Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται απ' την ισλαμική οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα» φάνηκε να εξασφαλίζουν 34 έδρες στον πρώτο γύρο των αιγυπτιακών βουλευτικών εκλογών, διπλασιάζοντας τη δύναμή τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αναφέρθηκε επίθεση οπαδών ανεξάρτητου υποψηφίου στα γραφεία υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Το συμβάν έληξε με τη σύλληψη δύο ατόμων.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βοσνίας Σεφέρ Χαλίλοβιτς απαλλάχτηκε χτες από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών αμάχων της Βοσνίας το 1993, αφού ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάνθηκε πως η ενάγουσα αρχή δεν απέδειξε τις ευθύνες του 53χρονου πρώην αξιωματούχου.

ΣΚΟΠΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ.-- Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με θέματα στην ατζέντα συνομιλιών τις διμερείς σχέσεις και τις προσπάθειες αμφοτέρων των χωρών για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Πυρκαγιά σε σπίτι Τσιγγάνων στο Κόσσοβο Πόλιε είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό δύο άλλων (εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση). Δεν ανακοινώθηκε η αιτία της πυρκαγιάς.

ΣΕΟΥΛ.-- Την πιθανότητα η ΛΔ Κορέας και η Ν. Κορέα να συγκροτήσουν μία οικονομική ένωση έως το 2020 εξέφρασε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τσαν Ντονγκ-γιανγκ, προσθέτοντας πως η γείτων χώρα είναι έτοιμη να αποδεχτεί προσφορά της Σεούλ για δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εν αναμονή της οικοδόμησης πυρηνικών αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος...

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν - πολλοί σοβαρά - από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη διασταύρωση εμπορικού δρόμου της θερινής πρωτεύουσας του υπό ινδικό έλεγχο τμήματος του διαφιλονικούμενου κρατιδίου Κασμίρ. Την ευθύνη της ενέργειας διεκδίκησε μια μάλλον άγνωστη οργάνωση, η «Αλ Αριφίν».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα, Πέμπτη, στη Σρι Λάνκα, μετά την αποτυχία των προσπαθειών της Προέδρου, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, να παρατείνει τη θητεία της για 1 χρόνο. Υποψηφιότητα έχουν θέσει 13 πολιτικοί, επικρατέστεροι των οποίων θεωρούνται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Ράνιλ Ουικρεμεσίνγκε, και ο σημερινός πρωθυπουργός, Μαχίντα Ρατζαπάκσε. Οι εκλογές συνδέονται άμεσα με τη συνέχιση - ή μη - της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με την αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ.

ΝΤΑΚΑ.-- Οι αρχές του Μπανγκλαντές ανέφεραν χτες ότι καταδιώκουν μια «δύναμη βομβιστών αυτοκτονίας» που αριθμεί 2.000 ανθρώπους κι έχει συγκροτηθεί από στελέχη τριών παράνομων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η αστυνομία τόνισε ότι αυτή τη βδομάδα βρήκαν το θάνατο δύο δικαστές από την έκρηξη βόμβας και ότι «αναμένονται και άλλες».

ΜΟΣΧΑ.-- Τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ινδίας «χαιρέτισε» χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ινδό υπουργό Αμυνας, Πράναμπ Μούχερτζι. Οι δύο πλευρές εξετάζουν τη σύναψη συμβολαίων ύψους 10 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ