέπουν οι ιμπεριαλιστές και αυτός είναι η αφύπνιση των λαών.


Κ.Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org