Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Ανοίγουν η μία μετά την άλλη

«Υστερία» στο θέατρο «Βρετάνια»
«Υστερία» στο θέατρο «Βρετάνια»
Γεμάτος είναι ο Νοέμβρης από θεατρικές πρεμιέρες του πρώτου κρατικού μας θεάτρου, αλλά και των ιδιωτικών θιάσων, μερικοί από τους οποίους έχουν δύο και τρεις σκηνές. Ας δούμε, λοιπόν, τις νέες παραστάσεις.

Πρεμιέρα, την Κυριακή (20/11), στο «Βρετάνια» του έργου «Υστερία» του Τέρι Τζόνσον, που ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Ακης Σακελλαρίου, Φαίη Ξυλά, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Αννα Στάτσκαγια. Μια νύχτα του 1938 στο γραφείο του Ζίγκμουντ Φρόιντ στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Ο προχωρημένης πια ηλικίας πατέρας της Ψυχανάλυσης βρίσκεται άρρωστος στο σπίτι του, όπου επιθυμεί να περάσει με ηρεμία τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Η ησυχία της βραδιάς διακόπτεται από την άφιξη μιας σειράς απρόσκλητων επισκεπτών. Πρώτη εμφανίζεται η Τζέσικα, μια νεαρή υστερική γυναίκα, που εκβιάζει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τον Φρόιντ να την ψυχαναλύσει. Φαίνεται να γνωρίζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του. Ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο ψηλόλιγνος Ισπανός ζωγράφος - απόλυτος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού, είναι ο επόμενος απρόσμενος εισβολέας! Η παρουσία του απογειώνει την υστερία στα ύψη, καθώς ο Νταλί δρα ερήμην των γύρω του και αυτό τον κάνει τόσο ξεκαρδιστικό ως χαρακτήρα στο έργο. Οσο η νύχτα προχωρά, τόσο η υστερία κυριαρχεί!

Ενα έργο γεμάτο ερωτισμό και διάθεση κοινωνικής κριτικής, το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Ορφέας στον Αδη» ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Μαίρη Αρώνη», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Από τη μια η τρυφερότητα των προσώπων, ο αισθησιασμός και ο τραυματικός ερωτισμός κι από την άλλη η φυγή αυτών των ρομαντικών και αισθαντικών ανθρώπων που κυνηγιούνται από τις σκληρές αδίσταχτες και συντηρητικές δυνάμεις της εξουσίας, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εμποτισμένη με βαθιά ποίηση κι αλήθεια. Παίζουν: Κοραλία Καράντη, Στράτος Τζώρτζογλου, Βάνα Πεφάνη κ.ά.

  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο θέατρο «Βέμπο», όπου ανεβαίνει το μιούζικαλ «Πυρετός το Σαββατόβραδο», σε σκηνοθεσία Αρλεν Φίλιπς, με ελληνικούς στίχους της Ναταλίας Γερμανού, μετάφραση Ζάννα Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινα Βολίδη, μουσική διεύθυνση Γιώργος Θεοδοσιάδης. Παίζουν: Γιώργος Τσαλίκης, Μαρλαίν Αγγελίδου, Λίζα Ψαλτάκου, Θοδωρής Πανάς, Σωκράτης Μαϊδώνης, Κυριάκος Μιχαήλ κ.ά.
  • Το έργο «Η Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ παρουσιάζεται, στο Θέατρο «Διθύραμβος», στο Μαρούσι, από την Εταιρία Θεάτρου «Τέχνη και Δράση», τριάντα χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Το έργο αφηγείται σε πρώτο επίπεδο τη ζωή δύο οικογενειών σε μια μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας του προηγούμενου αιώνα. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι τα πρόσωπα κινούνται πέρα από τον τόπο και το χρόνο. Γίνονται ο Αντρας, η Γυναίκα, ο Ανθρωπος στην πορεία του βιοτικού αγώνα τους. Χωρίς να περιγελά τις συνήθειες των απλών ανθρώπων, τις καυτηριάζει. Η απόδοση του έργου έγινε από τη Νίκη Τατάκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Περπινιάς, τα σκηνικά - κοστούμια η Χρυσάνθη Ψαροπούλου, ενώ τη μουσική ο Γιάννης Σφυρής. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Νομικού, Μαρίνα Μπακοπούλου, Πέτρος Δαμουλής, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Γιώργος Περπινιάς, Σόνια Σφονδύλη, Ελσα Τσιαδή κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ