Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κηρύγματα ρατσισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, άλλες ανάλογες αντιλήψεις καλλιεργούνται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Συνήθως, οι τελευταίοι δεν είναι φανεροί, ευθείς και άμεσοι. Συνήθως, εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια και το φόβο, που γεννούν τα εντεινόμενα συνεχώς κοινωνικά προβλήματα της καπιταλιστικής κοινωνίας (ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, αποξένωση, αλλοτρίωση κλπ.). Εκμεταλλεύονται τον ατομικισμό, τις κάθε λογής προλήψεις, το θρησκευτικό φανατισμό και τη θρησκοληψία, τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Και, πάντοτε, ασχολούνται επιδερμικά με τα όποια λαϊκά προβλήματα, συσκοτίζοντας συστηματικά τις βαθύτερες κοινωνικές τους αιτίες και καλλιεργώντας, με τον έναν ή άλλο τρόπο, το διχασμό και το φυλετικό μίσος.

Αφορμή, για τις παραπάνω σκέψεις, μας έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Απασχόλησης, Ζεράρ Λαρσέ. Σύμφωνα με αυτές, η πολυγαμία στις οικογένειες των μεταναστών είναι μια από τις αιτίες των τελευταίων ταραχών στη Γαλλία. Τα νεαρά παιδιά των πολυμελών και πολύγαμων οικογενειών συχνά συμπεριφέρονται αντικοινωνικά, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνονται για δουλιά, υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι δεν είναι απασχολήσιμοι, δε θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας». Πάλι καλά, που δεν πρότεινε και τη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου Καιάδα, όπου θα ρίχνονται όλοι όσοι αποδείχνονται ανεπίδεκτοι των μαθημάτων απασχολησιμότητας...

«Σεβασμός» στην ... αστυνομοκρατία!

«Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι ανεξέλεγκτη αστυνομική δράση στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, ζητεί με επιστολή του στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Γ. Αγγελάκο ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης».

Ακριβώς με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» το προκλητικό «φιρμάνι» της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Κι αυτό, όταν πρόκειται για οδηγίες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστυνομοκρατίας, με στόχο τη χτεσινή πορεία, ενώ δίνει μια πρώτης τάξης δικαιολογία στα ΜΑΤ να δράσουν με όποιο τρόπο τους γουστάρει (γκλομπ, δακρυγόνα, ξύλο, συλλήψεις) εναντίον των διαδηλωτών.

«Βαράτε αλλά με... μέτρο», ή «αρκεί να μη σας πάρουν χαμπάρι», ήταν ουσιαστικά η συμβουλή του «Συνηγόρου» του Πολίτη προς τους αστυνομικούς. Αν αυτό για κάποιους φανερώνει «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», εμείς τι να πούμε: Και σε άλλα με υγεία!..

Η πορεία της οικονομίας...

Τεράστια ήταν η αύξηση, που σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας στη δεκαετία 1995 - 2004. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από 79,9 δισ. ευρώ, έφτασε τα 165,2 δισ. Από την αύξηση αυτή, όμως, των 85,3 δισ. ευρώ, ωφελήθηκε η πλουτοκρατία της χώρας. Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ», μόνο 30,1 δισ. ευρώ (35,3%) πήγαν σε μισθούς και συντάξεις των εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ 43,2 δισ. (50,7%) μετατράπηκαν σε κέρδη επιχειρήσεων και 12 δισ. (14,7%) ήταν «φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές», που τους πλήρωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι. Και δεν έγιναν μόνον αυτά. Μόνο στην τετραετία 2000 - 2004 οι φόροι προσωπικών εισοδημάτων, που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη μειώθηκε κατά 3,4%. Στην ίδια περίοδο, επίσης, διογκώθηκαν τα δημόσια χρέη και ελλείμματα -πάλι προς όφελος των κεφαλαιοκρατών - κι έτσι η Νεοδημοκρατική «νέα διακυβέρνηση», συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επέβαλαν την πολιτική της «ήπιας προσαρμογής». Με άλλα λόγια, ακόμη σκληρότερη πολιτική λιτότητας και νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων απ' τη μια κι απ' την άλλη, ακόμη περισσότερα προνόμια και παροχές στους μεγάλους επιχειρηματίες. Πολιτική, η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί παραπέρα μέσα στο 2006, σύμφωνα με όσα είπε και πάλι πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής.

... και ορισμένα συμπεράσματα

Τα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο δεν αποκαλύπτουν μόνο την αλήθεια, για την πορεία των οικονομικών πραγμάτων της χώρας μας. Οδηγούν, επίσης, και σε μια σειρά συμπεράσματα.

Πρώτον, ο αναγκαίος πλούτος για την ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υπάρχει, αλλά καταληστεύεται από μια ελάχιστη μειοψηφία, η οποία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τις μεγάλες επιχειρήσεις και έχει την απλόχερη και πολύμορφη βοήθεια των εκάστοτε «πράσινων» και «γαλάζιων» κυβερνήσεων.

Δεύτερον, η πολιτική της ανάπτυξης και τα σχετικά συνθήματα, με τα οποία βομβαρδίζουν τόσα χρόνια τώρα τους εργαζόμενους και το λαό οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν οδηγούν σε ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ακόμη κι όταν υπάρχει ανάπτυξη, όταν δηλαδή αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος. Απλώς, κάνουν ακόμη πλουσιότερους τους ήδη πλούσιους κεφαλαιοκράτες.

Τρίτον, η ριζική και προς όφελος του λαού αλλαγή της μέχρι σήμερα πορείας απαιτεί και προϋποθέτει την αποφασιστική και συνολική καταδίκη της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Τον απεγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων από το δόκανο του δικομματισμού, από τα κάθε λογής ψευτοδιλήμματα, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Την ουσιαστική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ και τη στράτευση των εργαζομένων στην υπόθεση της Λαϊκής Συμμαχίας και την κατάκτηση της εξουσίας.

Ποιο «εθνικό συμφέρον»;

Δυστυχώς, δεν εξέφραζε «προσωπική» άποψη ο λαλίστατος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας, όταν δήλωνε ότι η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, στο Ιράκ «είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων». Την ίδια θέση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, εξέφρασε, δύο μέρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όταν θεωρούσε αδιανόητη τυχόν απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, επικαλούμενος τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας.

Η «ενσωμάτωση» και η ταύτιση του εθνικού συμφέροντος με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σημαίνει ότι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας διασφαλίζονται και με τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση. Αυτά τα συμφέροντα αποτελούν την «εθνική στρατηγική» των ηγεσιών του δικομματισμού, παρά το γεγονός ότι ο τόπος και ο λαός το έχουν πληρώσει πανάκριβα (εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αβάσταχτα εξοπλιστικά προγράμματα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, κ.ο.κ.). Αυτό, που, όμως, μετράει πάνω απ' όλα για την εγχώρια πλουτοκρατία είναι η διαιώνιση της κυριαρχίας της και η αύξηση των κερδών της, στην οποία συμβάλλουν και κάποια απομεινάρια από το μοίρασμα του πλιάτσικου των ιμπεριαλιστών στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη και την αναδιανομή των νέων αγορών. Πάνω απ' όλα, τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, μέσω και της «συμμαχίας», έστω και αν σ' αυτήν, όπως συχνά πυκνά έχει αποδειχθεί, δε λαμβάνονται καν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η άποψη ότι το εθνικό συμφέρον υπηρετείται μέσα από την ενεργό συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι η επίσημη και εφαρμοσμένη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η «εθνική» θέση της πλουτοκρατίας, από την εποχή που έστελνε εκστρατευτικά σώματα στην Κριμαία και την Κορέα «ενάντια στον κομμουνισμό». Τώρα στέλνουν στρατεύματα, συμμετέχοντας στη σταυροφορία των ΗΠΑ «ενάντια στην τρομοκρατία». Ο στόχος, βέβαια, παραμένει ο ίδιος: Η καθυπόταξη και εκμετάλλευση των λαών.

Η πρόκληση των λόγων και έργων της κυβέρνησης Καραμανλή υπογραμμίζεται εντονότερα στο «φόντο» του γιορτασμού του «Πολυτεχνείου». Αποτελεί βάναυση επίθεση στα ιδανικά του, που «κραυγάζουν» να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα και να πάψουν να αποτελούν τμήμα των στρατών κατοχής στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία. Αντ' αυτού, ο υπουργός Αμυνας, στην ημερήσια διαταγή που εξέδωσε χτες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, επιμένει να βλέπει ρόλο στις Ενοπλες Δυνάμεις στην «ασφάλεια(!) της χώρας» και «στη σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», εννοείται «σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους» (σ.σ. του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Ασφαλώς, ο υπουργός Αμυνας δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το 40% των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από το ΝΑΤΟ...

Συμπερασματικά, το «εθνικό συμφέρον» της πλουτοκρατίας δεν ταυτίζεται - το ακριβώς αντίθετο - με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Μπορεί, όμως, το εθνικό συμφέρον να εναρμονιστεί και να εκφράζει τα συνολικά συμφέροντα του λαού και του τόπου, αν ο λαός οργανωθεί στη δική του κοινωνικοπολιτική συμμαχία για να εγκαθιδρύσει τη λαϊκή εξουσία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα ... ολυμπιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της κυβέρνησης, με τη βοήθεια των φιλικά διακείμενων εφημερίδων και των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης να πείσουν ότι αυτά που δρομολογούνται για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» είναι η ...καλύτερη δυνατή λύση, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Εφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να το παρουσιάζουν σχεδόν σαν ...δημόσια επένδυση και προσπάθεια να ενισχυθεί ο κρατικός και κοινωνικός χαρακτήρας της επιχείρησης.

Ομως, όπως και να βαφτίσει κανείς μια ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα, αυτή παραμένει ...ιδιωτικοποίηση. Εκτός αν ξέρετε εσείς καμία «συμμετοχή» τραπεζικών, εφοπλιστικών και, γενικώς, ιδιωτικών κεφαλαίων για λόγους «κοινωνικούς».

Τώρα, σε ό,τι αφορά στα «δικαιώματα των εργαζομένων», που υποτίθεται θα διαφυλαχτούν, ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες ότι έχουμε μπόλικα δείγματα της πολιτικής τους (όπως και του ΠΑΣΟΚ).

ΔΕ ΛΕΜΕ, αρκετά απόλυτη ήταν η δήλωση του Γ. Βουλγαράκη, σχετικά με το ότι «η Ελλάδα δε θα γίνει Γαλλία», αλλά, μάλλον, εξαρτάται από το ποια πλευρά θα το δει κανένας.

Από την άποψη της αστυνομοκρατίας που επέλεξε η γαλλική κυβέρνηση, πρέπει να θυμίσουμε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι η Ελλάδα έχει ήδη γίνει Γαλλία και, τέλος πάντων, δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από την τελευταία. Ας θυμηθεί τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και τους χαφιέδες, τις παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων και διάφορα άλλα, που έγιναν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Από την πλευρά της μετανάστευσης, είναι σίγουρο ότι είμαστε Γαλλία όσον αφορά στην εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων, μια και η Ευρωπαϊκή Ενωση γενικώς ενισχύει, όσο μπορεί, το φαινόμενο.

Τώρα, το αν «είμαστε Γαλλία» σχετικά με την άποψη των Ελλήνων πολιτών για το «ευρωσύνταγμα», αυτό ...δεν μπορούμε να το τεκμηριώσουμε, μια και, ως γνωστόν, δημοψήφισμα για το θέμα δεν έγινε ποτέ στη δική μας χώρα. Επομένως, δεν έχει καταγραφεί εκλογικά η γνώμη των Ελλήνων. Μόνο την άποψη των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουμε.

Αυταπάτες και παραδοχές

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτή η κατάσταση συχνά ερμηνεύεται εκτός Γαλλίας ως αποτυχία του "γαλλικού κοινωνικού μοντέλου" και της "δημοκρατικής ενσωμάτωσης". Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, για την πολιτική επιλογή αποδόμησης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων και την υποταγή της γαλλικής κοινωνίας στη νεοφιλελεύθερη τάξη, η οποία και βρίσκεται στη βάση αυτής της κρίσης.

Με την εφαρμογή τους στη Γαλλία περισσότερο από είκοσι χρόνια και με την επιτάχυνσή τους από τις δεξιές κυβερνήσεις από το 2002, αυτές οι πολιτικές που διογκώνουν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, που κατακερματίζουν την κοινωνική προστασία, που απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες, έχουν προκαλέσει βαθιά ρήγματα στη γαλλική κοινωνία».

Το προαναφερόμενο απόσπασμα είναι από την ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΓΚΚ). Και το σημειώνουμε, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί είναι αποκαλυπτική της λογικής του ΚΕΑ, να φορτώνει τα πάντα αποκλειστικά και μόνο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και διαχείριση του σύγχρονου καπιταλισμού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται σε μια σοσιαλδημοκρατική διαχείρισή του. Και δεύτερον, γιατί η αναφορά της ανακοίνωσης σε «περισσότερο από είκοσι χρόνια», μόνον ως έμμεση αλλά σαφή αυτοκριτική του ΚΕΑ και του ΓΚΚ, σχετικά με τη συμπεριλαμβανομένη στην περίοδο αυτή συγκυβέρνηση σοσιαλιστών - κομμουνιστών στη Γαλλία, μπορεί να θεωρηθεί. Ας σταματήσουν, επομένως, να σκορπίζουν αυταπάτες.

Αποφεύγουν συστηματικά

Αμείωτη συνεχίζεται η πολύμορφη σκανδαλολογία και όλοι όσοι ασχολούνται μ' αυτή και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κάθε λογής σκάνδαλα και σκανδαλάκια, αποφεύγουν συστηματικά να ασχοληθούν με ορισμένα κρίσιμα και γενικότερης σημασίας ερωτήματα. Για παράδειγμα, είναι ή δεν είναι τα σκάνδαλα ένα ενδημικό φαινόμενο στις καπιταλιστικές κοινωνίες και αν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των όποιων μέτρων διαφάνειας και ελέγχου έχουν παρθεί κατά καιρούς στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες; Μπορούν να έχουν αποτέλεσμα τα όποια τέτοια μέτρα, όταν κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς, οι «απελευθερώσεις» και το κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους; Σκάνδαλα είναι μόνον όσες ενέργειες αντιβαίνουν - και, μάλιστα, σε βαθμό πρόκλησης - τους ισχύοντες νόμους; Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο και, μάλιστα, πρώτου μεγέθους τα θεσμοθετημένα μεροκάματα και συντάξεις πείνας, το ...νόμιμο 30% της ανεργίας των νέων ανθρώπων, τα νόμιμα, αλλά τεράστια και αμέτρητα κέρδη, που συσσωρεύουν κάθε χρόνο οι κεφαλαιοκράτες; Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, όταν ακόμη και τα αστικά Συντάγματα ορίζουν ότι όλ' αυτά αποτελούν δικαίωμα του πολίτη; Και, τέλος πάντων, είναι ή δεν είναι σκάνδαλο η μετατροπή της είδησης - ή της «είδησης» - σε εμπόρευμα και αντικείμενο άγριου ανταγωνισμού μεταξύ συγκροτημάτων ΜΜΕ;

«Παράπλευρες» αντιπαραθέσεις

Πάντως, μαζί με τη συνεχιζόμενη σκανδαλολογία, συνεχίζονται και οι «παράπλευρες» αντιπαραθέσεις και «τακτοποιήσεις λογαριασμών», είτε αυτοί αφορούν εσωκομματικούς «διαγκωνισμούς» στο κυβερνητικό κόμμα, είτε εκδοτικούς ανταγωνισμούς, είτε το μοίρασμα της «πίτας» των δημοσίων έργων και προμηθειών, κλπ.

Για παράδειγμα, μετά την προχτεσινή τοποθέτηση του «Εθνους» στο πλευρό του τηλεοπτικού σταθμού «Αλφα» και κατά της «Ελευθεροτυπίας», οι σχετικές πληροφορίες φέρνουν και τη «ναυαρχίδα» του συγκροτήματος Λαμπράκη, να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα «ουδετερότητα» και να παίρνει ανάλογη θέση στη διαμάχη. Απομένει να δούμε, εάν ο τέτοιος συσχετισμός (2 προς 1) θα έχει και ποιες συνέπειες στη στάση του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα», που ανήκει στους τρεις προαναφερόμενους εκδότες...

Ούτε λέξη για την... ταμπακέρα

Τον όψιμο προβληματισμό του για το ύψος των δημοτικών τελών ενόψει και των επερχόμενων ανατιμήσεων που αποφασίζουν το Γενάρη οι δήμοι εκφράζει με επιστολή του στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Κάνει, μάλιστα και διάφορες προτάσεις, για τη... συγκράτηση των τιμών, ορισμένες εκ των οποίων φτάνουν στα όρια του τραγελαφικού. Για παράδειγμα, προτείνει να καταρτίσουν οι δήμοι ενδεικτικούς τιμοκαταλόγους με ανώτατες τιμές για προϊόντα και να επιβραβεύουν τους επιχειρηματίες που τους εφαρμόζουν με... ποσοστά εκπτώσεων στα δημοτικά τέλη! Για την... ταμπακέρα, όμως, ούτε λέξη. Κουβέντα για την οικονομική απόγνωση των δήμων και τα άδεια ταμεία τους. Κουβέντα, για τους παρακρατημένους και ποτέ αποδιδομένους από το κράτος πόρους. Κουβέντα, με δυο λόγια, για τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μετατρέπουν τους δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς σε βάρος των εργαζομένων. Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, ποιος να μιλήσει για σκοινί;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Διεθνής Συνάντηση

Η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η 7η στη σειρά, που ξεκινάει σήμερα και φιλοξενείται από το Κόμμα μας στην Αθήνα, έχει νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Γιατί το θέμα της συζήτησης: «Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση - πρόταση» αποφασίστηκε συλλογικά από ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή 20 συνολικά κομμάτων. Ταυτόχρονα, στη Συνάντηση συμμετέχουν 77 αντιπροσωπείες κομμάτων από 65 χώρες από όλες τις ηπείρους. Μια μεγάλη συμμετοχή, που αποδεικνύει παραπέρα βήματα στην προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών από την πάλη των κομμουνιστών στις χώρες τους. Υπάρχει επίσης πλούσια κατακτημένη εμπειρία από πολλές περιφερειακές και άλλες συντονισμένες δραστηριότητες των κομμάτων.

Η εποχή που πραγματοποιείται η Συνάντηση αυτή, σημαδεύεται από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού με νέα αιματοκυλίσματα κατά λαών και νέα σχέδια και στόχους για άλλες χώρες που «δε συμμορφώνονται πλήρως προς τας υποδείξεις». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σχέδια για τη λεγόμενη «προώθηση της δημοκρατίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», με την επιθετικότητα ενάντια στη Συρία, στο Λίβανο, στο Ιράν, οι επεμβάσεις και η προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα, η ένταση των πιέσεων και αποκλεισμών στη σοσιαλιστική Κούβα, η επιθετικότητα και το κυνήγι συμφερόντων στη «Μαύρη ήπειρο».

Την ίδια στιγμή ο καπιταλισμός διευρύνει την επίθεσή του σε όλα τα επίπεδα - οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό. Αυξάνονται τα κρούσματα του αντικομμουνισμού σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, να ενταφιάσουν τη μεγάλη προσφορά των κομμουνιστών, του σοσιαλιστικού συστήματος. Ιδιαίτερα βάζουν στο στόχαστρό τους τις νεότερες γενιές, με μικρή πείρα, και επιχειρούν να τους περάσουν τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα ως δεδομένο. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που ήρθαν με την πάλη και το αίμα των λαών πρέπει να σβήσουν. Η σύγχρονη εργατική τάξη δεν πρέπει να ξέρει το σταθερό ημερήσιο ωράριο, τη μόνιμη δουλιά, τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα στη δωρεά Υγεία και Παιδεία, στον Πολιτισμό. Πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί να ζει σε έναν κόσμο όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται... Η τάση αυτή του καπιταλισμού είναι παγκόσμια και βέβαια είναι η δική του ανάγκη για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους κεφαλαιοκράτες.

Ολα αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η κρίση του εκμεταλλευτικού συστήματος, το σάπισμά του και η ενιαία στρατηγική του ιμπεριαλισμού, που σημαίνει επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, δημιουργεί την ανάγκη της χάραξης ενιαίας στρατηγικής των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και της προβολής της δικής τους εναλλακτικής διεξόδου. Της μοναδικής διεξόδου από τον καπιταλισμό, της ανατροπής του και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αυτή την προοπτική πρέπει να παλέψει με συνέπεια κάθε κομμουνιστικό ή εργατικό κόμμα στη χώρα του και μέσα από αυτή την προσπάθεια να στηρίξει και το διεθνή συντονισμό για να δοθεί ενιαία απάντηση στον ιμπεριαλισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ