Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Αποσπασματικά μέτρα κατόπιν εορτής

Ανακοινώθηκαν χτες οι ποινές για τα επεισόδια και το κατηγορητήριο για την ΑΕΚ από τον αθλητικό δικαστή

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στις εξέδρες του γηπέδου της Λιβαδειάς από τα δακρυγόνα

Eurokinissi

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στις εξέδρες του γηπέδου της Λιβαδειάς από τα δακρυγόνα
Η επόμενη μέρα των εκτρόπων στη Λιβαδειά περιλάμβανε - ως συνήθως - ορισμένες (αποσπασματικού χαρακτήρα και κατόπιν εορτής) κινήσεις, μαζί με πολλά λόγια και υποσχέσεις. Σε καμιά περίπτωση όμως (όχι φυσικά τυχαία) προβληματισμό και βούληση για ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λιβαδειάς επέβαλε ποινή 33 μηνών και 15 ημερών στον Μιχάλη Σταματέλο (ο οποίος αναγνωρίστηκε από αστυνομικούς) ως συμμέτοχος στα επεισόδια. Η ποινή αυτή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, όχι όμως και η απαγόρευση παρακολούθησης (διά ζώσης) αγώνων της ΑΕΚ. Για τα επόμενα δύο χρόνια είναι υποχρεωμένος να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όταν αγωνίζεται η ΑΕΚ. Σε άλλους δύο οπαδούς της ΑΕΚ επιβλήθηκε (για κατοχή και χρήση ναρκωτικών) οκτάμηνη ποινή φυλάκισης με πενταετή αναστολή.

Από την πλευρά της η ΠΑΕ ΑΕΚ (που βάσει του κατηγορητηρίου αναμένεται να τιμωρηθεί με 2 ως 4 αγωνιστικές), μετά από συνεδρίαση του ΔΣ γνωστοποίησε σειρά μέτρων που λαμβάνει. Θα δημοσιεύσει σε εφημερίδες φωτογραφίες από τα επεισόδια, ώστε να διευκολυνθεί η αναγνώριση και άλλων συμμετεχόντων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της, Ντ. Νικολαΐδης, «δεν πρόκειται να πληρώσουμε πρόστιμο ούτε για ένα αναμμένο καπνογόνο». Θα κινηθεί δικαστικά (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές) κατά όσων αναγνωριστούν, αλλά και αυτών που στο μέλλον θα δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην περίπτωση δε που η «Original» δε διαγράφει από τις τάξεις της «κλαμπ» που κάνουν επεισόδια, η ΠΑΕ δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι και στην άρση αναγνώρισής της.

Οσο για τα κυβερνητικά στελέχη - στα χνάρια των προκατόχων τους - αναλώνονται σε μεγαλόστομες δηλώσεις και θεωρητικές αναλύσεις (βολικές φυσικά για το σύστημα). Και (ισχυρίζονται πως) αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, με μέτρα (μόνο) κατασταλτικού χαρακτήρα, τα οποία μεγιστοποιούν την αστυνομοκρατία. Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, επανέλαβε τη θέσπιση ονομαστικών εισιτηρίων και τη χρήση καμερών.

Οπως όμως είχε επισημάνει, μιλώντας σε έρευνα του «Ρ», ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Πανούσης: «Δε γεννάει ο οπαδός τη βία. Η "βία" (τηλεοπτική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική) καλεί τον οπαδό να παίξει σωστά το ρόλο του, ώστε να λειτουργήσει όπως έχει προγραμματίσει το σύστημα». Τα αδιέξοδα και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα λοιπόν «ανάβουν το φιτίλι». Από την άλλη, όλο το σύστημα (κυβερνήσεις, ΜΜΕ, παράγοντες κλπ) προτιμούν - και γι' αυτό με έξυπνο τρόπο το έχουν επιβάλλει - η αντίδραση να είναι ακίνδυνη γι' αυτούς.

Επιπλέον, το κλίμα φόβου και οι εικόνες καταστροφής, αποενοχοποιούν επικίνδυνες αποφάσεις. Η πλειοψηφία λοιπόν δέχεται την ένταση της αστυνομοκρατίας και μέτρα που βάλλουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, τα οποία φυσικά επεκτείνονται και «εκτός γηπέδων». Εχοντας πρώτα «νομιμοποιηθεί» στα γήπεδα - πεδίο δοκιμής... Από την άλλη, μην ξεχνάμε, ότι τους «στρατούς» (των οπαδών) δημιούργησαν οι επιχειρηματίες - παράγοντες (με την ανοχή των κυβερνήσεων) γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Και γιγαντώθηκαν μέσα στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, ως αναπόσπαστο κομμάτι του... Σε αυτούς τους χώρους λοιπόν βρίσκονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ